Film

GENERAL: Film Antuna Vrdoljaka ispunio je očekivanja koja je i postavio

general
Foto: Instagram/goran_visnjic
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnji 66. Pulski filmski festival otvoren je filmom General u režiji Antuna Vrdoljaka. Jedan je to od najiščekivanijih hrvatskih filmova svih vremena – moglo se čuti godinama prije svečane pulske premijere. I zaista, to koliko su mnogi čekali Generala vidljivo je što u samom filmu, što u njegovoj recepciji od strane kritike i publike.

Uz najbolju volju, nemoguće je odmaknuti se od ideološkog aspekta filma. Čak i ako se u potpunosti zanemari sam kontekst premijere, počevši od govora predsjednice države uoči prikazivanja filma. Naime, posve je jasno da je General snimljen kako bi se izrazio određen, vrlo jasan stav s kojim se ciljana publika već slaže. Svi drugi dijelovi ove biografske drame podređeni su priči koju redatelj i scenarist želi ispričati.

Film ili loše izrezana i skraćena serija?

Svakako bi se dalo raspravljati o drugim stvarima koje u filmu ne funkcioniraju, pogotovo s obzirom na tako raskošnu produkciju. Za početak, General naprosto djeluje zastarjelo. Što vizualnim stilom, što redateljskim i scenarističkim odlukama, film djeluje kao nešto iskopano iz arhive HRT-a. Bilo bi nepravedno reći da je film snimljen izuzetno loše. No, što se vizualnog stila tiče, General naprosto nije onoliko dojmljiv koliko bi ovakav tip filma – koji zaista želi biti epski – trebao biti.

general
Foto: imdb ‘General’

Veliki problem za Generala predstavlja i već standardna odluka HRT-a da zapravo snimi seriju čija se skraćena verzija prikazuje kao film. U tom smislu, rezovi i nisu najsretnije izvedeni. Neki dijelovi filma nepotrebno se ponavljaju, dok je posve očito da nedostaju neki drugi dijelovi koji bi poboljšali raspored i dinamiku radnje. Moguće je da će prikazivanjem serije ti nedostaci filma biti ispravljeni, no to je nešto što se zaista moglo izbjeći. Pogotovo s obzirom na to da sam film traje i više nego dovoljno dugo.

Najslabija strana Generala je scenarij kojem je teško naći opravdanje. Dijalozi u filmu često su toliko smiješni da djeluju kao parodija. Scena u kojoj Gotovina upoznaje svoju prvu ženu najbolji je primjer toga. Ponovno kao da smo zalutali u arhivu HRT-a i posudili ljubavnu scenu iz meksičke sapunice. Ne Esmeralde ili Otimačice, već neke koju smo zbog susramlja potisnuli iz sjećanja.

Lijepe žene prolaze kroz film

Glumačke izvedbe u filmu solidno su realizirane, pogotovo ako se u obzir uzme scenarij. Goran Višnjić uvjerljiv je u ulozi zgodnog generala bez mane. Ako lik Ante Gotovine i ima pokoji nedostatak, poput kronične nesposobnosti da ostane vjeran jednoj ženi, to je dio njegovog šarma. Ni Odisej nije mogao ostati vjeran Penelopi, objašnjava tako Gotovina u jednoj sceni. On je ipak ratnik. Ni ženski likovi u filmu nemaju mane. Doduše, one nemaju ni vrline, s obzirom na to da naprosto nemaju karakterizaciju.

general
Foto: imdb ‘General’

Počevši od već spomenute Ximene (Jasmin Lord) koja utjelovljuje kolumbijski temperament u kombinaciji s trudničkim hormonima. Strastvena, potpuno iracionalna i djetinjasta, ona u ljutnji zalijeva sugovornika čašom vina, potom se penje na stablo te odbija sići s njega. Nataša Janjić utjelovljuje ratnu reporterku koja se zaljubljuje u Gotovinu. Poprilično pasivna i krhka, ona u Gotovini traži utjehu i zaštitu.

Naravno, nije nemoguće zamisliti ljubavnu priču između generala i ratne reporterke na terenu. Malo je teže ipak progutati ovakav prikaz žene koja je iz dana u dan riskirala život da prenese gledateljima strašne događaje s terena. Ništa od toga ne daje se ni naslutiti dok se ovaj lik gubi u filmu i generalovom naručju poput ustrašene ptičice.

Treća sreća za generala dolazi u vidu časnice Dunje Zloić (Marijana Mikulić). Još jedna lijepa žena koja se od ostalih ipak razlikuje po tome što je u časničkoj uniformi i suprotstavlja se Gotovini. Naime, nakon što ju on pita kako to da je tako lijepa žena završila u ratu, Dunja se naljuti i pita ga zar je jedan od onih koji smatraju da žena ne može voljeti domovinu jednako kao muškarac.

general
Foto: imdb ‘General’

Ta je interakcija bila dovoljna da ju general odluči zaprositi. Osim spomenuta tri ljubavna interesa, upoznajemo i krajnje idealizirane likove Gotovinine majke i sestre. Neizostavni su i dijalozi u kojima se gledatelje podsjeća na to da je krasno imati kćeri, ali sinovi su sinovi. Ako ništa, i dalje je veća vjerojatnost da će njihovi likovi u hrvatskim blockbusterima biti bolje razrađeni.

General – film svojeg vremena

Osim ženskih likova, poprilično su plošnu karakterizaciju dobili i oni srpski. U ovom filmu srpski su likovi uglavnom prikazani kao primitivci (barem u usporedbi s hrvatskim likovima) ili marionete koje slijepo slijede upute iz Beograda koje ne razumiju. Ako su ipak dovoljno racionalni da ih razumiju, ne slažu se s njima, ali izvršavaju ih jer im nema druge. Dakle, zapravo su svi likovi složni u doživljaju ratnih zbivanja, samo neki odbijaju priznati istinu.

Da ipak ne bi bilo nikakve zabune, likovi poput generala Janka Bobetka (Mustafa Nadarević) tu su da svojim monolozima o stoljetnom hrvatskom snu prenesu stavove redatelja. S tim stavovima gledatelji će se ili složiti i doživjeti ih kao potpuno zdravorazumske, ili će ih u potpunosti odbaciti. Rijetki su oni koji pripadaju nekoj trećoj kategoriji.

Naime, dok će neke gledatelje ovaj film podsjetiti na ratne priče koje slušaju odmalena ili su ih, ako su pripadnici starije generacije, i sami doživjeli na taj način, drugi će jedva dočekati da ih ismiju. Izjave koje će dio publike doživjeti kao smiješno patetične, drugi će prepoznati jer su uz takve izjave odrastali i ne može se reći da u tom smislu nisu autentične i da ne pristaju u ovaj film. I tako će na koncu ipak svi doći na svoje. Kao i u prepucavanjima u komentarima ispod pjesama na YouTubeu. Najveći domoljubi i ”mrzitelji svega hrvatskog”, jedni i drugi dočekali su u ovom filmu upravo ono što su godinama čekali. Onima koji bi taj začarani krug htjeli izbjeći preostaje da pričekaju neko drugo vrijeme ili barem neki drugi film.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari