Vizart

Doživite veličanstvenu ljepotu talijanskih pejzaža na izložbi u centru Zagreba

Foto: Goran Vranić
Vrijeme čitanja: 3 minute

U Studiju Moderne galerije Josip Račić u tijeku je izložba talijanskog fotografa Franca Fontane Grand Tour Italijom s tridesetak snažnih kolorističkih kompozicija koje prikazuju veličanstvenu ljepotu talijanskih pejzaža. Izložba je rezultat suradnje Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba, Centra za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga i Moderne galerije. Do sada je bila predstavljena u Splitu, Rijeci i Novigradu, a svoju turneju po Hrvatskoj izložba će završiti u Vukovaru.

Foto: Goran Vranić
Foto: Goran Vranić

Franco Fontana jedan je od protagonista talijanske i međunarodne poslijeratne fotografije. Kao pravi zaljubljenik u medij kojim se bavi, Fontana u svom radu koristi i analognu i digitalnu fotografiju. Sedamdesetih godina stvorio je stil koji se u svojoj biti temelji na boji: nekoj vrsti umjetničkog otkrića, koji je prikazivao talijanski pejzaž kao začaranu zemlju, a istodobno je u sebi sažimao estetiku i tonove boja renesansnog pejzaža, od valovitih brda do plavih nebeskih svodova, stoji u katalogu izložbe. Zaista su zapanjujuće različite kombinacije žarkih boja koje vas dočekaju pri ulasku u galerijski prostor. Tople nijanse žute, narančaste i crvene te hladniji tonovi zelene i plave grade jednostavne kompozicije koje djeluju poput idealiziranih kolažiranih pejzaža. Na fotografijama su prikazani isječci prirode, prostori bez ljudi ili vidljive ljudske intervencije u krajolike južne Italije. Prirodnost, jednostavnost i posebna koloristička estetika odlike su Fontaninih fotografija.

Foto: Goran Vranić
Foto: Goran Vranić

Spomenuta poetika nastavlja se i u drugoj prostoriji u kojoj su isječci urbanog pejzaža (prozori, dijelovi zgrada, klupice). Sve fotografije prožima jedan spokojan trenutak i nenametljivost autora prilikom snimanja istoga. Posebno su zanimljive četiri fotografije s prikazom mora u različitim vremenskim uvjetima koje su i izložene jedne pokraj drugih za usporedbu, podsjećajući promatrača na dramatičnu moć promjene u prirodi. Ona se razvija i ponekad je gotovo neprimjetna, a na fotografijama je uočljiva u teksturi površine mora koja slojevito raste, od potpune mirnoće do uzburkanosti i najave oluje. Pri tome je Fontana uspio zabilježiti prekrasne trenutke koji more, nebo i sunčevu svjetlost spajaju u vizualno atraktivne kompozicije.

Franco Fontana piše: „postoji toliko pejzaža duše, onoliko koliko ima umjetnika koji oduvijek stvaraju slikarska i fotografska, poetska, književna ili glazbena djela; sama ljepota je djelo duše i hrani se senzibilnošću i strašću onoga tko je zna uhvatiti. Kao što knjiga, kada je završena i objavljena, počinje živjeti svoj život i čitatelji postaju njezini novi autori, tako svaki pejzaž ili umjetničko djelo počinje živjeti u onom trenutku u kojem je viđeno, percipirano okom, srcem, umom i ulazi u dušu onoga koji ga gleda.“

Foto: Goran Vranić
Foto: Goran Vranić

Ne morate se odvažiti na Grand Tour kako biste pogledali ovu izvrsnu izložbu, pošto se Studio Moderne Galerije Josip Račić nalazi se u samom centru grada (Margaretska 3, u blizini Cvjetnog trga). Odvojite si malo vremena i priuštite si uživanje u talijanskim pejzažima prije 24. travnja, kada oni putuju u sljedeći grad na vlastitoj turneji.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari