nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Izvedbene umjetnosti

Ne možete spavati? “Čovjek koji se bojao zaspati” je predstava za vas

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

“Čovjek koji se bojao zaspati” nova je predstava Kotar teatra, nastala u koprodukcijskoj suradnji s Kazalištem u Močvari. Radi se prvom autorskom projektu Matije Kezele, glumca i samostalnog umjetnika, suosnivača i umjetničkog voditelja Kotar teatra. Kezele je pri Commedia School u Copenhagenu imao prilike izučavati različite stilove komedije, a posebno se oduševio formom Bouffona koja je u Hrvatskoj nezastupljena te je, surađujući s Mariom Kovačem kao dramaturgom, iznjedrio autorski projekt – monodramu, za koju potpisuje tekst i režiju, kao i ideju za scenografiju i kostim.

O Bouffonu

Nastao iz kazališne tvornice Jacques Lecoqa, Bouffon je zapravo „umjetnost izrugivanja i ismijavanja“. Kao spoj različitih stilova može obuhvaćati elemente burleske, commedie dell arte, farse, parodije, satire i slapsticka te „dodiruje“ i komično i tragično. Bouffon je poput dvorske lude, zaštićen maskom izvođača/lude, a progovara gorku istinu…ogledalo je društva i predstavlja naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no za razliku od klauna, ne podliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama.

O predstavi

Foto: Press

Tema predstave je nemogućnost spavanja, nesanica kao posljedica preopterećenosti i iscrpljenosti. Teret kojega društvo svaljuje na leđa pojedinca i kojega on bez pogovora prihvaća, uvećan za teret kojega pojedinac sam sebi nameće, uz raznorazna očekivanja i strahove, rezultiraju nemogućnošću pronalaženja unutarnjeg mira.

“Stoljećima je umjetnost u ljudskom životu imala ulogu duhovnog nadograđivanja kroz kreativni rad na samom sebi u vidu pretakanja vlastitih misli i osjećaja u oblik umjetničkog djela, no u suvremeno doba umjetnički rad se također sve više pretvara u ROBU namijenjenu nekontroliranoj tržišnoj utakmici.

Industrijsko multipliciranje umjetničkih djela dovodi do inflacije njihovih vrijednosti te se ona, u konačnici, ne razlikuju od objekata namijenjenih svakodnevnoj uporabi. Njihovim “štancanjem” nestaje individualna vrijednost pojedinog umjetničkog djela koje se tako utapa u moru mediokriteta” –  rekao je Kezele o svom prvom uratku.

Gdje i kada možete pogledati

Premijerna zagrebačka izvedba bit će u Močvari u nedjelju, 24. studenog. Ulaz je besplatan.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Be social

Komentari