Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Đurđevdan u Palachu donosi bogat i raznolik program

06.05.2017. Karla DolenčićFoto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute

Marljiva ekipa iz Omladinskog kulturnog centra Palach 6. svibnja odlučila je obilježiti Đurđevdan na poseban način. Željni ste novih znanja i dobrih filmova? Nakon kulturnog uzdizanja biste otišli još i na koncert te se dobro naplesali? Ako se ove subote zateknete u Rijeci, sve navedeno možete pronaći na jednom mjestu. Tako prvo možete čuti dogodovštine jednog avanturističkog putovanja te pogledati dobar dokumentarac. Za kraj večeri tu je i koncert Gipsy Mafije + Balkan party!

Koliko nam je blizu Afrika? (19:00h)

Jeste li ikada čuli za školu na kotačima? Iako bi vas ovo moglo asocirati na hippie eru, ili da je pak riječ o putnicima s velikim snovima, ovdje ipak govorimo o studentima koji pohađaju jedan alternativni fakultet u Danskoj. Grupa međunarodnih studenata fakulteta DNS Necessary Teacher Training odlučila se u studenome prošle godine otisnuti na avanturističko putovanje prema Guinea Bissau. Nakon transformiranja starog zakržljalog autobusa u karavan koji je ujedno bio i njihov životni prostor, ovaj maleni tim trebao se pripremiti na mnogobrojne pustolovine.

Glavni cilj ovog putovanja bilo je bolje upoznavanje zapadnih afričkih zemalja, kulture i načina života. Sve je to postigunto kroz provođenje istraživačkih projekata s lokalcima. Njihovi ruksaci su puni priča i iskustava koji dodatno šire njihovu znatiželju. Iz tog razloga, odlučili su pokrenuti javnu debatu i pokušati odgovoriti na pitanje: Koliko nam je zaista Afrika blizu?

đurđevdan u palachu

Foto: Facebook

Kinedok: Cambridge (20:00h)

Jedan od novijih programa u Rijeci, onaj Kinedok dokumentarnih filmova, nastavlja u temi večeri. Kao uvod u proslavu Đurđevdana, u Kružnoj ulici ispred kluba Palach bit će prikazan dokumentarac “Cambridge” o bugarskom selu Dolni Tsibar poznatom kao “romski Cambridge”, zbog relativno visokog stupnja obrazovanja pretežito romskog stanovništva. Više o spomenutom filmu možete saznati ovdje. Svaki posjetitelj koji dođe na projekciju dobiva i popust na ulaznicu za glazbeni dio večeri!

Đurđevdan: Gipsy Mafia, Hormonica Balkanica, Ličo & Palačinka Soundsystem (21:00h)

Povodom proslave Đurđevdana 2017. OKC Palach pripremio je pravu hip-hop gipsy-balkan feštu. U goste stiže Gipsy Mafia – oštri i angažirani trojac kojega čine dva MC-a, braća Skill i Budy O.G. (Ferid i Emran Ajeti) te jedna djevojka za mix pultom umjetničkog imena DJ Koki. Nastali u Zrenjaninu 2006., braća trenutno žive i rade u Njemačkoj u blizini Stuttgarta. Pioniri su zvuka kojeg možemo opisati kao romski politički hip-hop, a koriste old school rap kao oružje i sredstvo izražavanja svojih stavova. U svojim direktnim i nedvosmislenim tekstovima dotiču se problema kapitalizma i fašizma u modernom društvu, nejednakog položaja Roma, korumpiranih političara i policije, te svakodnevnog rasizma i nacionalizma. Trenutno najviše nastupaju po Njemačkoj, a u naše krajeve dolaze u sklopu mini turneje koja će obuhvatiti Zagreb, Ljubljanu i Rijeku.

Domaćinsku podršku pružit će im Hormonica Balkanica (DJ set & live act powered by Grinja & Skeletor) te Ličo & Palačinka Soundsystem. Vrata se otvaraju u 21:00 sat, a za upad izdvajate samo 30 kuna.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari