Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Bogat prosinački program u kinu Tuškanac

28.11.2017. Ziher.hrFoto: press / "Čovjek zvan Ove"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prosinac u kinu Tušakanac počinje bogatim ciklusom novog izraelskog filma. Otvara ga melankolična melodrama Ophira Raula Graziera Slastičar koja je s uspjehom je prikazana u Karlovym Varyma.

Izvrsni mali film Matana Yaira Skele prikazan je u kanskoj Off selekciji ACID. Ostalih jedanaest filmova iznimne su kvalitete, u njima dominiraju velike ljubavne priče u čijem su fokusu ultraortodoksni judaizam, kao u filmovima Između svjetova i Ženski balkon ili je ljubavna priča u povijesnom okviru poput filmova Tišina ili Izraelska ljubavna priča koja se događa u vrijeme britanske kolonizacije Palestine. Tu je i elegična Žudnja, film koji se bavi skrivenim aspektima očinstva, a Tiho srce oslikava različite svjetove i svjetonazore kroz lik mlade pijanistice Naomi.

Povijesnim temama bavi se dokumentarac Yonatana Nira Osnovna karika: Priča o Wilfredu Israelu portretirajući berlinskoga filantropa koji je odigrao jednu od ključnih uloga u Kindertransportu i pomaganju židovskim izbjeglicama. Istim povijesnim temama bavi se Svjedočanstvo kroz još jedan lik ortodoksnoga Židova – povjesničara zaposlenog u jeruzalemskom centru za istraživanje nacističkih zločina koji istražujući povijest nacističkih zločina otkriva i činjenice iz vlastite prošlosti. Taj isti sukob javnog i intimnog istražuje i Prošli život. Luka povratka vodi u izraelsku neoliberalnu svakodnevnicu u koju se vraća bivši pomorac da bi ‘očistio’ luku i raskrčio teren za njenu privatizaciju.

izraelska ljubavna

Foto: press / “Izraelska ljubavna priča”

Ciklus suvremenog argentinskog filma nudi tri zanimljiva i intrigantna naslova: psihološku dramu s elementima trilera Koblic sa sjajnim Ricardom Darínom, humornu sportsku dramu Papiri na vjetru te humornu egzistencijalnu dramu Izložbeni salon.

Kinotečni program posvećen je glumačkoj legendi Kirku Douglasu i prikazat će šest slavnih filmova od njegova debitantskog uspjeha u Šampionu preko Staklene menažerije, Detektivske priče, slavnog vestern klasika Obračun kod O.K. korala do spektakularnoga Spartaka i odlične kriminalističke drame Grad bez milosti.

Vikend filmskoga arhiva donosi nekoliko hrvatskih kinotečnih naslova posvećenih sjećanju na velikog hrvatskog glumca Relju Bašića: Berkovićevi Rondo i Ljubavna pisma s predumišljajem, u Puli nagrađivani Kužiš stari moj, potom Milioni na otoku, film kojim se, ulogom negativca Žutog, Relja Bašić proslavio. Naravno, u programu je i nezaobilazni Tko pjeva zlo ne misli s gospon Fulirom.

Distributerski ciklus donosi nekoliko recentnih, nagrađivanih uspješnica poput Čovjeka zvana Ove, mađarskog kandidata za Oscara Tijelo i duša, u Cannesu nagrađivanog Ubojstva svetog jelena te biografskog filma Odisej o velikom istraživaču podmorja Jacquese Cousteau. Zbog velike gledanosti ponavlja se korejska drama Sluškinja. A svi koji su propustili zanimljive dokumentarce Trst, Jugoslavija te Moj je svijet naopačke mogu ih odgledati po tuškanačkim pristupačnim cijenama.

grad bez milosti

Foto: press / “Grad bez milosti”

Kratki će utorak obilježiti 100 godina Oktobarske revolucije Dovženkovom Zemljom uz glazbenu pratnju pijanističkog LP Dua. Najmlađi će se u subotnjim jutrima družiti s Neparožderima, a 23. prosinca iznenadit će ih jedan od slavnih naslova Walta Disneya.

Filmofili će u Filmskome klubu do kraja ove godine vidjeti tri zanimljiva ostvarenja iz šezdesetih, dva strana (Kremator i Kad žena silazi stepenicama) i jedan hrvatski naslov (Pravo stanje stvari). Kao i prijašnjih pet godina i ove svi oni koji vole film u kinu Tuškanac mogu provesti zadnji dan u ovoj godini uživajući u silverstarskom dočeku kao na filmu uz sjajne filmove Howarda Hawksa i Woodyja Allena.

Više o programu i rasporedu projekcija možete pronaći na službenim stranicama kina Tuškanac i Facebook stranici.

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Komentari