Knjige

Stephen King – apsolutni virtuoz horora

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

U iščekivanju romana Doctor Sleep, nastavka kultnog Isijavanja, koji bi trebao biti objavljen u rujnu ove godine, donosimo vam biografiju jednog od najslavnijih autora horora. Naime, kada govorimo o virtuozima književnosti, ni u kojem slučaju ne smijemo izostaviti Stephena Kinga, koji svojim djelima već desetljećima plaši čitatelje. Pravim imenom Stephen Edwin King,ovaj je pisac rođen u najvećem gradu savezne države Maine, Portlandu. Pohađao je gramatičku školu u Durhamu te srednju školu Lisbon Falls. Na fakultetu je počeo pisati kolumne za školske novine i bio je aktivan u političkim pokretima studenata. Godine 1970. diplomirao je engleski na razini predavača u školama te se na  tom položaju i zaposlio. U večernjim satima i vikendom, počeo je pisati razne priče te graditi radnju za romane.

Za žanr horora odlučio se još u djetinjstvu. Progonjen neprekidnim noćnim morama, King je smatrao kako je jedini način da se riječi čudovišta, taj da počne pisati o njima.

Njegov književni put započinje prvim romanom Carrie, koji je 1973. godine ekraniziran.  Prvotna skica romana Kingu se nije svidjela, no njegova žena Tabitha Spruce nagovorila ga je da ne odustaje.  Roman je tako posvećen upravo njoj, a knjiga

Carrie ekranizirana je u nekoliko navrata, počevši s 1976. godinom. Nakon majčine smrti, King piše horor roman The Shining, koji je objavljen 1977. godine. To je djelo posvećeno njegovom sinu Josephu.

Kingov prvi doprinos svijetu stripa počeo je 1985. godine, kada je napisao dio stripa posvećen X-Menu. Kasnije je napisao i uvod u Batmanov strip u kojem je izrazio svoju sklonost prema tom superjunaku.

U nekoliko je navrata pisao serijale knjiga, od kojih je prva Night Shift, kolekcija 20 kratkih priča. Najnoviji serijal knjiga, izdan je u studenom 2010. godine, pod nazivom Full Dark, No Stars. Od ostalih primjera ciklusa knjiga, izdvajaju se Skeleteon Crew (22 priče), The Bachman Books (4 djela), Four Past Midnight (4 romana), Nightmares & Dreamscapes (24 kratke priče), itd.

Velika većina djela Stephena Kinga, ekranizirana je u svjetski popularne filmove. Neki od njih su Cujo, The Dead Zone, Silver Bullet, A Return to Salem’s Lot, Pet Sematary, Sleepwalkers, The Dark Half, The Shawshank Redemption, Dolores Claiborne,  The Green Mile, Dreamcatcher, Secret Window, Riding the Bullet, ali i mnoge druge.

Foto: ziher.hr

U proljeće 1999. godine, King doživio je automobilsku nesreću i potresen strašnim događajima, mučnim operacijama te nepodnošljivim bolovima nakon ozljeda, odlučio je usporiti s pisanjem. Ipak, od tada je napisao preko 20 knjiga, što svjedoči o njegovoj neprekidnoj inspiraciji i želji da sa svijetom podijeli svoje ideje.

Za svoje nepresušno vrelo inspiracije pretočeno na brojne stranice poznatih knjiga, Stephen King je primio brojne nagrade. Od toga mu je prva nagrada dodijeljena 1978. godine, za knjigu Salem’s Lot.

Kao jedan od najplodnijih stvaratelja današnjice, King ima vrlo jednostavan savjet za sve književnike i one koji će to tek postati. Naime, on smatra kako dobar pisac dnevno mora odvojiti četiri do šest sati za pisanje i stvaranje. U protivnom, male su šanse da će se stvoriti novi književni maestro.  Zato, svi oni kojima je King uzor, neka slijede jednostavne upute ovog svjetski poznatog, nadahnjujućeg i apsolutno odličnog pisca današnjice.

 

Be social

Komentari