Vizart

Pierre Bastien i Quiet Motors na Izlogu suvremenog zvuka

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Muzički salon SC i Galerija Močvara u sklopu petog izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka, koji se odvija od 3. do 6. svibnja u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon), zajedno predstavljaju francuskog umjetnika Pierra Bastiena. U polukružnoj dvorani Teatra &TD, Bastien će nastupati dva dana. Improvizacijska sesija s glazbenicima Franzom Hautzingerom i Alenom Sinkauzom održat će se u utorak, 2. svibnja u 21 sati, dok će samostalan performans Quiet Motors izvesti u srijedu, 3. svibnja u 21,30 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Okosnica performansa Quiet Motors šarena je, ritmična mašinerija čiji vizualni i auditivni elementi potpuno zaokupljaju osjetila posjetitelja. Iako naizgled jednostavne, Bastienove konstrukcije od Meccano materijala kriju kompleksnost u detaljima zaduženim za preciznost svake izvedbe. Ručno izrađeni elektromotori i papirnati instrumenti sastavni su dio mašine. Njihovi naizmjenični i nesinkronizirani pokreti postupno grade zvučnu kompoziciju jedinstvenu za svaku izvedbu. Papirnate trake lepršaju pod promjenjivim intenzitetom strujanja zraka te, dotičući membranu u nepredvidivim intervalima, stvaraju zvuk. Prema riječima Pierra Bastiena, posjetitelj postaje istraživač – slušanjem i gledanjem otkriva razne dimenzije zvuka, gotovo kao da se šeće unutar kompozicije.

Foto: Press

Pierre Bastien, rođen 1953., francuski je umjetnik i kompozitor koji svoj rad artikulira oko delikatnih mehaničkih zvučnih skulptura inspiriranih glazbom, avangardom i književnošću. Mašine od Meccano materijala samostalno izrađuje u svom studiju. Međunarodno je priznat umjetnik koji je nastupao u mnogim svjetskim institucijama poput Barbican Centra, centra Georges Pompidou i Fondaciji Cartier, dok je zvučne instalacije izlagao u brojnim muzejima i galerijama kao što su MAST u Bologni i Muzej suvremene umjetnosti Erarta u St. Petersburgu. Njegov Rad Somewhere in the Dark dio je zbirke Stedelijk muzeja u Amsterdamu.

Riječ je o koprodukciji Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, KONTEJNER | biroa suvremene umjetničke prakse, Udruženja za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara.

Be social

Komentari