Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Izvedbene umjetnosti

Ususret premijeri: “Gospoda Glembajevi” u baletnom ruhu

29.05.2017. Veronika Raguž[Gospoda Glembajevi] Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Gospoda Glembajevi“, slavna drama Miroslava Krleže, posljednja je ovosezonska premijera zagrebačkog HNK. No ovoga puta u baletnoj, a ne dramskoj inačici. Svoju baletnu praizvedbu “Gospoda Glembajevi” imat će 30. svibnja; 88 godina nakon dramske praizvedbe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koreografiju, režiju, libreto i glazbeni izbor potpisuje Leo Mujić. Kako bi prikazao propast obitelji Glembaj, Mujić koristi glazbu različitih domaćih i stranih skladatelja, poput Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova.

Glazba odlično dočarava mračnu atmosferu noći u kojoj se otkrivaju obiteljske tajne, prevare i ubojstva. Na dramatičan početak, praćen zvukom orgulja, nastavlja se prva scena koja više nalikuje na dramsku predstavu nego na tipičan balet. Kostimi, koje potpisuje Manuela Paladin Šabanović, uvode nas u 1913. godinu. Istu ideju ima i scenografija (potpisuje ju Stefano Katunar) koja zanimljivim promjenama, poput prividnog propadanja krova i oluje, dodatno doprinosi ukupnome dojmu.

Foto: www.hnk.hr

Što se tiče same koreografije, Mujić je pred zagrebački baletni ansambl stavio težak zadatak. Zanimljivo, da bi strane plesače što bolje upoznao s radnjom djela i likovima koje plešu, Mujić je čitavu dramu preveo na engleski. “Leo želi ući u svaki lik, objašnjavao nam je kako ih što bolje donijeti. Svakako da mi je najteže postići harmoniju između glume, mimike lica i vrhunske plesne tehnike koja se od mene traži u ulozi barunice Castelli”, govori Natalia Horsnell. S Mujićem je surađivala i na ulozi Ane Karenjine 2014. godine. Horsnell je nakon školovanja u Baletnoj školi Zaklade Heinz Bosl u Münchenu u klasi Konstanze Vernon, 2010. angažirana u zagrebačkom HNK, a tri godine kasnije promovirana je u status solistice. Dobitnica je nagrade Ana Roje za cjelokupan umjetnički rad u sezoni 2013./2014. te Slavenska Dance Preservation za izvrsnost u klasičnom plesu.

Glavni lik drame, Leona Glembaja na praizvedbi će plesati Takuya Sumitomo: “Leone je zanimljiv lik. Jako je mračan, težak, neurotičan, zbog čega mi je gluma možda i veći izazov od koreografije. Iako, Mujić je stavio fizički jako zahtjevan zadatak pred nas.” Sumitomo je član zagrebačkog ansambla od 2015. godine. Nakon Baletne škole Homura Tomoi, usavršavao se u Kraljevskoj baletnoj školi u Antwerpenu. Ranije je bio solist Baleta Kazališta Venemuine u estonskome Tartuu te Baleta novosadskoga Srpskog narodnog pozorišta. Dobitnik je nagrade Oskar Harmoš za nekoliko uloga ostvarenih u sezoni 2015./16.

Mujićevi “Glembajevi” sigurno su jedan od zanimljivijih naslova ove sezone. Ranije se predstavio odličnom “Anom Karenjinom” koja je nedavno imala i svoju gostujuću izvedbu u Aleksandrinskom kazalištu u Sankt Peterburgu. Dva djela povezuje nekoliko sličnosti: propadanje obitelji, mračna atmosfera, psihološke i moralne borbe, a zanimljivo je da su ulogu supružnika opet dobili Guilherme Gameiro Alves i Natalia Horsnell. Moglo bi se reći kako Mujić koristi već provjereni recept, zbog čega se od “Glembajevih” očekuje jednak uspjeh.

Foto: www.hnk.hr

Osim “Karenjine”, Mujić je u Zagrebu postavio i cjelovečernji balet “Tišina mog šuma”, inspiriran Cesarićevom poezijom. Nakon završetka beogradske Baletne škole Lujo Davičo, Mujić je diplomirao na L’Ecole-atelier Rudra Béjart u Laussannei. Svoje koreografije ranije je postavljao u Berlinskom državnom baletu, Akademiji za glazbu i ples u Zűrichu, Nizozemskom nacionalnom baletu u Amsterdamu, Nacionalnoj Operi u Parizu, Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Dubrovačkim ljetnim igrama…

U ovome velikom cjelovečernjem baletu sudjeluje gotovo cijeli baletni ansambl: Guilherme Gameiro Alves, George Stanciu,  Andrea Schifano, Balint Rauscher, Duillio Ingraffia, Kornel Palinko, Iva Vitić Gameiro, Rieka Suzuki, Mirna Sporiš i drugi. Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, umjetnički savjetnik Vlaho Bogišić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić, a baletna majstorica Suzana Bačić. Izvedbe “Glembajevih” na repertoaru su tijekom lipnja.

(Visited 195 times, 1 visits today)

Komentari