Film

DAMIN GAMBIT: Šah je puno napetiji nego što mislite

damin gambit
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Damin gambit“  je unutar 4 tjedna postala Netflixova najgledanija mini-serija koju je pogledalo 62 milijuna kućanstava. Serija nas uvodi u svijet sporta u kojem ljudi satima sjede za stolom i razmišljaju o svim mogućim potezima. Ovakav opis šaha na prvu može zvučati dosadno, ali autori serije Scott Frank i Allan Scott pokazuju veličinu svojeg redateljskog i scenarističkog talenta kada su uspjeli snimiti napetu i emotivno nabijenu seriju o šahu.

Neostvareni snovi

„Damin gambit“ adaptacija je istoimene knjige autora Waltera Tevisa, inače poznatog po romanima „Hazarder” i „Boja novca” koji su adaptirani u kultne filmove s Paul Newmanom. „Damin gambit“ trebao je postati filmom 2008. godine i glavnu ulogu tumačila bi Ellen Page, ali prijevremena smrt Heatha Ledgera spriječila je nastajanje njegovog režijski debitantskog filma.

Te divne šezdesete

Anya Taylor-Joy poznata je po seriji Peaky Blinders i filmovima Vještica i Emma, a sada oživljava genijalnu šahisticu Beth Harmon u njezinoj priči o odrastanju. Njezin trnovit put kreće s 9 godina kada zbog automobilske nesreće završi u sirotištu, ali to je mjesto gdje će otkriti svoj talent zahvaljujući domaru Shaibelu koji ju upoznaje sa šahom. Drugo poglavlje u životu počinje njezinim posvajanjem i prvom pobjedom na šahovskom turniru kada je napravila prvi korak na putu slave koja će ju odvesti na mnoga putovanja, ali pružiti i brojne probleme.

Nekoliko je ključnih elemenata za oživljavanje jednog razdoblja, a „Damin gambit“ sve ih razvaljuje. Kao većina Netflixovih serija i ova je predivno snimljena zahvaljujući redatelju fotografije Stevenu Meizleru. Glazba je pažljivo birana i jedna je od ključnih dijelova u stvaranju atmosfere tih godina. Scenografija (Uli Hanisch) i kostimografija (Gabriele Binder) odlično oživljavaju estetiku tog razdoblja pa time šezdesete postaju izrazito opipljive, ali kroz dijalog i likove obrađuju se i problemi tog desetljeća.

FOTO: imdb.com

Zašto svi pričaju o „Daminom gambitu“?

Pomoću lika Beth Harmon i njezine maćehe Alme Wheatley autori progovaraju o položaju žena u svijetu kojim dominiraju muškarci. Tijekom intervjua za „Life” nakon osvojenog prvog turnira, novinarku je više zanimalo kako se Beth snalazi među muškarcima, nego kako je razvila svoje vještine i koje strategije koristi. Beth ne razumije zašto postoji podjela i zašto to ima veze s činjenicom što je žena. Muškarci ju ne zanimaju i ne mari što su joj oni protivnici jer njezin jedini cilj je biti najbolja u šahu zbog čega ju drugi ne razumiju. U stvarnosti Beth nikada ne bi mogla ni pristupiti turniru. Alma je kućanica čiji je posao čistiti, kuhati i slušati, ali kada muž ostavi nju i Beth, prepuštene su same sebi što pokazuje koliko su nezaštićene.

Ovisnost je česta tema koja se pojavljuje u pričama o uspjehu što nije zaobišlo ni Beth. Njezina ovisnost počinje već u sirotištu kada su sva djeca morala uzimati tablete za smirenje jer je to bila uobičajena praksa tog vremena. Također, autori govore o rasizmu, ali on je najmanje obrađen.

FOTO: imdb.com

Netflixov standard

Anya Taylor-Joy odlično je odigrala svoju ulogu, ali njezin lik scenaristički je zakinut jer većina njezinih odnosa s drugim likovima bude zanemarena u jednom trenutku zbog čega se ne ostvari njezin puni potencijal kao lika. Možemo tvrditi kako su ti odnosi zanemareni jer u svome životu jedino vidi šah, ali onda ti likovi gube svoju svrhu jer nisu ništa doprinijeli. Neki likovi služe kao deus ex machina, a nepotrebno je govoriti koliko je izlizano. Kadrovi su predivni dok boje nisu žive jer su autori odlučili kako će nešto ispranije boje bolje pridonijeti priči, ali na takav su način umanjili šareni raskoš šezdesetih.

„Damin gambit“  je serija napravljena po uobičajenim Netflixovima načelima kvalitete i vrijedi uložiti vremena u nju jer ako zavolite likove, više nećete vidjeti mane. Pruža nam uvid u tajni svijet šaha koji može biti jednkao strastven kao nogomet. S razlogom je porasla potražnja šaha na Ebayu za 250%, a sama knjiga uvrštena je na The New York Timesov popis najprodavanijih knjiga nakon 37 godina od izlaska knjige.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari