Film

PitchADU: studentski projekti strašću osvojili predstavnike audiovizualne industrije

pitchadu
Foto: Inia Herenčić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prošlog petka, na Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, pred prepunom dvoranom održano je peto izdanje studentskog projekta PitchADU. Bilo je to i prvo postpandemijsko izdanje koje je okupilo mnoštvo studentica i studenata te niz predstavnika domaće audiovizualne industrije.

Forum je i više nego uspješno postigao zadani cilj – povezao je mlade ljude i profesionalce iz domaće audiovizualne industrije. Prije foruma, održali smo i masterclass s filmskim i televizijskim redateljem Daliborom Matanićem na temu režije televizijskih serija. Masterclass je, uz brojne studente i profesore Akademije, okupio i učenike srednjih škola. PitchADU je događaj koji predstavlja jedinstvenu priliku za učenje, ali i postavljanje temelja za neke buduće suradnje, govori nam Katarina Murat, studentica 3. godine preddiplomskog studija produkcije te voditeljica marketinga i PR-a projekta.

pitchadu
Foto: Inia Herenčić

Marta Eva Mećava, studentica 3. god. preddiplomskog studija produkcije i voditeljica projekta nastavlja:

Što se tiče filmskih profesionalaca koji su došli gledati događaj mislimo da puno govori činjenica da su, uz glavnu nagradu od 5.000 kuna koja je dodijeljena projektu Hit me up, gosti iz publike donirali još 5.000 kuna, posudili opremu te razne postprodukcijske usluge ostalim projektima koji su im se svidjeli.

Pobjednički pitch odnio je projekt zamišljen kao glazbeno-dokumentarni serijal u kojem mladi glazbenici u usponu govore o sebi, svojoj glazbi, što je za njih pjesma. Oni sudjeluju u zabavnim izazovima te s voditeljima, na kraju epizode, snime glazbeni jingle. Autorski tim projekta Hit me up čine studenti Karlo Vorih, redatelj, Nikša Modrić, producent i Igor Glodić, montažer.

Nepredviđeni izazovi nisu poljuljali kvalitetu

Na ovogodišnjem PitchADU predstavljeno je 11 projekta najrazličitijih formi i žanrova — od dokumentarno-zabavnih emisija i game showova do hibridnog film i  transmedijskog projekta.

Bila sam u organizacijskom timu prvog PitchADU i pratim ga iz godine u godinu. Moram reći da po prvi put imamo tako velik broj televizijskih projekata, točnije projekata koji su serijali ili epizodni projekti koji se mogu distribuirati i na različitim digitalnim platformama. Razlika je to u odnosu na prethodne godine. Tada su dominirale forme poput kratkih igranih i dokumentarnih filmovi te videoigre kojih ove godine na primjer nije bilo, zaključuje Adrijana Prugovečki, jedna od mentorica projekta PitchADU.

pitchadu
Foto: Inia Herenčić

Noa Nikolić, student 2. god. preddiplomskog studija produkcije i voditelj projekta izdvojio je najveće organizacijske izazove:

Budući da se PitchADU zbog pandemije zadnji put održao 2019. godine, nitko od članova u organizacijskom timu nije imao neposredno iskustvo s projektom. Mnoge stvari otkrivali smo po putu iz iskustva mentora i starijih studenata. Htjeli smo napuniti dvoranu do kraja, povezati studente s profesionalnim svijetom te potaknuti profesionalce da uđu u suradnju sa studentima. Sve smo to ostvarili! Osim glavne nagrade žirija, koja je iznosila 5.000 kuna, projekti su dobili novčana sredstva drugih producenata. Primjerice, HRT će dati usluge miksa tona i obrade slike dvama projektima.

Najveći su izazovi iskrsnuli netom prije događaja. Naime, 36 sati prije događaja dobili smo obavijesti od autora 4 projekta da neće doći jer su bolesni. Jedan je autor snimio svoj pitch, dok ostali nažalost nisu mogli predstaviti projekte. Također, jedan član žirija bio je spriječen doći na događaj pa smo u svega par sati morali pronaći novog člana. Sve su to pomalo stresne situacije, ali smo ih uz pomoć mentora uspješno riješili.

Za dobar pitch najvažnija je strast

O pobjedničkom projektu odlučivao je tročlani žiri:

  • Lana Matić, osnivačica i producentica Zagreb film festivala te producentica u Propeler filmu,
  • Jasna Nanut, filmska i televizijska redateljica i
  • Marija Kosor, producentica igranih i dokumentarnih filmova i serija te ravnateljica produkcije Hrvatske radiotelevizije.

Jasna Nanut o pobjedničkom projektu Hit me up kaže:

Dečki koji stoje iza projekta Hit me up prenijeli su na nas energiju koja je očito energija projekta. To je ono što zapravo kod projekata vrijedi najviše. Kada te projekt takne na emotivnoj ili duhovnoj razini – dečki su ovim projektom to uspjeli! Nisu pritom bili jedini, ali su na žiri ostavili najjači efekt i zato smo upravo njih odlučili nagraditi!

pitchadu
Foto: Inia Herenčić

Na to se nadovezuje i Ankica Jurić Tilić, mentorica projekta PitchADU:

Za savršen pitch neophodna je strast prema projektu koja izbija iz svake pore, tehničke stvari poput pozicije na pozornici… Kako stojiš, koga gledaš, jesi li nešto zaboravio reći – sve je to manje bitno od one istinske strasti prema projektu koja se vidi iz nastupa. To je po meni najdragocjenije!

Prilikom PitchADU-a najavljena je i suradnja HRT-a i Akademije dramske umjetnosti. Predstavnici Hrvatske radiotelevizije predstavili su mnoge nove prilike za studentice i studente ADU kojima će moći unaprijediti ili steći još bolje kompetencije u svojoj budućoj profesiji na nacionalnoj televizijskoj postaji.Ovogodišnje izdanje PitchADU-a nastalo je u suradnji Akademije dramske umjetnosti i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a u organizaciji studentica i studenata Odsjeka produkcije.

Be social

Komentari