Vizart

Boombarstick: Šareni REMED i kompleksnost društva Giorgija Bartoccija

Foto: remed.es
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ Boombarstick Urban art & Music, Vodnjan
Foto: facebook.com/ Boombarstick Urban art & Music, Vodnjan

U sklopu, već predstavljenog prvog Urban Art Street & Music Festivala, Boombarstick  u Vodnjanu, izlagat će i mnogi strani umjetnici. Među njima i Francuz REMED i talijanski grafički dizajner Giorgio Bartocci. Njihove radove će neki možda imati priliku vidjeti užizvo na Vodnjanskim ulicama od 3. do 7. srpnja, drugi pak ovdje mogu poznati umjetnike i njihovu zanimljivu ekspresiju!

–> Boombarstick: Urban Arts & Music Festival 2013.

 

REMED

 

Foto: remed.es
Foto: remed.es

Nakon prvog doticaja s umjetnošću jos 1995. i dugogodišnjeg rada u ateljeu, Francuz Guillaume Alby, poznatiji pod umjetničkim imenom REMED, odlučio je izaći van granica koje ga sputavaju. Van zidova, ravno na ulicu. Tu je sve počelo. Slikarsko platno, na kojem je također bio izuzetno vješt, zamijenio je zidovima koji su mu dali veću slobodu. Njegov prvi doticaj sa umjetnošću po ulicama bio je lijepljenje stickera s porukama koje zeli poslati prolaznicima, svijetu. Nakon toga je dobio i priliku izaziti se na većim površinama, i tako je razvio svoj stil. Njegov stil je zanimljiv, šaren i često se sastoji od okruglih oblika koji se preklapaju u zanimljivim kolorističkim kompozicijama. Sva ta umjetnost je nevjerojatna kada se prisjetimo da je na zidu i kada pomislimo koliko preciznosti i truda treba nacrtati to sve sprejevima.

Foto: remed.es
Foto: remed.es

REMED se također voli igrati raznim tipovima slova koje ukomponira u svoj izraz s ostalim oblicima. Međutim, osim street-arta, REMED se snašao i na području kiparstva, printa, a osim na platnu ima i mnoge crteže olovkom, često nacrte koji poslije osvanu na zidu. Za sebe kaže da spaja oblike da izrazi emocije i svoj tok misli. Prošle godine je imao i svoju prvu samostalnu izložbu u Marrakechu. Umjetnost je za njega spoj znanosti i duše. Njegove radove možemo naći po cijelom svijetu od SAD-a, Brazila, Norveške, Srbije do Gambije, ali i na njegovoj službenoj web stranici.

Foto: remed.es
Foto: remed.es

GIORGIO BARTOCCI

Foto:giorgiobartocci.tumblr.com
Foto:giorgiobartocci.tumblr.com

Talijanski umjetnik i grafički dizajner diše zajedno s ulicama i njegovi radovi prate ritam modernog uzurbanog covjeka. Njegovi radovi nisu tako optimistični i puni vedrih boja, kao kod umjetnika REMED-a, ali Giorgijevi zato pričaju drugu priču. Zanima ga, pa tako i likovno prati svojim ilustracijama, kompleksnost ljudskog društva, njegove strukture i ritam grada. Njegovi su radovi na ulici oblik njegove interakcije s društvom, ali i akcije unutar njega. Koristi tamne boje, najčešće crnu, nijanse sive, bijelu uz samo poneka naglašavanja detalja u življim bojama. Prikazuje imaginarne likove kao metafore izgubljenih ljudi u današnjem društvu. Za sebe kaže da osjeća tu tenziju, u koju smo svi uključeni, tenziju punu razlika, tabua, predrasuda. On je želi izbjeći svojom umjetnošću, zbog čega je aktivan u širenju street art i suvremene umjetnosti u Italiji. Osim što je izlagao po Rimu, Milanu, Pisi i Torinu, otvorio je i galeriju u kojoj promiče nove vrste ekspresije u umjetnosti.

Foto:giorgiobartocci.tumblr.com
Foto:giorgiobartocci.tumblr.com

Bilo bi zanimljvo da imamo više prave umjetnosti po ulicama, a ne “zločestih” grafita, koji svi nešto viču, a nista ne znače. Zato je tu street art, koji je umjetnost dostupna svakome na divljenje i raskrinkavanje poruka koje nosi.

Be social

Komentari