Knjige

„Djevojka iz močvare” (D. Owens): Južnjačka utjeha na holivudski način

djevojka iz močvare
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kad je „Where the Crawdads Sing”, odnosno „Djevojka iz močvare”, u rujnu 2018. izabrana za knjigu mjeseca u „Hello Sunshine” klubu čitatelja Reese Witherspoon, američka književnica Delia Owens postala je glavnom temom književnih razgovora.

Zoologinji s doktoratom, iako ranije jest napisala tri knjige memoara na temu svog boravka u Africi, „Where the Crawdads Sing” je debitantski roman, a do danas je preveden na pedeset svjetskih jezika i prodan u preko 15 milijuna primjeraka, što ga čini jednom od najprodavanijih knjiga svih vremena. Prvo pa muško, rekli bi u našim krajevima.

Kaljuža zna sve o smrti

Radnja romana smještena je u močvaru Sjeverne Karoline, a magličasti zrak, vodene biljke i pjev močvarnih ptica protagonisti su romana u jednakoj mjeri kao i „The Marsh Girl” iliti „Djevojka iz močvare”, po kojoj je inačica romana na hrvatskom jeziku u izdanju Vorto Palabre i dobila naslov.

„Ujutro 30. listopada 1969. godine, tijelo Chasea Andrewsa ležalo je u kaljuži koja bi ga tiho, rutinski uvukla u sebe. Sakrila ga jednom zasvagda. Kaljuža zna sve o smrti i ne određuje je nužno kao tragediju, a svakako ne kao grijeh”, stoji na prvoj stranici ovog dirljivog murder mystery romana u kojem se isprepliću događaji iz 1969. i 1952., kada je šestogodišnja Kya (najmlađa od petero djece) gledala majku kako odlazi u svojim zaobljenim cipelama od aligatorske kože.

Djevojka iz Močvare
Izvor fotografije: deliaowens.com

Majka močvara

Skrivajući se od oca, ratnog veterana sklonog alkoholu i nasilju, Kya utočište pronalazi u promatranju čaplji i skupljanju školjaka – „močvara joj je postala majka”.

Provevši tek jedan dan u školskim klupama, bosonoga Kya odrasta u močvari, skuplja dagnje koje prodaje Jumpinu i njegovoj ženi Mabel, jedinim ljudima na koje se oslanja za pomoć, izbjegavajući mještane koji ju smatraju divljakušom. Jedini koji joj se uspijeva približiti jest Tate Walker, maturant plavih uvojaka, koji je prema njoj osjećao „nešto između zaštitničke naklonosti prema izgubljenoj sestri i vatrene ljubavi prema djevojci”, i koji joj je ispunio srce.

Nepoznato je najlakše osuditi

Odrastanje divlje djevojke u izolaciji, plime i oseke bajkovite močvare, ali i Kyina umjetnička crta i fascinacija etologijom, razlog su zašto se ova knjiga čita u jednom dahu. Upletanje ubojstva popularnog lokalnog quarterbacka Chasea u priču, pak, razlog je za nezaboravno čitateljsko iskustvo.

Netko je morao odgovarati za zločin koji je potresao Barkley Cove, a ono nepoznato je najlakše osuditi. Koje niti vežu Chasea i Kyu, koja je uloga Tatea u Kyinom životu, je li Kya kriva za ubojstvo ili će joj predrasude mještana presuditi, i je li teže podnijeti život u osami ili život u strahu – pitanja su koja progone čitatelja do samog kraja podrobnog i lirskog romana koji je, po mom mišljenju, odveć naglo priveden kraju.

Nezgrapno izveden epilog romana

Upravo zbog nezgrapno izvedenog epiloga u kojem desetljeća prolete u treptaju oka, a koji je narušio čaroliju koju je močvara spretno istkala na prvim stranicama ovog hvaljenog romana, veselila sam se filmskoj adaptaciji producentske kuće Reese Witherspoon, koja se još uvijek može pogledati u našim kinima.

Film ipak donosi dobitnu kombinaciju

Redateljica filma relativno je neiskusna Olivia Newman, a Hollywood je ostao vjeran sebi pa je priča o sazrijevanju djevojčice nalik filmu „The Notebook” više nego bi trebala biti.

Iako je rečenica “Knjiga je bolja!” klišej s razlogom, ljubavna priča neukrotive Kye, koju je utjelovila srnooka Daisy Edgar-Jones, impresivna vintage kostimografija, zadivljujuća priroda Louisiane, koja je u filmu zamijenila Sjevernu Karolinu, ali i potentna i snena Carolina u izvedbi Taylor Swift, ipak su dobitna kombinacija za ugodnu jesensku večer ispred kino platna.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari