Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Festival 25 FPS stiže u Art-kino

02.10.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Art-kino Croatia, koje se nalazi u Rijeci, već tradicionalno stiže dvodnevni program 13. Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS. U srijedu, 4. listopada u 20 sati na repertoaru je dokumentarac “Budućnost filma” o sadašnjosti i budućnosti kinematografije u digitalno doba. Digitalna je revolucija film zahvatila kasno i uglavnom se manifestirala u obliku tehnološkog napretka.

Danas, u doba kada celuloidne filmske vrpce nestaju, u doba raznolikosti digitalnih formata, mnogo više toga je na kocki: nalaze li se svjetske filmske arhive na rubu mračnog doba? Svjedočimo li golemom gubitku kolektivnog audio-vizualnog pamćenja? Umire li film ili se samo mijenja?

Drugi dan programa stiže u četvrtak, 5. listopada u 20 sati te donosi izbor iz nagrađenih filmova ovogodišnjeg izdanja festivala. Film nagrađen Posebnim priznanjem, «Mirotvorac», prati vojnika s amnezijom koji pokušava doznati tko je zapravo. Nagradu publike dobio je film umjetnika i forenzičkog audioanalitičara Lawrenca Aba Hamdana «Gumirani čelik» koji prati autorov rad na analizi audiodatoteke sa snimkama pucnjeva koji je postao okosnica istrage ubojstva.

Foto: 25 FPS press

Portugalski film «Flores», nagrađen Grand Prixom, filmično je lutanje koje se pretvara u nostalgično i političko promišljanje teritorijalnog pripadanja i identiteta te uloga koje prisvajamo na mjestima odakle dolazimo. «Složeno kao borba jezika, zvuka i slike da obuhvate stvarnost ovo djelo je spomenik krhkosti tijela, filma i sjećanja» obrazloženje je Nagrade kritike kojeg je dobio film Ane Hušman «Skoro ništa: I dalje noć». «Foaje» na prvi pogled djeluje kao projekcija bez filma, gdje je pulsirajući bijeli ekran jedino što se vidi koji postepeno sve više intrigira ljude, propituje i naposljetku pretvara kameru u foaje – film je nagrađen Grand Prixom zbog odvažnosti. Nagradu Green DCP koju dodjeljuje 25 FPS – Udruga za audio-vizualna istraživanja odnio je film «U međuvremenu» Mate Ugrina.

Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte, a ulaz je slobodan.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Komentari