Film

Predstavljen program 19. ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma

zagrebdoxa
Direktor Nenad Puhovski, Foto: Samir Cerić Kovačević
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnje 19. izdanje cijenjenog ZagrebDoxa održat će se od sutra, 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. Čak 116 dokumentarnih ostvarenja očekuje publiku u osam dana, koliko traje ovaj festival.

U konkurenciji za prestižnu nagradu „Veliki pečat” natječe se 20 filmova u regionalnoj i 20 filmova u međunarodnoj konkurenciji. Program su na konferenciji za medije predstavili direktor i glavni selektor Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec. Puhovski ističe da se „ovogodišnji ZagrebDox događa u vremenima kada su loše godine (nadajmo se) iza, a one neizvjesne – ispred nas”.

„Stoga taj međuprostor”, nastavlja Puhovski, „želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova”. Najavljen je povratak popularnih programa Happy Dox i Glazbeni Globus te uvođenje novih, poput Green Doxa koji je posvećen ekološkim temama.

„Uveli smo i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno smo ponosni na činjenicu da nas je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar”, dodaje Puhovski te poziva sve na ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa.

zagrebdoxa
Nenad Puhovski i Hrvoje Pukšec, Foto: Samir Cerić Kovačević

Međunarodna konkurencija filmova

U programu „Međunarodna konkurencija” niz je filmova koji tematiziraju aktualne društveno-političke teme poput rata u Ukrajini. Neki od njih su „Istočna fronta”, prikaz člana dragovoljne medicinske bojne, „Hamletov sindrom” koji nas vodi u Ukrajinu netom prije agresije te naslov „Na skliskom terenu” o dvoje aktivista koji se protiv rata bore demonstracijama i prosvjedima u samoj Rusiji.

Jedna od tema jest i što to znači biti žena, a tom su se tematikom bavili naslovi kao što su „Vrata sna” koji govori o kurdskim borkinjama, „Skrivena pisma” koji otkriva tajni jezik kineskih žena zvan Nushu, „Ljepota i krvoproliće” koji priča emotivnu priču o aktivistici Nan Goldin te koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Tu su i naslovi „Apolonia, Apolonia” koji donosi intiman portret umjetnice Apolonije Sokol te „Alis” koja progovara o kolumbijskom skloništu za tinejdžerice.

Bogat međunarodni program čine i filmovi kao što su „Anhell69” koji istražuje uništenu generaciju Kolumbije, „Suho tlo u plamenu” koji donosi pogled na brazilske favele, „Cabralovo sjećanje” vodi nas u daleku Gvineju Bisau, a „Tvrdo srce” u argentinsku klaonicu.

O uvijek aktualnoj temi klimatskih promjena progovaraju tri naslova. „Izlazak” donosi priču o usamljeniku pogođenom zagrijavanjem mora i sve većim temperaturama, a koji je zaradio nominaciju za Oscara. „Aralkum” zamišlja kako je to ploviti danas isušenim Aralskim morem, a „Tkivo planine” opisuje kraj idealnog švicarskog sela uslijed klimatskih promjena.

„Rojek” pak govori o usponu i padu Islamske države, „Susjed Abdi” progovara o dizajneru namještaja suočenom s vlastitom nasilnom prošlošću, a o nasilju govori i „Manifest”, film sastavljen od šokantnih videa koje ruski tinejdžeri objavljuju na društvenim mrežama.

O važnosti koju broj poljubaca ili sijedih dlaka ima za nas govori film „Međuzbroj” dok nam „Divne ranjene životinje” donosi priču o očinstvu, tjeskobi i razbijanju začaranih krugova.

zagrebdoxa
Foto: Samir Cerić Kovačević

Regionalna konkurencija filmova

U regionalnoj konkurenciji također je prisutan širok raspon najrazličitijih tema – od obiteljskih i međuljudskih odnosa do ekologije, od suočavanja s prošlošću do nogometa – za svakog gledatelja ponešto.

Među njima je i film „Osam poglavlja”, omnibus o osam različitih žena i nedaćama s kojima se one susreću, „Majčino mlijeko”, nježna meditacija o majčinstvu, „Soba za ljubav”, film  koji daje pogled u intimni svijet bračnih posjeta u najozloglašenijem zatvoru u Sjevernoj Makedoniji. Naslov „U posjetu fortuni” nam donosi ispovijest obitelji koja je osvojila lutriju, „Tišina stabala banane” priča priču o ljubavi između oca i kćeri dok nas „Prizori s mojim ocem” vode u povijest Balkana kroz lik oca redateljice, a film „Lina” vodi u svijet devetogodišnjakinje koja proživljava razvod roditelja.

„Van prostora i vremena” prati tragove smeća diljem planeta, „Između revolucija” donosi prikaz Irana i Rumunjske kroz oči žena, „Dezerteri” pokušava odgovoriti na pitanje – ostati ili otići, „Hotel Hope” govori o Balkanu nakon Daytonskog sporazuma, a poslijeratnom stvarnošću bavi se i film „Istražitelj”. „Horror Vacui” upozorava pak na sve veću hiper militarizaciju svijeta, „Gigi zvani Zakon” prati policajca suočenim s valom samoubojstava, a „Knin-Zadar” donosi portret prometnika na kolodvoru bez putničkih vlakova.

Već spomenuti nogomet je tema dokumentarnog filma „Lopte” koji otkriva priču iza malonogometnog turnira pripadnika vojski bivše Jugoslavije, dok film „enemies 86” donosi ispovijest impulzivnog malonogometnog navijača.

„Rebra” nam govore o senzaciji koje nas prate cijeli život i materijalnoj dimenziji naših osjećaja, dok „Šumica” predstavlja naslovnu šumu, okupljalište ekshibicionista.

ZagrebDox se, kao i prijašnjih godina, osim publici okreće i filmskim profesionalcima posebno osmišljenom, nišnom radionicom naslovljenom ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.

Ulaznice

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala te na njegovim društvenim mrežama.

Be social

Komentari