Film

Dodjela nagrada Golden Globes: Boyhood očekivano najbolji, Fargo iznenadio

Foto: facebook.com/GoldenGlobes
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/GoldenGlobes
Foto: facebook.com/GoldenGlobes

Sezona dodjele filmskih i televizijskih nagrada službeno je počela jučerašnjom dodjelom Golden Globesa koje se uručuju šačici nominiranih koje na temelju izvrsnosti bira HFPA odnosno Hollywood Foreign Press Association. Time započinje i proricanje oscarovskih nominacija koje bi uskoro trebali saznati, a koje rijetko imaju prevelika odstupanja od ovih za Golden Globe Awards. Iako je bilo nekih neočekivanih dobitnika, većinu ste mogli i sami predvidjeti na temelju hvalospjeva u medijima, kao i iskustva kritičara koji poznaju kriterije po kojima HFPA dodjeljuje nagrade.

Za najbolji film u kategoriji drame dobitnik je Boyhood. Ovo je čisti primjer očekivanog pobjednika, no ne na loš način. Dvanaestogodišnji ambiciozni projekt redatelja Richarda Linklatera možda se ne ističe maestralnom biografskom pričom kao ostali kandidati nominirani u toj kategoriji (The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything), ali je itekako dokazao da je posvećenost priči koju želite ispripovijedati publici važnija od zarade na kino blagajnama te da nezavisna filmska produkcija kvalitetom itekako može konkurirati visokobudžetnim ostvarenjima.

Foto:Facebook.com/boyhoodmovie
Foto:Facebook.com/boyhoodmovie

Najboljim glumcem u drami proglašen je Eddie Redmayne koji je u filmu The Theory of Everything utjelovio Stephena Hawkinga. S jedne strane ovo je doista zasluženo te se uistinu radi o najkompleksnijoj ulozi u Redmayneovoj kratkoj, ali bogatoj karijeri. Međutim, bilo bi mi draže vidjeti odstupanje od prosjeka te uručiti nagradu Jakeu Gyllenhaalu za film Nightcrawler koji je dobio jednu od najzanimljivijih uloga prošle godine ili pak Davidu Oyelowu za film Selma koji nije, samo napomene radi, jedini od ovogodišnjih nominiranih filmskih glumaca – bijelac, ali o tome nekom drugom prilikom.

Najboljom glumicom u drami proglašena je Julianne Moore za film Still Alice. Radi se o filmskoj adaptaciji romana Lise Genove, a radnja prati profesoricu s Hardarda kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest zbog čega mora pronaći način da se nosi s time i nastavi svoj život. Ne čudi me što je Moore proglašena pobjednicom budući da joj je jedina prava konkurencija bila Reese Witherspoon u filmu Wild dok su Rosamund Pike i Felicity Jones očekivano bile nominirane, ali su ih nagrade očekivano i zaobišle te čekaju neke druge dodjele. Nominacija Jennifer Aniston za film Cake bila je iznenađenje samo po sebi pa ako se nastavi držati podalje od zatupljujućih romantičnih komedija, za koju godinu Aniston možda nešto doista i osvoji.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Za najbolje sporedne glumce proglašeni su Patricia Arquette u filmu Boyhood te J.K.Simmons u filmu Whiplash. Moram priznati da me ovo malo razočaralo te bi prije očekivala da će Jessica Chastain pobijediti Patriciu Arquette budući da je fantastična u filmu A Most Violent Year, no Boyhood je ionako svugdje bio favorit. Proglašenje Simmonsa pobjednikom u ovoj kategoriji bila je gotovo obaveza budući da je svoju ulogu stvarno odglumio besprijekorno te je prava hipnoza gledati ga u tom filmu.

Najboljim filmom u kategoriji komedije ili mjuzikla proglašen je The Grand Budapest Hotel. Iako je Birdman imao bolje izglede na kladionicama, maštoviti Wes Anderson i njegova fantastična istraga ubojstva uspjeli su pobijediti bivšeg superjunaka.  No, da bi ipak bilo neke ravnoteže, najboljim glumcem u komediji ili mjuziklu proglašen je Michael Keaton za film Birdman. U istoj kategoriji, ali za žensku ulogu, nagradu je osvojila Amy Adams za film Big Eyes što još jednom dokazuje da će na ovogodišnjim dodjelama nagrada profitirati filmovi i glumci čiji su temelji biografski.

Foto:Facebook.com/TheGrandBudapestHotel
Foto:Facebook.com/TheGrandBudapestHotel

Najboljom mini-serijom proglašen je Fargo. Ova kategorija je bila jedna od neizvjesnijih sve do kraja budući da su, od svih nominiranih, zapravo u utrci bili samo Fargo i True Detective. U pitanju su dvije antologijske kriminalističke mini-serije, no True Detective je definitivno imao veći odjek i bolji publicitet zahvaljujući Matthewu McConaugheyju. Ipak, Fargo je ovog puta potukao konkurenciju i to dvostruko budući da je Billy Bob Thornton pobjednik u kategoriji najboljeg glumca za mini-seriju ili TV film.

Još jedno lijepo iznenađenje bilo je proglašenje filma How To Train Your Dragon 2 najboljim animiranim filmom. Film je manje uspješan od prethodnika i to posve zasluženo budući da je prvotna priča bila bolja, no kad se već našao među nominiranima, onda mi je drago vidjeti da je i pobijedio. The Lego Movie je bio favorit pa izgleda da njegovi tvorci neko vrijeme neće pjevušiti soundtrack „Everything is awesome“.

foto: facebook.com/TheLEGOMovie/
foto: facebook.com/TheLEGOMovie/

Najboljim stranim filmom proglašen je ruski Leviathan. Priča je to o čovjeku koji je dovoljno hrabar da se jedino uz pomoć starog prijatelja iz vojska hvata u koštac s korumpiranim gradonačelnikom nakon što je najavljeno rušenje njegove kuće. Dosta kritičara je izrazilo da ih je to ulovilo na prepad budući da su predviđali pobjedu filmu Ida, poljsko-danskoj drami o mladoj ženi koja treba postati redovnicom, ali prije toga zajedno s tetom alkoholičarkom želi pronaći svoje roditelje koji su umrli još u vrijeme Drugog svjetskog rata budući da su bili Židovi.

Slijedi jubilarna dvadeseta dodjela Critics’ Choice Awards, a do četvrtka kada će pobjednici biti proglašeni, pročitajte i punu listu dobitnika Golden Globesa na njihovim služenim web stranicama.

Be social

Komentari