Vizart

Food art: Kada se umjetnost poigra s hranom

Foto: facebook.com/Carl Warner-offical
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Carl Warner-offical
Foto: facebook.com/Carl Warner-offical

Kada hrana postane više od užitka i potrebe zadovoljavanja gladi, počinje za neke umjetnike biti inspiracija i osnovni gradivni element njihovih umjetnina. Food art je naziv umjetnosti koji koristi hranu kao sredstvo izražavanja. Još od slavnog Giuseppea Arcimbolda, iako slikara, prvog koji je koristio hranu za mozaik za motive portreta, pa sve do mnogih konceptualnih umjetnika 21. stoljeća. Neki od hrane slažu portrete, neki krajolike, a neki, poput grafičkog dizajnera i ilustratora Davida Schwena, idealne kombinacije. Tako je David Schwen u svojim radovima pod nazivom “Pantone food” prikazao što ide s čim i putem instagram tehnike spajao na bijeloj podlozi čips i umak, kolačiće i mlijeko, kruh i maslac… Za razliku od Davida, neki umjetnici su koristili manje nutritivne elemente.

Foto: designboom.com
Foto: designboom.com

Tko bi rekao da se iza zanimljivog naziva “chlorophénylalaninoplastomécanostressrhéologoductilviridiscacosmographigum” krije još zanimljivija umjetnička konstrukcija francuskog umjetnika Jeremija Laffona. Konceptualni umjetnik koji žvakaće gume ne lijepi ispod stola i ne baca uokolo, već  ih za izradu neobičnih i složenih struktura. Kugle, blokovi, strukture nalik DNA molekuli neke su od motiva, a za funkcioniranje oblika nekih konstrukcija potrebna je i snaga svjetiljke. Materijal kojim radi su svijetlo zelene mint zvakaće poslagane tako da izgledaju kao da prkose gravitaciji. Što više promatramo konstrukcije, manje možemo povjerovati od čega su građene.

Foto: designboom.com
Foto: designboom.com

Jeremy Laffon rođen je 1978. u francuskom gradu Limogesu, danas živi i djeluje u Marseillesu i iza sebe ima niz grupnih i nekoliko samostalnih izložbi po cijeloj Europi, a i šire. Osim food-artista, u njegovim radovima se koristi fotografijom i video instalacijama. Ideja? Kompleksne strukture guma za žvakanje mogu biti zamka vremena u kojem se nalazimo, zamka u koju se svatko lako zalijepi. Predmet naizgled tako male važnosti u našim životima, sve što njime želimo ubiti je zadah i dosada, Jeremy je iskoristio kao dio svog programa. Taj je – osvijestiti ispunjenim prostorom. Njegova djela su inače okarakterizirana mnoštvom sitnih dijelova, sklopljene u zbunjujuće cjeline. Hrpa  može biti organizirana i smislena, makar riječ bila o hrani, može se suprotstaviti struji. Dao je zanimljiv novi pogled tumačenja svakodnevnog objekta. Svježi umjetnički radovi (baš kao okus samog materijala), biti će izloženi od 12. do 23. ožujka u francuskoj galeriji LAC & S-Lavitrine u Limogesu, galeriji suvremenih umjetničkih djela i skulptura.

Foto: designboom.com
Foto: designboom.com

Međutim, Jeremy nije ni prvi, ni jedini među  tzv. food-artistima. Po umjetničkoj igri s hranom poznati su još, između ostalih, Carl Warner i Jason Mecier. Dok Carl stvara idilične krajolike, za koje tek na drugi pogled možemo ustanoviti da su u potpunosti konstruirani hranom, Jason koristi šarene bombončiće i suhomesnate proizvode, a najdraži motivi su mu slavne osobe.

Foto: Jason Mecier
Foto: facebook.com/Jason Mecier
Be social

Komentari