Knjige

Top 5: Knjige za preživljavanje toplinskog vala

knjige
Vrijeme čitanja: 3 minute

Već na samu pomisao znoje nam se dlanovi, koža je vruća, srce ubrzano kuca, ne kontroliramo ni misli ni postupke – stiže toplinski val. Najpametnije je prepustiti se – u nastavku pronađite knjige za preživljavanje toplinskog vala.

1. „ Upute za toplinski val” – Maggie O’Farrell

Roman „Upute za toplinski val” inspiriran je britanskim toplinskim valom 1976., a započinje jutarnjom rutinom Roberta Riordana koji napušta svoju suprugu Grettu, s kojom je u braku četrdeset godina. On odlazi po novine, ali se ne vraća, a bankovni račun mu je ispražnjen. Njihova djeca, Michael Francis, Monica i Aoife, opterećeni vlastitim problemima, nakon dugo vremena susreću se u obiteljskom domu kako bi otkrili obiteljske tajne i razriješili međusobne sukobe jednom za svagda. Maggie O’Farrell stručnjak je za obiteljske drame i precizno ocrtane likove, njezin stil je pitak i duhovit, što jamči odmor za dušu u tople ljetne dane.

Foto: Mateja Vukmir/Ziher.hr

2. „Dani zaborava” – Elena Ferrante

Manijakalna labilnost i nedostatak samokontrole, iako ju muž ostavlja jednog dana u travnju, jedini su prijatelji Olgi u ljetnim danima dok ju zapuhuje vlažan i topao zapuh rijeke Po. Priča o prezrenoj ženi nikad nije bila ovako uvjerljiva i intenzivna kao što je u pismu zagonetne Elene Ferrante, a ako njezina djela niste do sada čitali, ovo je knjiga s kojom je pametno započeti.

3. „Okajanje”/„Betonski vrt” – Ian McEwan

„Volim Englesku za vrijeme toplinskog vala, to je druga zemlja, sva se pravila mijenjaju”, rečeno je u „Okajanju” Iana McEwana, priči o odrastanju i ljubavi vrijednoj čekanja. Škrt na riječima, samo spomenuvši toplinski val, McEwan, kao i uvijek, pretvara banalnu svakodnevicu u scenografiju epske priče. Ako ste „Okajanje” čitali, ili vam se nije dopala filmska adaptacija, slična atmosfera može se naći i u „Betonskom vrtu”. Roman u kojem četvero djece, u strahu od razdvajanja, ne prijavljuje majčinu smrt, ide u prilog tezi o donošenju diskutabilnih odluka u vrijeme ljetne žege.

knjige
Foto: Mateja Vukmir/Ziher.hr

4. „Veliki Gatsby” – Francis Scott Fitzgerald

Nitko nije poklonio pažnju vremenskim prilikama onako kako je to učinio Fitzgerald u ‚„Velikom Gatsbyu”. Toplina koju likovi ćute u zraku opipljiva je, emocije vriju, čini se da bi Daisy, Jay i Tom mogli izgorjeti u kulminaciji čežnje i dekadencije koja se, gle čuda, zbiva tijekom najtoplijeg dana u godini. Vlažnost u zraku iscrpljuje likove ovog američkog klasika, ali ne i njegove čitatelje.

5. „Stjenice” – Martina Vidaić

Slično kao u „Danima zaborava”, glavni lik romana „Stjenice” Martine Vidaić paranoična je žena. Uspješna arhitektica Gorana Hrabrov, koja se u ustajalom zagrebačkom stanu oporavlja od stravične prometne nesreće u kojoj je poginuo njezin suputnik, anksiozna je i nepouzdana, a njezine reakcije neočekivane su. Gorana bježi u Dalmaciju i ondje pokušava živjeti ispočetka, na zgarištu svog života. Izvanredan roman čitatelja uznemiruje, ali on ga svejedno ne uspijeva odložiti – nema bolje razbibrige tijekom vrućeg srpanjskog dana!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari