Film

Podjela filmskih nagrada BAFTA: Hoće li Richard Linklater i Boyhood ponoviti isti uspjeh na Oscarima?

Foto: facebook.com/bafta
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/bafta
Foto: facebook.com/bafta

Sinoć se u Londonu, pod voditeljskom palicom duhovitog Stephena Fryja, održala 68. po redu dodjela nagrada BAFTA (Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti). Donosimo vam pregled nominiranih i pobjednika, u nadi da će ovi rezultati još više razbuktati rasprave i očekivanja što se tiče skorašnjih dodjela Oscara, a i da će vas potaknuti na gledanje onih filmova koje možda još niste pogledali.

Započet ćemo s kategorijama za najbolji film i redatelja u kojima je nedvojbeni pobjednik Boyhood, odnosno Richard Linklater. Izgleda da je Linklaterov film koji se snimao u rasponu od 12 godina i koji prikazuje život i adolescenciju mladog Masona, od njegove 5. do 18. godine, izazvao pozitivne reakcije i simpatije i kod publike i kod stručnih žirija. Film je inače, kao što svi već znamo, nominiran i za Oscara, a dobio je i Zlatni globus za najbolju dramu. Linklater je također primio već popriličan broj nagrada, a kritika njegov film proglašava prekretnicom unutar sedme umjetnosti. U kategoriji za najbolji film nominirani su još bili Birdman, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game i The Theory of Everything, a od redatelja Alejandro González Iñárritu, Damien Chazelle, James Marsh i Wes Anderson. Preostaje nam samo još čekati Oscare i vidjeti hoće li Linklater i Boyhood ponoviti uspjeh sa podjela BAFTA-e. Kad smo već kod Boyhooda, treba spomenuti da je Patricia Arquette dobila nagradu za najbolju sporednu glumicu dok je najboljim sporednim glumcem proglašen je J. K. Simmons za film Whiplash.

Najboljom glavnom glumicom proglašena je Julianne Moore za film Still Alice, u  kojemu glumi profesoricu lingvistike kojoj je dijagnosticiran rani stadij Alzheimerove bolesti. Njena izvedba također je naišla na izrazito pozitivne kritike i brojne nagrade. Eddie Redmayne dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumca za biografski film The Theory of Everything, u kojemu glumi mladog Stephena Hawkinga.

Da se osvrnemo i na britanski kontekst: u dodjelama nagrada BAFTA postoje i kategorije izvanrednog britanskog filma i najboljeg debija britanskog scenarista, redatelja ili producenta. U prvoj je kategoriji nagradu dobio svima poznati The Theory of Everything, a u drugoj su nagrade dobili redatelj Stephen Beresford i producent David Livingstone za ne toliko razvikani film Pride, priču o solidarnosti između londonske LGBT zajednice i velških rudara koji su 1984./85. godinu dana štrajkali kako bi sačuvali svoja radna mjesta. Najboljim animiranim filmom proglašen je simpatični The Lego Movie, a najboljim stranim filmom Ida Paweła Pawlikowskog.

Ovo je bio kratki pregled najvažnijih kategorija nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, odnosno njihovih pobjednika. Ako slučajno niste pogledali koji od navedenih filmova, bacite se na posao, pogotovo u iščekivanju dodjela svima nam omiljenih (ili kako kome) zlatnih kipića. Tu su i brojni članci i recenzije marljivih Ziherovih novinara koji vam mogu poslužiti kao vodič.

Be social

Komentari