Glazba

„Krankšvester V” (Krankšvester) : Nije isto, ali ni različito

Krankšvester
"V" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Krankšvester V” (yem) ipak nije nadmašio prethodnika. Četvorka je bila dotadašnji vrhunac karijere osječkog dvojca, a ovim su albumom krenuli u nove pobjede. Promjene su dobrodošle i mislim da niti jednom umjetniku nije cilj ponavljati se do beskraja, nego razvijati sebe i svoju publiku. Kvaka je u tome što se na takvom putu ne smije izgubiti ono nešto što svakog izvođača čini prepoznatljivim.

Ni isto, ni različito

Nije ovo ni jako različit album od dosadašnjih, ali se može čuti promjena u atmosferi pjesama. Nije onako humorističan kao što smo možda navikli, ovog puta fokus se prebacio na nešto mračnije teme. Te sjene se najviše odnose na ružna i realna stanja u odnosima muškaraca i žena.

Njih su, ozbiljnije nego prije, Davor Miletić 3ki Stil i Hrvoje Marjanović Sett izvukli na površinu. Ljubomora, grozničava stanja, ucjene i ovisnost glavni su pokretači protagonista iz devetnaest pjesama na ovom albumu. Jedna od tih je i Bol košta, posljednji najavni singl u kojem gostuje z++.

Opširan ali ne i dosadan, „Krankšvester V” ima svojih uspona i padova no ipak ima više pluseva. Produkcija je i ovog puta odrađena na razini, a to je nešto što je bilo očekivano jer su se do sada po tom pitanju Krankšvesteri dokazali. Isto tako, niti cover nije razočarao. Igor Dešić kao autor je ponovno poentirao svojom grafičkom vizijom. Još jedna”ponavljačica” na albumu je i pjevačica Nera Mamić a tu su još kao gosti Sis L te Massimo Savage.

Demografija i monopol

Nema novog Gabera na petici, ali uz blagoslov, kojeg je dao Senna M, Nova zaraza je u novom audio ruhu i dalje aktualna. Vole se Švesteri baviti i politikom pa su tako i demografske mjere došle na red. Nisam sigurna da će Bebe ikoga natjerati na povećanje broja stanovnika ali će svakako natjerati na smijeh kako lyricsima, tako i odabirom glazbene pozadine.

Freš je tu kao potvrda statusa a za njom ne zaostaje ni Vrećice iz Caritasa, koju se najjednostavnije može opisati izrekom preko trnja do zvijezda. Zanimljivosti tipa kako je to kada ti se zamjeri diler opjevane su u Samo kad sam pijan, a prijeka potreba se može čuti u Tream.

Ono što je odlika Krankšvestera je njihova specifična sposobnost komentiranja društva i mislim da im se nitko neće stilski približiti. Imaju svojevrsni monopol po tom pitanju i zadaću da ga pametno koriste.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari