Intervju

Erotic Biljan & His Heretics: “Razmišljamo da li svirati 20 minuta ili 20 pjesama”

erotic biljan
Foto: Denis Lovrović /Facebook.com/eroticbiljanandhisheretics
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dvadeseta obljetnica nešto je čemu se u početku nisu nadali kada su 1998. odsvirali svoj prvi koncert. Erotic Biljan & His Heretics upravo će tu brojku proslaviti danas koncertom u Vintage Industrial Baru. Bend koji iza sebe ima tri albuma i nebrojeno puno odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, domaćoj će publici pružiti još jedan glasan koncert, a njihovim garage/rock/punk zvukovima pridružit će se Sloming Moops. Uoči svirke dobili smo odgovore na postavljena pitanja i saznali neke nedefinirane informacije.

Scena nekad i sad?

Skužio sam da postoje ciklusi od po deset godina, tako da dolazi do smjene generacija i bendova, iako neki ostanu i duže. Nekad je sve bilo spontanije i iskrenije, ali i teže organizirati koncerte. Danas je klincima lakše i teže. Lakše im je doći do informacija, koncerata i klubova, ali im je teže zbog prezasićenja svim i svačim pa se ne vidi ono bitno.

Vi kao bend nekad i sad?

U biti se nismo previše mijenjali, čak je i bazična postava poprilično stalna, neki su odlazili pa se vratili. Mi smo frendovi i stalno smo zajedno, mi smo “Band Of Brothers”! U početku je sve krenulo iz zajebancije, s obradama sixties garage punk kompilacija poput “Back From The Grave” i “The Best Of Pebbles” i to nam je bilo super. No kad smo ispucali taj dio zabave počeli smo raditi svoje stvari i tad je došlo do bitne promjene, dobivali smo sve više i više koncerata, a nismo imali ni jedno službeno izdanje, sve dok nas nije pozvao Dancing Bear i izdao nam prvi album. I onda je krenulo dalje, pa sve do danas. Nisam mislio da ćemo nakon 20 godina još svirati.

Postoji li razlika između domaće i inozemne publike?

Naravno. MI smo se s ekipom u Braunschweigu u Njemačkoj toliko skompali da se sad redovno posjećujemo. Mi tamo – oni ovamo. No, najbizarnija stvar ikad, jeste da je ta ekipa složila i poklonila motor našem gitaristi. Nevjerojatno, ali istinito. Sad da ponovim i objasnim. Ekipa u Braunschweigu su bajkeri i izrađuju sami svoje custom motore, pa su tako jednog napravili i poklonili našem gitaristi. Na motoru piše “Rock’n’roll Revolution No.5” po našoj pjesmi s drugog albuma. On je onako zbunjeno ostao zatečen, haha.

Koji je najupečatljiviji prostor u kojem ste svirali?

Ovo je teško pitanje. Mislim da je atmosfera i sinergija s publikom važnija od samog prostora. No, moram spomenuti da smo se mi osjećali kao kod kuće u klubu GEARBOX, u Braunschweigu u Njemačkoj. Izvana je izgledao kao benzinska pumpa u Americi iz 1950-ih sa starim američkim “Tankštelama” ispred ulaza. Na žalost, taj klub ne postoji više, srušili su zgradu i sad rade na tom mjestu neki hotel ili nešto slično. Ali i dalje skoro svake godine idemo svirati u Braunschweig, jer tamo je EKIPA!!!

Znate li barem okvirnu brojku odsviranih koncerata do sada?

Uh, prestali smo brojati nakon 300 …

Mišljenje o večerima kao što su Dora i Porin?

Doru uopće ne pratim, a i od Porina stalno očekujem da ga dobiju izvođači koji su stvarno najbolji i (skoro) uvijek se razočaram, a da ne kažem da su im ponekad kategorije totalno pobrkane. Evo, baš me zanima da li će Bebe Na Vole uopće biti nominiran na Porinu, jer napravio je svjetski album.
Kad smo već kod nagrada spomenuo bi da je upravo Zdenko Franjić i njegov Listen Loudest, dobio Nagradu za životno djelo Rock&Off. Zaslužio je!

Možete li izdvojiti neke naše bendove koji su vam zapeli za uho?

Evo, upravo ovih dana izlazi nova gramofonska ploča benda Thee Melomen u kojem svira naš basista. Album im je već izašao digitalno ali sad izlazi i na ploči za slovenskog izdavača Martin’s Garage Records. Zadnji album koji sam slušao na ploči i koji mi se jako sviđa je “Hate Is Wonderfull Thing” od Bebe Na Vole. Krajem prošle godine izašla je kompilacija “IT CAME FROM THE GARAGE VOL.2.” na kojoj su se okupili bendovi uglavnom garage-rock-punk-psychobilly usmjerenja. Pronađite i poslušajte ih, imate sve na Bandcampu, a izašlo je i na CD-u. Još jedan bend koji je zanimljiv su Kriptidi iz Zadra. Kod njih je zanimljivo da nemaju gitaru, a zvuče kao da imaju.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

Ništa ne planiramo, kod nas se sve dešava spontano. Ako dođe inspiracija napravimo pjesmu, a ako ne dođe, pijemo pivo. I onda odjednom skužimo da imamo dovoljno materijala za novi album. Trenutno imamo dvije trećine materijala za album. Neke od tih pjesama već sviramo uživo i to je najbolji put da ih se testira i poboljša. Od koncertnih planova, imamo već neke dogovore, ali nisu još finalizirani. Radi se o svirkama u Sloveniji i Njemačkoj, i naravno u Hrvatskoj.

Što će svirka u VIB-u ponuditi onima koji dođu?

Pošto nam je obljetnica s brojem 20, razmišljamo da li ćemo svirati 20 minuta ili 20 pjesama. 🙂

Be social

Komentari