Vizart

Genijalan ArtiParti u sklopu izložbe ARThoc u Klovićevim dvorima

artiparti
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, četvrtak i petak, 14., 15. i 16 prosinca 2016., u sklopu izložbe ARThoc u Galeriji Klovićevi dvori održao se ArtiParti, višegodišnji projekt grupe studenata sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Odabrani kustosi bili su Matija Hajderhodžić, Fran Petričević i Maja Ujević.

Predstavili su platformu širokog spektra u stvaranju vlastitog kulturnog uzdizanja i prepoznavanja. Izložbeni radovi, za početak, nisu imali redoslijed, već su bili raštrkani i vjerojatno namjerno tako postavljeni. Početak i kraj postava nije formirao preglednost, međutim, zanimljivost je bila u zajedničkom druženju publike i nekategoriziranih likovnim radova. Raznovrsnost radova uprizorila je na neki način okoliš u kojem studenti Akademije likovne umjetnosti obitavaju. Ono što je razlikovalo projekt ArtiParti od prošlih upravo je način prezentiranih radova.

artiparti
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Mogli su se prepoznati radovi iz primijenjene umjetnosti, mobili, skulpture, slike manjih i većih površina, poligon sačinjen od žičane konstrukcije i postamenata. Poligon koji se nalazio pri kraju prostora grabio je najveću pažnju posjetitelja. Žičana konstrukcija navodila je lagani spiralni tok u kojem su se smjestili ostali radovi. Zgusnuto i zbijeno u kaosu jakih i agresivnih boja. Umjetnička produkcija ukazala je na zbir, ponekad često nedorečenih radova. U ovom kontekstu sve je imalo svoje mjesto i smisao. Slagali se ili ne oko te teze. Preostali radovi poput slika naslonjenih u kutevima, odavale su ekspresionistički pravac nesvjesnog i duhovnog. Jedna za drugom nastavljale su mističnu težnju usko povezanu uz samosvjesno tamno i intimno strano iz osobnih razloga. Apstraktni, figurativni, dekorativni, geometrijski, lirski, akromatski i koloristički izričaji. U tom kontekstu, shvaćanje radova formira novu estetsku vrijednost pojedinačnih, malih stvari u bitno. S namjerom ili nenamjerno, prevladala je vesela i duhovita umjetnost.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložba ArtiParti na neobičan način povezana je s duhom božićnih tradicija. Vesele i neobavezne konverzacije uz pokoju čašicu kuhanog vina, gotovo proročki nadopunile su proglašenje, drugi put za redom, adventa u Zagrebu- najljepšim adventom u Europi.


Be social

Komentari