Glazba

Bitipatibi i Presing 25. svibnja u Močvari

Bitipatibi + Presing
Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Po treći put u Zagreb i prvi put u Močvaru dolazi Bitipatibi koji će tom pirlikom promovirati svoje dugoočekivano drugo izdanje imena “Lešnici divlji 2″. Bitipatibiju će se, na radost zagrebačke publike, pridružiti kultni beogradski alt-rockeri Presing koji su, skupa s Kandom, Kodžom i Nebojšom, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši, definirali ”NeoBeo” zvuk – ”autohtoni alternativni gitarski stil u rok muzici nastao u Beogradu početkom 90-tih”.

Nakon četiri godine čekanja očekuje nas nastavak priče koja nas je osvojila na prvo slušanje i uvukla u svoj svijet. ”Lešnici divlji 2” nastavit će divno putovanje započeto s albumom prvijencem ”Lešnici divlji” objavljenim 2013. i nema razloga sumnjati da će vas, kao i istoimena pjesma, očarati i odvesti na neko bolje mjesto. Zamislite mjesto u kojem se spajaju Cocteau Twins i Mazzy StarPJ Harvey Dusty Springfield, i neka se to mjesto nalazi u Beogradu. Srce tog izmišljenog mjesta moglo bi biti u Bitipatibiju koji svoju verziju dream popa nesebično šalje u svijet svakom pjesmom i svakim koncertom.

I kao da to nije dovoljno, Bitipatibiju će se na promociji albuma pridružiti legendarni Beograđani Presing koji su, skupa s već spomenutim sastavima, činili grupu bendova koje su nazvali “Brzi Bendovi Beograda”. Njegujući autohtoni alternativni gitaristički stil Presing su definirali “NeoBeo” zvuk te su utabali put bendovima kao što su GoriborArtan LiliCrvi

Osnivači, predvodnici i jedini originalni članovi sastava kroz sve njegove postave su pjevač i tekstopisac Zoran Radović Kiza i gitarist Vladimir Marković Kraka. Radovićevi tekstovi, pjevani u rap maniri, savršeno su se uklopili s Krakinim snažnim, harmoničnim i pomalo disonantnim gitarskim dionicama stvarajući autentični beogradski post-rock zvuk. Album prvijenac – ”Priča o totemu, duhu koji hoda, psu i razočaranoj ženi” – izdali su za Slušaj Najglasnije!, a drugi album ”600 nebo” uslijedio je tek nakon deset godina.

Članovi Presinga bave se i drugim umjetničkim formama: književnošću (Radović je objavio zbirku poezije “Ključ i lav”, a Marković, pod pseudonimom Vladimir Krakov, roman “Kralj komaraca”) i likovnom umjetnošću (Radović je slikar, a Grubačić akademski kipar). Članovi Presinga imaju i brojne sporedne glazbene projekte (Tron, Stereo Ikar, Tornado ptice, Ki.mono…).

Be social

Komentari