novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Dodjela Teatar.hr Nagrade publike u Tvornici kulture: Tko su dobitnici?

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.teatar.hr
Foto: www.teatar.hr

U petak, 21. studenog, u Tvornici kulture održana je dodjela Nagrade publike portala Teatar.hr. Ovogodišnje izdanje bilo je treće izdanje Nagrade publike, jedine regionalne nagrade u izvedbenim umjetnostima u kojoj dobitnike u potpunosti bira publika, online glasovanjem.

Publika je za predstavu godine odabrala „Dream of life“ Hotela Bulić, u režiji Ivice Buljana, a ista je produkcijska kuća dobila i nagradu za neovisno kazalište godine, pobijedivši tako puno razvikanija kazališta i predstave, poput ZKM-ovog „Hamleta“, baleta „Ana Karenjina“ i druge.

Izvođačicom godine proglašena je prvakinja baleta zagrebačkog HNK Edina Pličanić, baš u sezoni u kojoj slavi 20 godina umjetničkog rada, dok je u muškoj konkurenciji kao izvođač godine proglašen Ozren Grabarić. Za najbolje redatelja ili koreografa, publika je odabrala Sašu Božića. Za nekoliko je dana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta, pa možemo iščekivati hoće li Božić primiti i nagradu struke.

Festival godine, po odabiru publike, je beogradski BITEF, dok je najbolji novi dramski tekst onaj Davora Špišića, Žene u crvenom. Zanimljivo je da npr. ZKM, koji je prošle dvije godine dominirao na Nagradi publike te koji iznimno puno ulaže u njegovanje odnosa s publikom, nije osvojio ni jednu nagradu, a bio je nominiran u čak četiri kategorije (šest, ako uračunamo da je tekst Snajper Damira Kerekeša praizveden u ZKM-u i da je Saša Božić režirao predstavu “Spremni” u ZKM-u, što bi onda bila jedna nagrada).

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Među „negativnim“ kategorijama, kao najprecjenjenija produkcija godine proglašena je „Aida“ Splitskog ljeta, dok je skandal godine udio kulture u državnom proračunu, koji je svega 0,49%. Norma je u svijetu da kultura iznosi bar 1% državnog proračuna.

Osobom godine proglašena je Ana Karić, a nagradu je primio njen sin. Nakon što je dodijeljena ta nagrada, Hana Hegedušić izvela je pjesmu Nothing compares 2 U. Još je jedan emotivan trenutak izazvala kultna pjesma My Way u izvedbi Matije Meića, za vrijeme koje smo se prisjetili svih velikana kazališta, filma i drugih izvedbenih umjetnosti koji su umrli ove godine.

Cijeli program vodio je Ante Perković, koji je i nastupio u par brojeva s all stars bendom, a nastupale su i Remi iz Elementala, Anita iz Meritasa te Senka Bulić, koja je sa svojim bendom izvela pjesmu Gloria Patti Smith iz nagrađene predstave „Dream of life“. Cijeli je program završio s izvedbom disco hita Stayin Alive, poručivši tako da u ovim uvjetima i kriznim vremenima doista nije lako „ostati na životu“. Nakon službenog programa uslijedio je after party u malom pogonu Tvornice, na kojem su dobitnici, ali i svi ostali, slavili do sitnih sati.

Be social

Komentari