boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Ziher filmolista: Najgori božićni filmovi

Izvor: www.facebook.com/fredclausmovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Predstoji nam vrijeme blagdanskog ugođaja u okružju sa svojim najmilijima, a ono se čini savršenom prilikom za gledanje nekog filma o Djedu Mrazu i duhu Božića. Iako se na televizijskim programima vrte već neupitni i provjereni klasici kao što je omiljeni Home Alone i njegovi nastavci, izbor pogrešnog filma može uvelike narušiti harmoniju predbožićnog vremena.

Kako ne biste očajavali, Ziherova Filmolista donosi vam pet najgorih ostvarenja koja, nadamo se, niste imali prilike gledati posljednjih godina.

5. Surviving Christmas (2004)

Ben Affleck u ulozi iritantnog milijunaša Drewa Lathama okuplja surogatsku obitelj s kojom bi mogao proslaviti Božić, budući da je shvatio da mu sam novac neće biti dovoljan za stvaranje pravoga blagdanskog ugođaja. Ta se skupina ljudi sastoji od likova koje utjelovljuju James Gandolfini, Christina Applegate i Catherine O’Hara, a Drewovi prohtjevi za koje plaća dobre novce ubrzo nailaze na negodovanje i daljnje potiču ionako mlaku i ukalupljenu radnju ovoga filma. Redatelj Mike Mitchell nije očekivao da će film toliko podbaciti na kino blagajnama, a kritičari mu, najblaže rečeno, i nisu bili naklonjeni. Film je osvanuo na DVD disku svega dva mjeseca nakon početka njegova prikazivanja u kinima u listopadu 2004. godine.

4. Four Christmases (2008)

U ovoj božićnoj priči Vince Vaughn i Reese Witherspoon glume cool kalifornijski par koji, budući da oboje potječu iz disfunkcionalnih obitelji, odlučuju posjetiti sve svoje razvedene očeve i majke na Božić. U tome postupku uče ponešto o svojim roditeljima te o samima sebi, a introspekcijom shvaćaju kako se ipak vole i kako žele osnovati vlastitu obitelj. Iako zvuči kao provjerena priča te unatoč donekle solidnoj glumačkoj postavi, negativne strane filma nadglasale su pozitivne i obitelj(i) iz Four Christmases nikada se neće moći usporediti s onom McCallisterovih, a također ne tješi što je to prvo dugometražno ostvarenje redatelja Setha Gordona. Izgleda da je Love Actually (2003) jedini božićni film/romantična komedija koji se mogao vinuti u zvijezde.

3. The Perfect Holiday (2007)

Izgleda kako je The Perfect Holiday utjelovljenje svih klišeja o Božiću na kubik. Redatelju Lanceu Riveri uspjelo je prodati svoj projekt Disneyju i kao producenticu pridobiti Queen Latifah, no to je otprilike jedino što mu je pošlo za rukom. Emily (Khail Bryant) uz pomoć Djeda Mraza iz trgovačkog centra želi naći novu ljubav života svojoj tužnoj, razvedenoj majci Nancy (Gabrielle Union). Uz cijeli niz očekivanih i shematiziranih pošalica i zapleta, The Perfect Holiday je film koji nikada nije uspio u potpunosti dočarati duh Božića. Film je u kinima uspio zaraditi manjkavih pet milijuna dolara, a kasnije je, zajedno s većinom svojih žanrovskih srodnika, utonuo u zaborav.

2. Fred Claus (2007)

Godinu dana prije rada na Four Christmases, Vince Vaughn upustio se u još jedan božićni projekt koji mu, unatoč boljoj zaradi, nije priskrbio i veću naklonjenost kritike. Fred Claus Davida Dobkina u kojemu Vaughn glumi brata starijeg „Djeda Mraza“ Nicka Clausa, kojega utjelovljuje Paul Giamatti, sentimentalni je pastiš božićnog filma u kojemu se Vaughnov talent za komedije iznova podcjenjuje. Vulgarni humor i božićna, obiteljska atmosfera nikako se ne mogu međusobno povezati, a ono što mu također kronično nedostaje je šarm i promišljenost. Međutim, šire filmsko gledateljstvo te mu je sezone pružilo šansu, no Fred Claus se nakon toga gotovo uopće više nije spominjao.

1. Saving Christmas (2014)

Apsolutni pobjednik na našoj listi ujedno je i kronološki gledano posljednji snimljeni film. Popularno još nazivan Kirk Cameron’s Saving Christmas, ovaj film predstavlja dimenziju onkraj trash filma: Kirk Cameron kao Kirk pokušava svome šurjaku pokazati pravo značenje Božića i, upoznajući ga s Isusom Kristom čiji je Božić rođendan, nudi mu nov i svjež pogled na značenje toga blagdana. Film je te godine dobio 6 nominacija za Zlatnu malinu, također u kategoriji „Najgori film“, a nezavidna ocjena koja mu je dodijeljena na IMDb-u iznosi 1,6/10. Ironično je što se film koji je zaradio nešto više od dva milijuna dolara, a koji je koštao svega pola milijuna, može statistički gledano smatrati kino uspješnicom.

(Visited 582 times, 1 visits today)
Be social

Komentari