Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Vizart

Braque, Calder, Balthus, Miró i drugi velikani stižu u Umjetnički paviljon

26.09.2017. Katarina JukićFoto: Screenshot/facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jučer je u Umjetničkom paviljonu održana tiskovna konferencija na kojoj je najavljena izložba nazvana Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght. Novinarima i drugim okupljenim gostima prvo se obratila ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, a potom i gradonačelnik Milan Bandić, te Tomislav Thür, operativni direktor Korporativnih poslova Ine, generalnog sponzora izložbe, koji je izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s Paviljonom i njihovim zajedničkim doprinosom napretku društva putem kulturnih događanja.

Izložba se otvara 5. listopada, a postav će sadržavati 64 djela. Hrvatskoj javnosti bit će predstavljeno 25 autora i predstavnika različitih umjetničkih pravaca 20. stoljeća – kubizma, ekspresionizma, apstraktne i fantastične umjetnosti. „Posebnost ove izložbe svakako su djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea“, naglasila je Poklečki Stošić. Strast stvaranja uključuje čak 21 njegovo djelo, a svakako valja izdvojiti i Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellswortha Kellya, Paula Jenkinsa, Joana Miróa, Balthusa i druge.

Riječ je o projektu čiji je cilj publici predstaviti najbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u francuskom gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice. Naziv izložbe Strast stvaranja označava poveznicu između strasti kolekcionara umjetničkih djela i strast umjetnika koji stvaraju ta djela.

Foto: Facebook/ Umjetnički paviljon u Zagrebu

Izložba će trajati do 14. siječnja 2018., a za vrijeme njezina trajanja, bit će otvorena za posjetitelje prema uobičajenom radnom vremenu – od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati te petkom od 11 do 21 sat.

(Visited 295 times, 3 visits today)

Komentari