Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Bogat program Art-kina u rujnu

18.09.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org/press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Deseta sezona Art-kina otvorila se programom «Vikend s Bezinovićem» koji je donio premijeru njegovog novog filma nagrađenog Velikom zlatnom arenom za najbolji film «Kratki izlet», dokumentarni film «Blokada» te tri bloka kratkometražnih filmova – «Prosvjedi», «Zatvori» i «Vrlo kratki filmovi». Druženje pod nazivom «Kava s autorom» održalo se dan nakon svečane premijere u subotu, 16. rujna u podne, a razgovor je moderirao Enver Krivac.

Novi je film Akija Kaurismäkija «Druga strana nade» na repertoaru Art-kina od 16. rujna. Kaurismäki ostaje dosljedan odmjerenom humoru i retro estetici. Radnja filma prati trgovca majicama koji ostavlja svoju suprugu i posao kako postao opaki pokeraš i kupio otrcani restoran, ali i život Sirijca Khaleda Alija koji je nakon lutanja Europom stigao u Finskoj gdje i traži azil. Njihovi će se životi uzbudljivo i nepredvidljivo ispreplesti.

Dokumentarni film «Trst, Jugoslavija» topla je i duhovita priča o višesatnom putovanju po traperice, kavu, ploče, cipele…  Sedamdesetih i osamdesetih godina trg Ponterosso bio je najveći šoping centar Balkana, središte izobilja, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za nas prozor u daleki zapad, a njih dodir s tajnovitim istokom. Ovaj film predstavlja mozaik priča i svjedočanstava s obje strane granice, pokušavajući se prisjetiti tih slavnih vremena. Od 17. rujna na repertoaru Art-kina.

Talijanska drama «Lude od sreće» prati intenzivno i neobično prijateljstvo samozatajne milijarderke Beatrice i introvertne i osjetljive Donatelle. Obje su pacijentice u modernoj, ali izoliranoj psihijatrijskoj klinici u Toskani, gdje se razvija njihovo dirljivo prijateljstvo. «Lude od sreće» su na repertoaru Art-kina od 19. rujna.

U petak, 22. rujna u Art-kino gostuje Frankofonija te dovodi Boška Piculu, politologa i filmskog kritičara, koji će održati predavanje «Sto dvadeset godina prve javne kino-projekcije u Hrvatskoj i filmovi braće Lumière na početku sedme umjetnosti»  nakon kojeg će se prikazati 11 kratkometražnih nijemih filmova braće Lumière.

Foto: facebook.com/pg/TheOtherSideOfHopeFilm

«Pat i Mat na filmu», animirani film za sve generacije, stiže u Art-kino za vikend 16. i 17. rujna te 30. rujna i 1. listopada. Pat i Mat, najslavniji animirani majstori za popravke i nerazdvojni prijatelji više od 40 godina, stižu na velike ekrane. Dok pomalo rade po kući i obrezuju vrt, još će se jednom upustiti u niz izazova, koje će pokušati prevladati svojim neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom, i to sve kako bi na koncu iznijeli svoju famoznu: A je to!

Filmski program «Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!», u sklopu retrospektive izložbe «Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte» Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u rujnu stiže u Art-kino kroz tri programa. U subotu, 23. rujna s početkom u 20 sati stiže kontroverzni portret buntovnog filmaša «Plastični Isus», a publiku će u filmsku retrospektivu uvesti Diana Nenadić, selektorica programa. U nedjelju, 24. rujna u 21 sat kustosica MUMOK-a Eva Badura Triska ponudit će uvod u projekcije Akcionizma DOPUST projekcije radova Tomislava Gotovca, Güntera Brusa, Hermanna Nitscha i Otta Muehla. U utorak, 26. rujna u 18 sati na velikom će se platnu Art-kina prikazati program «Tomislav Gotovac: Strukturalne varijacije», dok će uvod u filmove dati Marija Katalinić i Boris Ružić.

Ciklus filmova braće Taviani, od 25. do 28. rujna, otvorit će adaptacija romana Antonije Arslan «Farma ševi» koja prati priču aristokratske obitelj uvučenu u razaranja Prvog svjetskog rata, ali i zabranjenu strast koja postaje jedinom nadom za obitelj. Nastavak donosi adaptaciju pet priča Luigija Pirandella smještenih u njegovo rodno mjesto u 19. stoljeću – «Kaos», «Noć svetog Lovre», fantastičnu dramu čija radnja prati mještane malog talijanskog grada koji su čuli glasine da stižu Amerikanci kako bi ih oslobodili od nacista. Posljednji film ciklusa koji stiže na veliko platno Art-kina je «Cezar mora umrijeti» koji donosi priču zatvorenika iz strogo čuvanog zatvora i njihove probe i pokušaje adaptacije Shakespeareove predstave «Julije Cezar». Ciklus se prikazuje u Art-kinu u suorganizaciji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu (Istituto Di Cultura – Zagabria).

«Ljubav i ekonomija» svojevrsni je doku-fomans te će se održati u Art-kinu u srijedu, 27. rujna u 20 sati. Humanitarni događaj i dokumentarni performans «Ljubav i ekonomija» pokreću i javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Ovo multimedijsko povijesno putovanje progovara o sudbinama našim prabakama, bakama i majkama… Polazišna je priča «Ljubavi i ekonomije» kultni njemački komad «Cijankalij §218» pisca, liječnika i komunista Friedricha Wolfa koji prati mladu radnicu Hete koja traži prekid trudnoće iz socijalnih razloga. «Ljubav i ekonomija» je događaj koji se ne odvija samo u prostoru kino dvorana, kazališta, kulturnih domova… Svaka nova izvedba događaja prenosi se uživo i u virtualni prostor, kako bi dokumentarni performans i javnu raspravu mogli gledati svi, prostorno i vremenski neograničeno…

Kraj rujna već tradicionalno donosi Manhattan Short Film Festival. Na repertoaru je 10 najboljih kratkih filmova koji će se prikazati diljem svijeta. Zemlje koje su ove godine festivalski zastupljene su Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Latvija, Sirija, Italija, Švicarska, Gruzija te Španjolska s dva predstavnika.

Ulaznice se mogu rezervirati putem elektronske pošte (ulaznice@art-kino.org), kupiti na blagajni kina ili na web stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na www.art-kino.org.

Vidimo se u Art-kinu!

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari