kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Ciklus filmova Ingmara Bergmana: Švedski virtuoz uskoro na malim ekranima

Foto: jamesgrissom.blogspot.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: jamesgrissom.blogspot.com
Foto: jamesgrissom.blogspot.com

Egzistencijalna tematika s avangardnim elementima, otuđenje, bolest, ludilo, sumornost i izdaja samo su neki od termina koji padnu na pamet pri pomisli na jednog od najvećih i najutjecajnijih filmskih redatelja 20. stoljeća – Ingmara Bergmana. Za njega je film bio zahtjevna ljubavnica, a režirao ih je preko šezdeset od kojih je većinu i napisao. Ta njegova zahtjevna ljubavnica ustvari je bila slatki nektar koji ga je hranio i davao mu životni smisao dok je on u svojim filmovima pokušavao isti taj smisao pronaći, baveći se misaonim i filozofskim temama.

Redatelj takvog kalibra itekako je zaslužio češću prisutnost na televiziji, a Hrvatska radiotelevizija se potrudila posvetiti mu čitavu godinu. U ciklusu filmova Bergmanova godina na HRT3 koji počinje s prikazivanjem u nedjelju, 9.ožujka, gledatelji će imati prilike vidjeti neka od najvećih ostvarenja iz njegove karijere. U pitanju je tridesetak igranih filmova poput Divlje jagode te Sedmi pečat, zatim dokumentarni filmovi Faro document, Images from the playground i But film is my mistress te mini serije Prizori iz bračnog života i Fanny i Alexander.

Beskompromisnim pristupom radu te ambicioznim i mozaičnim temama, Bergman je zaradio poštovanje čitave filmske industrije i to ponajprije jer je htio da publika osjeti njegove filmove više nego da ih razumije. Cilj mu nije bio snimati intelektualne filmove već filmove koji ostavljaju utisak i dopiru do gledatelja. Religijska propitkivanja, manifestacija ženske seksualnosti, prolaznost i trivijalnost ljudskoga života samo su neke od tematika koje su mu osigurale tri Oscara za najbolji film, šest Zlatnih Globusa u istoj kategoriji, sedam nagrada na Canneskom filmskom festivalu i Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu. Drugim riječima, HRT3 svima čini uslugu omogućujući nam kulturno uzdizanje iz vlastite fotelje koja daje direktan uvid u kompleksan um Ingmara Bergmana na TV ekranu.

(Visited 293 times, 1 visits today)
Be social

Komentari