Film

„Echo” (2024, miniserija): U sjeni „Daredevila”

Echo
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 7 minute

You and I, we are the only ones we can trust. That’s your final lesson (Wilson Fisk/Kingpin, epizoda četvrta, „Taloa”)

Nakon što je otkrila da joj je Wilson Fisk, znan i kao Kingpin, dao ubiti oca Williama, mlada Maya Lopez, nekadašnja Kingpinova suradnica, zaklinje se na osvetu i gotovo ubije svog bivšeg šefa. Fisk preživi susret s Mayom te se krvna osveta, nastala Mayinim i Fiskovim djelima, nastavlja u ovoj seriji iz Marvelovog filmskog, a potom i serijskog svemira.

Nastala kao izravni sljedbenik odnosno spin-off serije „Hawkeye”, serija „Echo” bi trebala biti dašak svježine i originalnosti u zagušenom i nekreativnom filmskom svemiru studija Marvel za kojeg se mislilo da je prestao stvarati čuda i koji je odavno istisnut s trona kralja kino-blagajni.

Echo = Daredevil?

Stripovska logika nalaže da se svi, i pozitivci i negativci, neprestano vraćaju, a takav je slučaj i s MCU-om bilo da ga gledate kao pozitivca (oduševljene mase tinejdžera i geekova) ili kao negativca (stara garda filmskih redatelja i scenarista koje u ovom kulturnom ratu predvodi jedan i jedini Martin Scorsese).

Uzevši u obzir da je serija nastala iz pera scenarista serije „Better Call Saul” te da je, prije svega, namijenjena starijoj publici (starijoj od 17 godina, što i nije puno), čini se da se Marvel potrudio i tako približio vrhovima svoje produkcije serija pod okriljem Netflixa („Daredevil”, „Punisher”, „Jessica Jones”, „Luke Cage”). Upravo je to i prednost i mana serije „Echo” – serija „Daredevil” poput jeke (engl. echo) odzvanja gotovo svakom scenom ove serije.

ECHO
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Tako imamo antiheroinu sličnu Mattu Murdocku/Daredevilu koja također ima izražen osjećaj za pravdu u obliku vigilantizma te hendikep (Daredevil je slijep od djetinjstva, a Maya je gluha i ima protetičku nogu kao tragičnu posljedicu prometne nesreće).

Oboje su vrlo usko povezani s nasljeđem svojih predaka (Daredevil s ocem Jackom, Maya s ocem Williamom i bakom) te svojim porijeklom (Daredevil s katoličanstvom i irskim korijenima, a Maya s urođeničkim plemenom Choctaw i njihovom mitologijom).

Kao da to nije dovoljno, nad oboma lebdi (zlo)duh Wilsona Fiska, Daredevilova smrtnog neprijatelja odgovornog za niz ubojstava njemu dragih osoba i čovjeka koji je zamalo ovladao njegovim ljubljenim New Yorkom te Mayine očinske figure i glavnog odgovornog za pogibiju njenog oca.

Njihovi putevi su toliko slični da će se u jednom trenutku ispreplesti pa ćemo tako vidjeti okršaj Daredevila i Echo!

I to čitavu jednu scenu!

Are you not entertained?

Kako je Echo dobila seriju u 7 jednostavnih koraka

Itekako ćete poželjeti iskusiti zabavu koju nudi serija „Echo”, a koja se po raznim medijima reklamirala kao „najbolja Marvelova serija dosad”, kao „povratak korijenima”, isticalo se da „Daredevil i Kingpin nikad nisu bili bolji” te da je „Echo” „čudo” i tako unedogled, a sve u svrhu prikrivanja činjenice da je serija tek jedan od proizvoda s Marvelove trake za proizvodnju sadržaja.

Postavlja se pitanje – tko je Maya Lopez i što je učinila da je zavrijedila vlastitu seriju od pet epizoda? Kao prvo, kako se uopće usuđujete postaviti takvo pitanje?! Maya Lopez zvana Echo pripadnica je manjinske skupine američkih urođenika koje se nekad nazivalo Indijanci te je već to jedan od kriterija koji u današnjem politički korektnom svijetu predstavlja osnovicu za centriranje serije oko njenog lika.

Drugo, ona nije klasični superheroj jer je žena (još jedan plus za lansiranje serije oko nje jer je malo žena u stripovskom svijetu), gluhonijema je (još jedan dodatni plus u očima lijevo-liberalnih ideologa jer je dio još jedne manjinske skupine) te ima protetičku nogu kao posljedicu prometne nesreće (još jedan dodatni plus) u kojoj joj je stradala majka, a potom joj stradava i otac (još jedan dodatni plus jer je siroče, a stripovski svijet voli siročad – vidi npr. Batmana, Supermana, Spider-Mana) te nije klasična superheroina (pogodili ste, dodatni plus), već je antiheroina (dodatni plus) pa makar to značilo da čini zlo za svoje vlastite ciljeve, ali ju moramo podržavati zbog njenih sociodemografskih karakteristika.

ECHO
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Ako smo dobro izračunali, to je čak sedam bodova na Marvelovoj ljestvici zvanoj „Zaslužuje li ovaj lik vlastitu seriju?”, a u kojoj je dovoljno imati tek dva boda da bi se ista serija i napravila.

Sad kad smo ustanovili nekoliko razloga zašto je Echo dobila seriju, vrijeme je za razmotriti konačan proizvod i to učiniti s najvećim mogućim obzirom, kako ne bismo uvrijedili oba preostala obožavatelja Marvelovog filmskog svemira.

Sve što je osrednje, kratko traje

Serija je nevjerojatno kratka. Samo pet epizoda u ukupnom trajanju od 208 minuta (nevjerojatno, ali gotovo isto traje i Scorseseov film „Ubojice cvjetnog mjeseca” koji na drukčiji način govori o sukobu bijelaca i američkih urođenika) te je kao takva jedan od najkraćih Marvelovih projekata.

Vremenska ograničenost serije može značiti nekoliko stvari od kojih su dvije najčešće – ili je prekratka pa su događaji zbrzani, likovi slabo razvijeni, a kraj nezadovoljavajuć ili je pak serija savršeno odmjerena pa dobivamo kratku, ali slatku serijsku poslasticu koju ćete pogledati za jednu večer.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

„Echo” je, nažalost, pripadnik prve skupine. Puno previše slabo razvijenih likova za jednu miniseriju, bespotrebno skraćeni događaji koji vape za boljom razradom te nezadovoljavajuć kraj koji bezočno poziva ono dvoje gledatelja da pogledaju i sljedeće s Marvelove proizvodne trake.

Kako doskočiti problemu s glavnim likom koji nije široko poznat svekolikoj javnosti, već isključivo stripovskim entuzijastima i nekolicini koja je gledala seriju „Hawkeye”?

Pa tako da prvo prepričate cijelu povijest lika u prvoj epizodi, uključujući i sve ono što se dogodilo u „Hawkeyeu”, a da je povezano s Echo (čitave tri scene) te da u jednadžbu uvedete starog lika koji će natjerati i one sumnjičave da pogledaju seriju.

Povratak kralja podzemlja

A tko ne bi odolio seriji u kojoj je glavni zlikovac Wilson Fisk/Kingpin osobno? Kingpin je sam po sebi, bar prema skromnom mišljenju pisca ovih redaka, najbolji zlikovac kojeg je Marvelov filmski svemir (MCU) iznjedrio, ponajviše zahvaljujući maestralnoj izvedbi Vincenta D’Onofrija i majstorskim potezima scenarističkog tima serije „Daredevil”. Usudio bih se reći – bolji i od Thanosa u izvedbi Josha Brolina!

Iako je Kingpin glavni zlikovac u „Echo”, njegova motivacija, kao i Mayina, ostaju nejasne. S jedne strane, Maya je predstavljena kao njegova najbliža suradnica (iako ju on sam ni spomenuo nije u cijele tri sezone „Daredevila”) i štićenica, ona kojoj će Fisk ostaviti svoje pomno izgrađeno i vođeno zločinačko carstvo. S druge strane, Fisk, koji je ubijao ljude za puno manje, odluči oprostiti Mayi to što ga je upucala u lijevo oko i zamalo ga ubila (?!).

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Tako imamo vrlo napetu situaciju u kojoj Maya ne želi ubiti Fiska nakon što ga je zamalo ubila, a Fisk ne želi ubiti Mayu. Njihova igra mačke i još veće mačke svodi se na nekoliko sitnih Mayinih napada na Fiskovu organizaciju te na Fiskovu otmicu troje Mayinih rođaka kao svojevrsnu osvetu za to. Umjesto očekivanog rata dvoje i više nego sposobnih kriminalaca, dobivamo jednu zlikovku pretvorenu u antijunakinju čije su nepromišljene akcije jedini razlog zašto su životi nje, njene obitelji i prijatelja uopće u opasnosti.

Da Maya nije odlučila preuzeti Fiskovo carstvo, cijela serija ne bi postojala i mi bismo ostali pošteđeni ovakvih pokušaja serije, no Marvel’s gotta Marvel odnosno mora živjeti od stare slave pa makar radio serije za likove koji su u konačnici nebitni. Da ne bi bilo da uvijek pljujemo po Disneyju i njegovim sestrinskim tvrtkama, ima i „Echo” svojih pozitivnih strana.

Dostojna zamjena za Thanosa i Kanga

Prije svega je tu sjajan nastup D’Onofrija čiji bi lik u budućnosti mogao postati nova prijetnja za Marvelove junake, ako se kockice dobro poslože i ako Marvel krene rutom realističnosti i napusti već spomenuto trojstvo napredne tehnologije, magije i supermoći. Sam Kingpin nije dostojan protivnik Thoru i sličnima, no bio bi sjajan neprijatelj Daredevilu, Punisheru, Spider-Manu i drugim zlikovcima koji su malko realističniji od boga gromova.

D’Onofrio nam ponovno pokazuje sav svoj raspon glumačkih vještina i to se osjeti u svemu što radi – od njegovog impozantnog stasa, zbog kojeg je doslovno kradljivac scena i koji ga čini opasnim zlikovcem koji ne preza od toga da i sam okrvavi ruke, pa do glasa koji sadrži zadivljujuću mješavinu ranjivosti (koja proizlazi iz njegovih dječačkih trauma) i prijetnje nastale njegovim strelovitim usponom u vrh njujorškog podzemlja.

Koliko je Kingpin dobar, pokazuje nam i to da je bio jedina svijetla točka serija „Hawkeye” i „Echo” te stoga jedva čekamo njegov ponovni okršaj s Vragom Hell’s Kitchena znanim i kao Daredevilom u seriji pod naslovom „Daredevil: Ponovno rođen”, a koja se očekuje sljedeće godine.

Kako je magija uništila svu magiju serije

„Echo” sadrži zanimljive akcijske scene koje ipak nisu na razini „Daredevila” te se vidi da je uloženo puno manje truda, no ipak su donekle napete i brutalne. Osvježenje je vidjeti da je Marvel od live-action slikovnica kao što je „Thor: Ljubav i grom” počeo raditi sadržaj za malo odraslije, one koji mogu podnijeti koju brutalniju i krvaviju scenu.

ECHO
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Ono što je pak teško probavljivo u ovoj, za stripovske standarde realističnoj seriji, jest uključivanje indijanske magije. Poznavatelji stripova upoznati su s moćima koje posjeduje naslovna junakinja, a to je da može lako imitirati bilo koji borilački stil svojih protivnika i tako ih pobijediti.

Ovdje su pak njene moći suviše nejasne i naizgled nemaju granica ni pravila. Naravno, u svijetu magije i mitologije ne postoje granice, no to ne znači da neke okvirne smjernice i, ajmo to tako reći, uputstva za uporabu te magije ne bi trebale postojati. Inače dobivamo gledatelje koji odmahuju glavom čudeći se kako je magija pokvarila još jednu prikoliko realističnu seriju.

Oslanjajući se na likove i privlačnost serije „Daredevil”, „Echo” se pokazuje kao njena blijeda kopija i još jedan način življenja na staroj slavi, nečeg što je MCU usavršio do krajnjih granica i zbog kojeg mu nikako ne treba odati priznanje. Nakon što je „Aquaman 2” zakucao posljednji čavao u lijes DCEU-a, prosječan filmofil treba se zapitati – kad će kraj MCU-a?

Upit smo poslali na adresu Boba Marvela, osnivača Marvela, no odgovor nismo dobili do objave ovog teksta.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari