Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Izvedbene umjetnosti

Jedinstvena produkcija slavne opere “Carmen” u pulskoj Areni

31.07.2019. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Slavna Bizetova opera “Carmen” 1. kolovoza zasjat će u dosad neviđenom ruhu, pod drevnim zidinama pulske Arene u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Arena će postati jedinstvena scenografija predstave kakva se ne može vidjeti pod krovom niti jednog svjetskog kazališta. Ova će predstava, režirana posebno za pulsku Arenu, po prvi put okrenuti uobičajenu perspektivu pa će pozornicom postati – kamene tribine! Gledatelji na tribinama postat će tako građani Seville, navijači u areni u kojoj se odvija korida, aktivni sudionici izvedbe.

Bizetovo najpoznatije operno djelo iz 1875. nastalo je prema istoimenoj noveli Prospera Mériméa iz 1846. godine. “Carmen” opisuje potpuno drugačiji svijet od onog uobičajeno prikazanog u operama toga vremena. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, upravo slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i bijes. “Carmen” je svoju planetarnu slavu stekla inventivnim melodijama koje su u sebe po prvi put utkale elemente španjolskog folklora. Naslovna junakinja, koja je “rođena slobodna te slobodna i umire”, prikazana je snažnom i strastvenom glazbom, prepunom poznatih arija i zborskih dijelova.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Naslovnu ulogu pjevat će mezzosopranistica Ivana Srbljan koja je kao Carmen nastupila još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj. Na konferenciji za medije kazala je kako će u Puli biti izvedena vrlo intrigantna i zanimljiva “Carmen” za koju u početku nije vjerovala da je uopće moguća. “Iako je za takvu inscenaciju i nastup potrebna daleko veća kondicija nego za onu uobičajenu, ne mogu dočekati da nastupimo na kamenim tribinama impresivnog pulskog povijesnog zdanja.”

Don José bit će Aljaž Farasin, Anamarija Knego pjevat će Micäelu, a Luka Ortar Escamilla, dok su u ostalim ulogama Robert Kolar, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Slavko Sekulić i drugi. Operom će ravnati Yordan Kamdzhalov, a autorski je zajedno potpisuju redatelj i dramaturg Marin Blažević, koreografkinja Selma Banich, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Alen Vukelić. Opera se izvodi na francuskom, s titlovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ulaznice za programe festivala “Ljetne klasike” u prodaji su putem sustava Eventim.hr, na blagajni riječkog Kazališta, a u Puli na dvije lokacije, na blagajni Arene i na Giardinima.

(Visited 176 times, 2 visits today)

Komentari