novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Galerija i dojmovi: Good Vibrations specijal uz U pol 9 kod Sabe, Kimiko, Ivanu Picek, Tus Nuu i Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin / ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Svi već znaju da ženama odavno nije mjesto isključivo u kuhinji te da se su se i pripadnice tzv. nježnijeg spola (što je svakako neprikladan, ali namjerno iskorišten naziv) već odavno latile gitare, bas gitare i bubnjeva – ali i raznih eletkronskih dodataka koje uvelike karakteriziraju glazbu 21. stoljeća. Ako ćemo gledati iz nešto primitivnije perspektive, večer je u Savskoj zaista bila podređena djevojkama za instrumentima, ali prvenstveno talentiranim glazbenicama što je svakako stvar koja se mora istaknuti i prvi vid kroz koji moramo gledati ovotjedne nastupe – pogotovo s obzirom na to da je talent neosporan i neovisan o spolu. Tako su u Vintage Industrial Baru ovog četvrtka kronološkim redom nastupali: Ivana Picek, Kimiko, U pol 9 kod Sabe i Tús Nua, a zatim je uslijedila slušaona Ziherovog DJ dua pod imenom Zlončar i PeeJany.

Foto: Valentina Cetin / ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / ziher.hr

Ivana Picek igrala se svojim glasom i tipkicama dok je stvarala atmosferu sličnoj onu ekstravagantne Grimes, uz pjesme kao što je primjerice Cvjetić kojim je i otvorila svoj nastup. Bilo je tu orijentalnog prizvuka, noise umetaka ali i pratnje elektronskim bubnjem Antonije Ivančan koja je cijeloj izvedbi dala još jednu dimenziju, svakako je učinivši još intenzivnijom uživo – sve je zvučalo bizarno, pomaknuto i svakako vrijedno spomena i preslušavanja. Odmaknuvši se miljama daleko od standardne vizije domaćih kantautorica s gitarom, priredila je zaista uvrnutu priredbu za sve okupljene. Kod Ivane se svakako može osjetiti napredak, što je uvijek lijepo za vidjeti – a njen se opus razvio kako tekstualno, tako i glazbeno (što se vidi kroz razna atipična eksperimentiranja).

Foto: Valentina Cetin / ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / ziher.hr

Kada smo kod eksperimentiranja, nakon Ivane uslijedio je Kimiko kojeg zaista dugo nismo imali prilike slušati uživo u Zagrebu, budući da su u međuvremenu radili na novom izdanju; čijoj su promociji podredili nastup na Good Vibrationsu ovaj četvrtak. Naime, zadnji nastup Zorana i Lore održao se u sklopu projekta MIMO početkom veljače kada su svirali u amfiteatarskom ugođaju zajedno s kantautoricom Dinom Rizvić. Kako se radi o bendu koji već dulje svira svoj (nazovimo to u kratkim crticama) bedroom pop te je među underground scenom stekao velik broj štovatelja, a uz njega najčešće vešu pozitivne konotacije, bio je velik užitak vidjeti ih kako ponovno sviraju. Gitara i bas uz elektronsku matricu ili sintisajzer i gitara (dvojac se rotirao za instrumentima) stvarale su zaista ugodne zvukove prožete pitkim shoegazeom, distorzijama i indietronicom.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Ipak, može se reći da su U pol 9 kod Sabe bili zvijezde večeri. S obzirom na to da je bend došao na krilima novog EP-a (tj. mini-albuma), ovo je zapravo bila još jedna koncertna promocija friškog diskografskog uratka kojeg je obilježio istoimeni singl Starimo. Vesel i vrckav, sa svojim angažiranim tekstovima koji se dotiču queer tematike, šesteročlani bend je – kako se čini – dobrano animirao i razveselio okupljenu publiku. Ana Opalić, Martina Zvonić,  Zrinka Kolarić, Dragana Hrnkaš, Helena Bučko i Goran Bogunović su se na posljednjem izdanju čak i malo odmaknuli od feminističkih / queer momenata tako da je njihove singlove počelo vrtiti Radio Sljeme i slične radiostanice pa su se svakako približili i široj publici te zapeli u uho mnogim ‘slučajnim’ obožavateljima. Sve u svemu, limena sekcija i zabavni, ali i ironični te sjetni tekstovi (kao npr. onaj ranije spomenutog novi hita) svakako su pridonijeli atmosferi u Vintage Industrial Baru.

Foto: Valentina Cetin / ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / ziher.hr

Onima koji se nakon Saba nisu pokupili, predstavljen je alt rock zvuk nekadašnje članice Seven Mouldy Figs, hiperkreativne Jordi Ilić koja je sa svojim projektom Tús Nua već proputovala Belgiju i Nizozemsku. Na pozornici su joj se pridružile članice benda Žen te stvorile i bogatjiu zvučnu sliku protkanu snenim šumovima, mahom s prvog (i zasad jedinog) EP-a „Existence“. Šteta što je Jordi dobila manju publiku jer se čini da je pjesmama kao što je Silence ukazala na sav potencijal kojim njena glazba ali i glazba naše scene može ići. Bilo je tu i nekih manje zanimljivih skladbi, no nikako ih ne bi mogli nazvati lošima. Sve u svemu, još jedno lijepo i solidno predstavljanje pred domaćom publikom.

Najizdržljivi koji su pak i dalje, nakon koncerata, ostali u Vintage Industrial Baru, mogli su slušati probranu alternativnu, indie i psihodeličnu glazbenu selekciju hitova našeg DJ dvojca, ali o tome više neki drugi put – slušamo se i čitamo i dalje. A nadamo se, i vidimo na nekom drugom afteru. 🙂


Be social

Komentari