Izvedbene umjetnosti

Najava: Londonsko kazalište Globe dolazi s Hamletom u Zagrebačko kazalište mladih!

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Predstava “Hamlet” u izvedbi slavnog londonskog kazališta “The Globe” i u režiji Dominica Dromgoola i Billa Buckhursta gostuje u utorak, 17. lipnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Gostovanje je dio velike dvogodišnje turneje tog kazališta pod nazivom “The Globe to Globe Hamlet”, a povod je obilježavanje 450-e godišnjice rođenja Williama Shakespearea (1564.-1616.). Turneja je počela na službeni dan Shakespearova rođenja 23. travnja 2014. i riječ je o neusporedivom kazališnom pothvatu.

Tijekom ove jedinstvene kazališne turneje namjeravaju obići 205 naroda svijeta, a predstave će se izvoditi u nacionalnim kazalištima  kao i na gradskim trgovima te na brojnim drugim mjestima na kojima je to moguće. Kazališna skupina koja izvodi “Hamleta” u ovoj nesvakidašnjoj avanturi namjerava posjetiti i najneobičnije zakutke na Zemlji na kojima se možda još nije čuo najpoznatiji dramski citat – “biti ili ne biti”. A takvih neće biti mnogo sudeći po dugoj povijesti izvođenja  “Hamleta” i ranoj popularnosti koju je ovaj komad stekao.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Naime, kako bilježi umjetnički ravnatelj “The Globea” Dominic Dromgoole, tek osam godina nakon što je Hamlet napisan, 1608. godine,  poznato je da je izveden na brodu kraj obale Jemena, a deset godina kasnije “Hamlet” je krenuo na svoju prvu turneju po sjevernoj Europi.

Legendarni kazališni redatelj Peter Brook, koji je svjetsku slavu stekao svojim inscenacijama “Hamleta”, zanimljivo je primijetio da je upravo pet najjednostavnijih riječi u engleskom jeziku “be or not to be”, one za koje je teško pronaći mjesto na svijetu na kojem nisu prevedene te je pohvalio ovaj projekt kao onaj kojim će Hamlet pronaći novu publiku i poklonike.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Ovoj turneji prethodila je manja 2012. po Velikoj Britaniji, europskim državama i SAD-u. Kritike “Hamleta” su od reda bile sjajne. Tako je The New York Times pohvalio “umješnost, jasnoću, razumljivost i energičnost izvedbe“, a Daily Telegraph naglasio da je to „mladenački, nepotrošeni i otvoreni portret danskog kraljevića„.

Scenograf i kostimograf predstave je Jonathan Fensom, a skladatelj Bill Barclay. Glume: Keith Barltett, John Dougal, Ladi Emeruwa, Phoebe Fildes, Miranda Foster, Beruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain i  Amanda Wilkin.

Ovo gostovanje je nastalo u suradnji s  British Councilom u Hrvatskoj. Ulaznice se prodaju na blagajni ZKM-a po cijeni od 150kn.

Be social

Komentari