Film

Kinoteka: Filmski noviteti za preživljavanje siječanjske depresije

kinoteka
Foto: canva.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Po ulasku u novu godinu važno je ne prepustiti se sasvim postblagdanskoj depresiji i pasivno preživljavati siječanjske dane. Za aktivan i kulturom obogaćen siječanjski period pobrinula se Kinoteka. Stoga, ako su ti dosadili streaming servisi i ako želiš izravnati kralježnicu uslijed višednevnog izležavanja, nabavi ulaznicu i zaputi se prema Kordunskoj 1. Što te ovoga mjeseca očekuje na programu Kinoteke, prošvrljaj u nastavku.

„Obje strane oštrice”

Na repertoar Kinoteke stiže Obje strane oštrice, novi film velike francuske redateljice Claire Denis. Riječ je o uzbudljivoj romansi o ženi koja se nađe usred ljubavnog trokuta sa svojim sadašnjim partnerom i bivšim ljubavnikom. Film odlikuju Denisin nekonvencionalan pristup temi ljubavnog trokuta te kompleksna i istančana analiza emocija i karaktera. Posebnu vrijednost daju mu odlični nastupi Juliette Binoche i Vincenta Lindona. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je Claire Denis osvojila Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

„Cvrčak i mravica”

Nakon dugotrajnog procesa proizvodnje, u kina stiže „Cvrčak i mravica”, prvi hrvatski dugometražni animirani film nakon dugo vremena. Priča je inspirirana klasičnom basnom, a govori o zabranjenoj ljubavi raspjevanog cvrčka Keta i radišne mravice Antonete. Režiju filma potpisuje Luka Rukavina, a uz šarmantnu i dopadljivu priču kao stvorenu za mlade gledatelje, film se može pohvaliti izvrsnom računalnom animacijom i sjajnim glasovima uigrane glumačke ekipe.

kinoteka
Izvor: Press

„Krivotvoritelj”

Inspiriran istinitim događajima, „Krivotvoritelj” je uzbudljiva biografska povijesna drama smještena u Berlin 1940-ih, a prati život mladića židovskog podrijetla koji zahvaljujući svome umijeću krivotvorenja dokumenata uspijeva umaći nacističkim progoniteljima. Također premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, film se može pohvaliti upečatljivom rekonstrukcijom povijesnog razdoblja te karizmatičnim nastupom Louisa Hoffmana u glavnoj ulozi.

I dalje aktualni „Stric”, „Sigurno mjesto” i „Garbura”

Prošle smo godine svjedočili svježini i vitalnosti domaće kinematografije, a neke od najuspješnijih naslova i dalje možete pogledati na repertoaru Kinoteke. Tu je originalni crnohumorni triler „Stric”, Andrije Mardešića i Davida Kapca, zatim dojmljiva psihološka drama „Sigurno mjesto”, Juraja Lerotića te gorko-slatka priča o odrastanju „Garbura”, Josipa Žuvana. Zanimljivo je istaknuti da su sva tri filma debitantska, a odlikuju ih sigurna režija, vrhunski glumački nastupi te svjež pristup otprije poznatim temama.

kinoteka
Foto: Press

„Trokut tuge” i „Moonage Daydream”

Na programu se i dalje prikazuje višestruko nagrađivani „Trokut tuge”, satiričan pogled na odnos ekonomije, klase i roda Rubena Östlunda, u kojoj je zapaženu ulogu ostvario Zlatko Burić. Na program je privremeno vraćen i jedan od najpopularnijih filmova s Kinotekina repertoara: spektakularni dokumentarac ‚Moonage Daydream”, Breta Morgena, koji kroz fascinantnu obradu vizualne i zvučne arhive gradi osebujan potret Davida Bowieja.


Raspored prikazivanja filmova možete pogledati OVDJE.

Ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari