Film

DUŠA: Disneyjevo novorođenče u potrazi za vlastitim identitetom

duša
Foto: facebook.com/pixarsoul
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mnogi Disneyjevi obožavatelji, animirani fanatici, filmski gurui te jazz avanturisti ovaj su Božić dobili pravi poklon ispod bora, a to je najnoviji filmski uradak „Duša“, spiritualnu jazz odiseju čije putovanje seže u univerzalne sfere i promovira glavno pitanje, a to je Ima li života nakon smrti?.  Produkt dvojice redatelja od kojih je jedan, Pete Docter, zaslužan za ovacijske Disneyjeve prethodnike poput „Čudovišta iz Ormara“ (2001), „Nebesa“ (2009) i „Izvrnuto Obrnuto“ (2015), dok je drugi redatelj, Kemp Powers, nešto manje poznat, ali jednako zaslužan za mnogobrojne hvalospjeve i kritičke poslastice koje ovih dana obasipaju ovaj najrecentniji animacijski plod.

Radnja filma „Duša“ ne gubi pretjerano vremena s klasičnom uvertirom procesa ekstrospekcije protagonista, u ovom slučaju Joea (Jamie Foxx), već pristupa filmu metodologijom in medias res. Ubrzo nakon što dobije svoj dugo očekivani angažman u jazz bendu gdje ima priliku kolaborirati s pjevačicom Dorotheom (Angela Bassett), nesretnom koincidencijom uzrokovanom pretjeranom ekstazom radi dobivenog istog angažmana, Joe pada u kanalizaciju što uzrokuje reperkusije u samoj radnji. Tu, de facto, počinje glavna premisa same radnje animiranog Disneyjevog noviteta u kojoj Joe dolazi u zagrobni život u obliku simpatičnog amorfnog tirkiznog oblika sličnog snjegoviću koji veoma sliči njegovoj ljudskoj verziji te gdje različitim intencijama pokušava vratiti svoju dušu u ljudsko tijelo unatoč činjenici da njegov život nije u potpunosti onakav kakav bi Joe volio da jest.

duša
Foto: facebook.com/pixarsoul

Svježa izvedba, ustajale teme

Sama animacija je besprijekorna te se jasno naslućuje progresivnost u odnosu na Disneyjeve prethodnike. Na momente, zahvaljujući zrelijim bojama i minucioznom pristupu animaciji, film zna djelovati gotovo realno, sofisticirano i nadasve hvalevrijedno. Međutim, problem s kojim se „Duša“ suočava konceptualnog je tipa. Cijela ideja animiranog uratka djeluje već nekako viđeno, kao svojevrsna simbioza Disneyjeva dva recentnija i kritički mnogo hvaljenija animirana djela „Izvrnuto obrnuto“ (2015) te „Coco“ (2017). Najveći problem leži u nedostatku vlastitog potpisa, određene esencije koja bi ovaj Disneyjev uradak smjestila u kutiju samu za sebe, kao što su to uspjeli većinom svi noviji crtići iste kompanije poput „Ekipe za 6“ (2014), „Zootropole“ (2016) te „Vaiane“ (2016).

Također, likovi kao i sama radnja nemaju isti onaj šarm koji je karakterističan za ostale animacije kao što su serijal „Priče o igračkama“, duologija filmova o obitelji superjunaka „Izbavitelji“ te mnogi drugi. Fabula vrlo često zna djelovati providno, predvidljivo i isto tako već prepoznatljivo, a svaki malo zreliji gledatelj vrlo brzo će sam moći procijeniti kako će se odvijati ostatak filma. Ipak, treba pohvaliti samu ideologiju cijele radnje, odnosno, snalažljiv i kreativan prikaz ideje života nakon smrti te univerzalnog pristupa istoj, već kompleksnoj tematici zagrobnog života.

duša
Foto: facebook.com/pixarsoul

Vrijedno gledanja

U konačnici, „Duša“ je simpatičan obiteljski filmski novitet koji obiluje besprijekornom animacijom te dobroćudnom radnjom, ali isto tako se suočava s problemom repliciranja i šabloniziranja već viđenih radnji iz Disneyjevog libreta i samim time se ni po jednom faktoru ne izdvaja od snopa ostalih animiranih djela osim prisutnog jazz motiva koji je sama jezgra ovog filma. Svejedno, preporuka stoji za svakog obožavatelja ove renomirane filmske kompanije kao i za one najmlađe kojima će to biti ugodno ispunjavanje slobodnog vremena. U svakom slučaju, nada se polaže u najnoviji animirani film Disney kompanije koji se očekuje u kinima ove godine, a radi se o crtiću „Raya i posljednji zmaj“.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari