Glazba

Izvještaj – Jeff Rosenstock + Doe + Nevers: Glazbeni specijal Cartoon Networka

rosenstock
Foto: Tea Trumbić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Punk pomlađuje. Za sve koji su tražili tajnu vječne mladosti potraga je gotova. Tri benda koja su 11. svibnja s nama podijelila pod Močvare dokaz su za to. S Neversima, Doeom i Jeffom Rosenstockom počinje ljeto, ali i nečija druga mladost, uvjerena sam.

Nevers ili nekad 90-ih

Nisam sigurna otkud su došla ova tri dečka. “Zagreb” kao podatak ne govori mnogo o njima. Došli su kostimografski ujednačeni, kao Samuel L. Jackson i John Travolta na kraju Paklenog šunda. Jesu li ubili nekoga prije koncerta? Sumnjamo. Njihov entuzijazam uništila bi grižnja savjesti. Ovako je upravo on zaslužan za to što smo im dali prolaznu ocjenu. Na samom nastupu bilo je nekoliko trenutaka za vrijeme kojih nikome nije bilo jasno što se događa. Ipak, ovi emocionalni momci imaju nešto. Čak i ako nismo sigurni što je to (sigurno ni za Pavement na početku nikome nije bilo), oni to imaju i složili bi se s organizatorom “da im je budućnost svijetla!”

Foto: Tea Trumbić/Ziher.hr
Doe i intolerancija na tišinu

Nisam previše naklonjena prema ljudima koji imaju potrebu puno pričati za vrijeme koncerta. Neovisno o tome s koje strane rampe su. Međutim, Doe je svoju patološku potrebu da u klubu ne bude tišina uspio uklopiti u nastup tako da su priču za vrijeme koncerta učinili savršeno prihvatljivom. Ovaj londonski trio, koji čine frontwoman s ružičastom gitarom, drugi gitarist s predivnim setom pedala i bubnjar s plavo-žutim bubnjevima, već neko vrijeme putuje Europom s Jeffom Rosenstockom. Pritom uživa u jeftinim balkanskim zemljama te bježi od čeških duhova i slovenske policije. Oni su započeli s prepričavanjem anegdota u pauzama između pjesama te su tako na više načina pripremili Močvaru na Jeffa.

Foto: Tea Trumbić/Ziher.hr

Primarno su to učinili svojim poletnim, ali čvrstim zvukom te vokalom koji je povremeno trgao monitore svojim vriskom. Ovaj bend je na početku svoje karijere, a demonstracija moći pokazala je velik potencijal. Bili su zahvalni svima koji su lagali da su za njih prije čuli. Iako je skromnost možda tek proizvod potrebe da nešto stalno govore, njihova je glazba u Močvari sigurno i zasluženo pronašla buduće fanove.

Jeff Rosenstock i povratak Ricka i Mortyja

Najstariji, a najenergičniji svakako su bili Jeff i njegova ekipa nevjerojatno nevisokih multiinstrumentalista. Znoj je prekrivao njihove tetovaže pizza i drugih svetih simbola, a oni nisu stajali. Tako je to bilo sve dok na kraju nisu pitali publiku što bi htjeli, a onda na zahtjev odsvirali Staring Out The Window At Your Old Apartment. Kada su osjetili potrebu za predahom, pričali su nam o svojim pustolovinama ili su tipkali po timpanima. Najzanimljivija među pustolovinama uključuje kalifornijskog guvernera, akcijskog junaka i Austrijanca. Da, sve je to ista osoba, jedan jedini Arnold Schwarzenegger. Jeffova ekipa bila je u Terminatorovoj rodnoj kući i bila je osupnuta WC-om koji je mali Arnie koristio.

Foto: Tea Trumbić/Ziher.hr

Basist, jedan od glavnih komentatora, sve nam je te informacije iznosio glasom koji mi je bio neobično poznat. Kada je pred kraj koncerta rekao da se trudimo oko onoga što želimo raditi i da će sve biti u redu, sjetila sam se otkud. Morty. Jeffov basist zvuči kao Morty iz animiranog serijala Rick and Morty. Zapravo, kad bolje razmislim, svi članovi benda podsjećaju na likove iz crtića, a ni predgrupe nisu daleko. Nadam se da time nikoga ne vrijeđam, jer mi je ova usporedba jako pomogla s osmišljavanja naslova za ovaj izvještaj. Ništa ne govori mladost, nostalgija i 90-e kao Cartoon Network. Indie emo naočale, 12 points.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari