Istaknuto
20.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Stiže nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Glazba

Đurđevdan u Palachu donosi bogat i raznolik program

06.05.2017. Karla DolenčićFoto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute

Marljiva ekipa iz Omladinskog kulturnog centra Palach 6. svibnja odlučila je obilježiti Đurđevdan na poseban način. Željni ste novih znanja i dobrih filmova? Nakon kulturnog uzdizanja biste otišli još i na koncert te se dobro naplesali? Ako se ove subote zateknete u Rijeci, sve navedeno možete pronaći na jednom mjestu. Tako prvo možete čuti dogodovštine jednog avanturističkog putovanja te pogledati dobar dokumentarac. Za kraj večeri tu je i koncert Gipsy Mafije + Balkan party!

Koliko nam je blizu Afrika? (19:00h)

Jeste li ikada čuli za školu na kotačima? Iako bi vas ovo moglo asocirati na hippie eru, ili da je pak riječ o putnicima s velikim snovima, ovdje ipak govorimo o studentima koji pohađaju jedan alternativni fakultet u Danskoj. Grupa međunarodnih studenata fakulteta DNS Necessary Teacher Training odlučila se u studenome prošle godine otisnuti na avanturističko putovanje prema Guinea Bissau. Nakon transformiranja starog zakržljalog autobusa u karavan koji je ujedno bio i njihov životni prostor, ovaj maleni tim trebao se pripremiti na mnogobrojne pustolovine.

Glavni cilj ovog putovanja bilo je bolje upoznavanje zapadnih afričkih zemalja, kulture i načina života. Sve je to postigunto kroz provođenje istraživačkih projekata s lokalcima. Njihovi ruksaci su puni priča i iskustava koji dodatno šire njihovu znatiželju. Iz tog razloga, odlučili su pokrenuti javnu debatu i pokušati odgovoriti na pitanje: Koliko nam je zaista Afrika blizu?

đurđevdan u palachu

Foto: Facebook

Kinedok: Cambridge (20:00h)

Jedan od novijih programa u Rijeci, onaj Kinedok dokumentarnih filmova, nastavlja u temi večeri. Kao uvod u proslavu Đurđevdana, u Kružnoj ulici ispred kluba Palach bit će prikazan dokumentarac “Cambridge” o bugarskom selu Dolni Tsibar poznatom kao “romski Cambridge”, zbog relativno visokog stupnja obrazovanja pretežito romskog stanovništva. Više o spomenutom filmu možete saznati ovdje. Svaki posjetitelj koji dođe na projekciju dobiva i popust na ulaznicu za glazbeni dio večeri!

Đurđevdan: Gipsy Mafia, Hormonica Balkanica, Ličo & Palačinka Soundsystem (21:00h)

Povodom proslave Đurđevdana 2017. OKC Palach pripremio je pravu hip-hop gipsy-balkan feštu. U goste stiže Gipsy Mafia – oštri i angažirani trojac kojega čine dva MC-a, braća Skill i Budy O.G. (Ferid i Emran Ajeti) te jedna djevojka za mix pultom umjetničkog imena DJ Koki. Nastali u Zrenjaninu 2006., braća trenutno žive i rade u Njemačkoj u blizini Stuttgarta. Pioniri su zvuka kojeg možemo opisati kao romski politički hip-hop, a koriste old school rap kao oružje i sredstvo izražavanja svojih stavova. U svojim direktnim i nedvosmislenim tekstovima dotiču se problema kapitalizma i fašizma u modernom društvu, nejednakog položaja Roma, korumpiranih političara i policije, te svakodnevnog rasizma i nacionalizma. Trenutno najviše nastupaju po Njemačkoj, a u naše krajeve dolaze u sklopu mini turneje koja će obuhvatiti Zagreb, Ljubljanu i Rijeku.

Domaćinsku podršku pružit će im Hormonica Balkanica (DJ set & live act powered by Grinja & Skeletor) te Ličo & Palačinka Soundsystem. Vrata se otvaraju u 21:00 sat, a za upad izdvajate samo 30 kuna.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari