Izvedbene umjetnosti

Globe to Globe Hamlet: Shakespeareovi nasljednici na putu oko svijeta

Foto: shakespearesglobe.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: shakespearesglobe.com
Foto: shakespearesglobe.com

“To be, or not to be” vjerojatno je najpoznatiji citat svjetske književnosti, pa zasigurno i onima koji mu ne znaju autora (iako sumnjamo da je takvih mnogo) zvoni u ušima kao nešto što su već čuli. Upravo tu rečenicu glumci Shakespeare’s Globe kazališta žele izgovoriti u svim državama svijeta, a želja će im se (nadamo se) ostvariti u sklopu projekta “Globe to Globe“. Riječ je o dvogodišnjoj turneji predstave Hamlet započetoj 23. travnja ove godine, na službeni datum rođenja Williama Shakespearea, čime kazalište Globe želi obilježiti 450.-u godišnjicu rođenja jednog od svojih osnivača i najpoznatijeg predstavnika. U sklopu turneje zagrebačka će publika moći vidjeti predstavu 17. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Shakespeare’s Globe nasljednik je originalnog kazališta Globe iz 1599. godine (sagrađenog još jednom 1614. nakon požara) koje je nakon skoro tridesetogodišnjeg planiranja i istraživanja podignuto 1997. pod vodstvom idejnog začetnika Sama Wanamakera. Nacrt suvremenog Globea identičan je (prema nacrtima prikupljenim tijekom istraživanja) onom iz 1599., uz poneke preinake uglavnom vezane uz sigurnosne uvjete. Prvi umjetnički voditelj kazališta bio je Mark Rylance, a 2006. nasljeđuje ga trenutni ravnatelj Dominic Dromgoole. Shakespeare’s Globe aktivan je u ljetnoj sezoni zbog otvorene pozornice, dok zimi služi obilascima i edukaciji.

Foto: shakespearesglobe.com
Foto: shakespearesglobe.com

Trenutni umjetnički voditelj Dominic Dromgoole poveo je Shakespeare’s Globe suvremenim putem. Jedan od redatelja ovog putujućeg projekta kazališni je redatelj i povjesničar engleskog kazališta. Pod njegovim vodstvom repertoar Globea sastoji se gotovo u potpunosti od uprizorenja Shakespeareovih djela, želeći pokazati da je Shakespeare još uvijek (i da će uvijek biti) aktualan. Neke su predstave toliko osuvremenjene da izazivaju burne reakcije – Tit Andronik, ovogodišnja premijera, toliko je šokirala publiku svojim “grotesknim nasiljem” da su neki nakon odgledane predstave padali u nesvijest te patili od mučnine i nesanice. Poprilično smo sigurni da bi Shakespeare, inovativan kakav je bio, u naše vrijeme i sam posezao za ovakvim redateljskim rješenjima.

Nit vodilja koja je potaknula autorski tim Hamleta na turneju jest važnost koju su putujuće glumačke družine imale na razvoj i širenje kazališta i dramskih djela kroz povijest. Poznata nam je činjenica da je i sam Hamlet izveden na brodu uz obalu Jemena samo pet godina nakon nastanka djela, a upravo su putovanja imala presudan utjecaj na širenje ovog, vjerojatno najpoznatijeg, klasika engleske, ali i svjetske književnosti. Ekipa Globea ovim jedinstvenim pothvatom želi postići da se poznati citat s kojim smo započeli čuje i u zakutcima svijeta u kojima možda još nije poznat.

Foto: shakespearesglobe.com
Foto: shakespearesglobe.com

Pod redateljskom palicom Billa Buckhursta i Dominica Dromgoolea predstava je, kako tvrde, suvremena, “svježa” verzija Hamleta kojom žele dokazati njegovu aktualnost i više od 400 godina nakon nastanka djela. Scenografiju potpisuje Jonathan Fensom, a za glazbu su zaduženi Bill Barclay i Laura Forrest-Hay. Na putovanje ide ekipa od dvanaest glumaca (Keith Barltett, John Dougal, Ladi Emeruwa, Phoebe Fildes, Miranda Foster, Beruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain, Amanda Wilkin i Naeem Hayat), no skoro svaka publika vidjet će drukčiju postavu.

Naime, uvjeti postavljanja scene zahtjevat će gotovo nadljudske napore jer će se predstava izvoditi u najrazličitijim okružjima – kazalištima, trgovima, pa čak i plažama – a u mnoga će mjesta glumački tim doći na sam dan izvedbe. Zbog napora putovanja, a i zamora koji može proizvesti dvogodišnje tumačenje iste uloge, u svakoj postavi predstavu će izvoditi osmero glumaca u različitim kombinacijama (pa tako imaju dva Hamleta, tri Ofelije, tri Klaudija, itd.). Kazalište Globe na svojim je stranicama objavilo molbu za pomoć u financiranju ovog revolucionarnog projekta koji zbog do sada navedenih uvjeta zahtjeva mnogo sredstava. Nažalost, nećete moći pomoći u financiranju projekta kupnjom ulaznice za izvedbu u ZKM-u jer su ulaznice “planule” samo nekoliko sati nakon puštanja u prodaju.

Be social

Komentari