Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Bogat prosinački program u kinu Tuškanac

28.11.2017. Ziher.hrFoto: press / "Čovjek zvan Ove"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prosinac u kinu Tušakanac počinje bogatim ciklusom novog izraelskog filma. Otvara ga melankolična melodrama Ophira Raula Graziera Slastičar koja je s uspjehom je prikazana u Karlovym Varyma.

Izvrsni mali film Matana Yaira Skele prikazan je u kanskoj Off selekciji ACID. Ostalih jedanaest filmova iznimne su kvalitete, u njima dominiraju velike ljubavne priče u čijem su fokusu ultraortodoksni judaizam, kao u filmovima Između svjetova i Ženski balkon ili je ljubavna priča u povijesnom okviru poput filmova Tišina ili Izraelska ljubavna priča koja se događa u vrijeme britanske kolonizacije Palestine. Tu je i elegična Žudnja, film koji se bavi skrivenim aspektima očinstva, a Tiho srce oslikava različite svjetove i svjetonazore kroz lik mlade pijanistice Naomi.

Povijesnim temama bavi se dokumentarac Yonatana Nira Osnovna karika: Priča o Wilfredu Israelu portretirajući berlinskoga filantropa koji je odigrao jednu od ključnih uloga u Kindertransportu i pomaganju židovskim izbjeglicama. Istim povijesnim temama bavi se Svjedočanstvo kroz još jedan lik ortodoksnoga Židova – povjesničara zaposlenog u jeruzalemskom centru za istraživanje nacističkih zločina koji istražujući povijest nacističkih zločina otkriva i činjenice iz vlastite prošlosti. Taj isti sukob javnog i intimnog istražuje i Prošli život. Luka povratka vodi u izraelsku neoliberalnu svakodnevnicu u koju se vraća bivši pomorac da bi ‘očistio’ luku i raskrčio teren za njenu privatizaciju.

izraelska ljubavna

Foto: press / “Izraelska ljubavna priča”

Ciklus suvremenog argentinskog filma nudi tri zanimljiva i intrigantna naslova: psihološku dramu s elementima trilera Koblic sa sjajnim Ricardom Darínom, humornu sportsku dramu Papiri na vjetru te humornu egzistencijalnu dramu Izložbeni salon.

Kinotečni program posvećen je glumačkoj legendi Kirku Douglasu i prikazat će šest slavnih filmova od njegova debitantskog uspjeha u Šampionu preko Staklene menažerije, Detektivske priče, slavnog vestern klasika Obračun kod O.K. korala do spektakularnoga Spartaka i odlične kriminalističke drame Grad bez milosti.

Vikend filmskoga arhiva donosi nekoliko hrvatskih kinotečnih naslova posvećenih sjećanju na velikog hrvatskog glumca Relju Bašića: Berkovićevi Rondo i Ljubavna pisma s predumišljajem, u Puli nagrađivani Kužiš stari moj, potom Milioni na otoku, film kojim se, ulogom negativca Žutog, Relja Bašić proslavio. Naravno, u programu je i nezaobilazni Tko pjeva zlo ne misli s gospon Fulirom.

Distributerski ciklus donosi nekoliko recentnih, nagrađivanih uspješnica poput Čovjeka zvana Ove, mađarskog kandidata za Oscara Tijelo i duša, u Cannesu nagrađivanog Ubojstva svetog jelena te biografskog filma Odisej o velikom istraživaču podmorja Jacquese Cousteau. Zbog velike gledanosti ponavlja se korejska drama Sluškinja. A svi koji su propustili zanimljive dokumentarce Trst, Jugoslavija te Moj je svijet naopačke mogu ih odgledati po tuškanačkim pristupačnim cijenama.

grad bez milosti

Foto: press / “Grad bez milosti”

Kratki će utorak obilježiti 100 godina Oktobarske revolucije Dovženkovom Zemljom uz glazbenu pratnju pijanističkog LP Dua. Najmlađi će se u subotnjim jutrima družiti s Neparožderima, a 23. prosinca iznenadit će ih jedan od slavnih naslova Walta Disneya.

Filmofili će u Filmskome klubu do kraja ove godine vidjeti tri zanimljiva ostvarenja iz šezdesetih, dva strana (Kremator i Kad žena silazi stepenicama) i jedan hrvatski naslov (Pravo stanje stvari). Kao i prijašnjih pet godina i ove svi oni koji vole film u kinu Tuškanac mogu provesti zadnji dan u ovoj godini uživajući u silverstarskom dočeku kao na filmu uz sjajne filmove Howarda Hawksa i Woodyja Allena.

Više o programu i rasporedu projekcija možete pronaći na službenim stranicama kina Tuškanac i Facebook stranici.

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari