Izvedbene umjetnosti

Marulićevi dani 2016: 10 predstava u službenoj konkurenciji uz bogat popratni program

Foto: facebook.com/HNKSPlit
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dvadeset i šesto izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U sklopu svečanog otvorenja festivala održat će se dodjela nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu. Podsjećamo, prvu nagradu za dramu “Veliki hotel Bezdan” osvojio je Dino Pešut, drugonagrađeni je Davor Špišić za “Na gumama su…”, dok treću nagradu dijele Sanja Porobija za “Zašto da išta mijenjam?” i Una Vizek za “Nema života na Marsu”. Potom će kao prva predstava u službenom festivalskom programu biti izvedena drama “Kašeta brokava” Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split. Novi tekst Elvisa Bošnjaka, jednog od najznačajnijih hrvatskih dramskih pisaca i scenarista posljednjih petnaestak godina, svojevrsna je replika na Shakespeareova “Kralja Leara”. Bošnjaka nam priča priču o jednoj splitskoj, velovarškoj obitelji, o jednoj kamenoj kući na tri poda, o jednoj smokvi i o jednom veselom rođendanu najstarijeg člana obitelji, koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju.

Na ovogodišnjim Marulićevim danima u službenoj će konkurenciji biti izvedeno deset predstava u izboru kazališnog kritičara Igora Ružića. Festivalska nagrada Marul dodjeljuje se u šest kategorija, a o tome će odlučivati ocjenjivački sud u sastavu: Viktoria Franić Tomić, teatrologinja; Belmondo Miliša, glumac i prevoditelj; Mislav Brumec, dramski pisac; Davor Mojaš, novinar i redatelj, te Katja Pegan, redateljica. Festival će sutra, 22. travnja, nastaviti autorski projekt Olivera Frljića “Kompleks Ristić” u zajedničkoj produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, SMG Ljubljana, Bitef teatra Beograd i MOT Skoplje. Predstava će biti izvedena na sceni splitskog HNK u 19 i 21 sat. U subotu je na rasporedu predstava Dramskog kazališta Gavella, “U registraturi” Ante Kovačića u dramatizaciji i režiji Darija Harjačeka. Teatro VeRRdi iz Zadra u nedjelju će izvesti monodramu “Desnica: Igre proljeća i smrti” Juraja Arasa, nastalu prema romanu “Proljeća Ivana Galeba” Vladana Desnice. Istog će dana u 21 sat Zagrebačko kazalište mladih izvesti predstavu “(Pret)posljednja panda ili statika” Dine Pešuta i redatelja Saše Božića.

[(Pret)posljednja panda ili statika] Foto: facebook.com/zekaem
[(Pret)posljednja panda ili statika]
Foto: facebook.com/zekaem

Festival u ponedjeljak, 25. travnja nastavlja projekt “Kabaret tamne zvijezde” autora i redatelja Zlatka Burića u produkciji Teatra &TD. Dan kasnije će u amfiteatru Doma mladih 18 i 21 sat biti izveden “Bife Titanik”, Eurokazova produkcija u režiji Branka Brezovca rađena prema istoimenoj pripovijetci Bife Titanik Ive Andrića, etičkom traktatu Strah i drhtanje Sørena Kierkegaarda i monologu Grofice iz romana Ljubavnik u Bolzanu Sándora Máraija. Istog će dana u 20 sati na velikoj sceni splitskog HNK biti izveden autorski projekt Matije Ferlina “Mi smo kraljevi a ne ljudi” koji je koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa. Predstavu “Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE” Martine Petković Liker u ex ambulanti Brodogradilita Split 27. travnja u 18 sati izvodi Umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls iz Zagreba. Istog dana na pozornicu splitskog HNK dolazi Bosansko narodno pozorište Zenica s predstavom Tanje Miletić-Oručević “Sveto S”. Posljednjeg će festivalskog dana van konkurencije nastupiti češko kazalište Činoherní klub iz Praga s “Ledom” Miroslava Krleže. Tom će prilikom biti održana i dodjela nagrada te svečano zatvaranje festivala.

Osim navedenih predstava u popratnom festivalskom programu studenti glumačkih akademija iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba javno će čitati drame nagrađene na natječaju Marin Držić i održati svoje prezentacijske predstave, a na Šolti će se održati 18. smotra čakavske poezije Ča, more, judi. Javna čitanja drama održat će se na Sceni 55 22., 23. i 24. travnja u jutarnjim satima, a na istoj će sceni biti odigrane predstave: “Kakva je bila janjetina na mom otoku” ADU u Zagrebu, “Stranac” prema R. W. Fassbinderu studija Gluma i mediji iz Rijeke, “Naš razred” Tadeusza Słobodzianeka u izvedbi studija Glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, dok će studenti Umjetničke akademije u Splitu u foyeru HNK izvesti odabrane prizore iz Držićevih komedija.

Be social

Komentari