Izvedbene umjetnosti

Nagrada hrvatskog glumišta: Trijumf ZKM-a i baleta “Gospoda Glembajevi”

[Gospoda Glembajevi] Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Zagrebačko kazalište mladih najveći je pobjednik Nagrade hrvatskog glumišta 2017. godine, no razloga za slavlje imaju i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. ZKM ima čak dvije najbolje predstave – “Črna mati zemla” je najbolja dramska predstava u cjelini, dok je “Sherlock Holmes” najbolja lutkarska ili predstava za djecu i mlade. No najviše nagrada – njih čak sedam – odlazi u zagrebački HNK koji ima najbolju baletnu predstavu, “Gospodu Glembajeve“. Najbolja opera je Verdijev “Otello” u produkciji HNK Zajc.

Ovo je druga godina za redom da nagrada za najbolju predstavu odlazi u Teslinu ulicu, nakon što je prošle godine ZKM slavio s “Hinkemannom” Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice. Predstava “Črna mati zemla” od premijere niže hvalospjeve, stoga je ova nagrada na neki način i očekivana, no zaslužena jer se u svim segmentima, od adaptacije Tomislava Zajeca do glumačkih izvedbi, radi o odličnoj predstavi. Osim nagrade za najbolju predstavu, „Črna mati zemla“ donijela je redateljici Dori Ruždjak Podolski nagradu za najbolju režiju. Ovo je iznimno značajno zato što je Ruždjak Podolski prva osoba u povijesti koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju u čak tri kategorije – drama, mjuzikl i opera. Treća nagrada za “Črnu mati zemla” odlazi u ruke Urši Raukar za sporednu žensku ulogu bake.

Što se ostalih glumačkih ostvarenja tiče, Borko Perić zasluženo je osvojio nagradu za glavnu mušku ulogu u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” kazališta Kerempuh. Perić je u istoj kategoriji slavio i prije dvije godine kada je bio nagrađen za ulogu u predstavi “Jazavac u Kerempuhu”. Jasna Ančić osvojila je nagradu za glavnu žensku ulogu, za predstavu “Ostavljam te” HNK Zadar. Najbolji mladi glumci do 28 godina su Robert Budak i Ana Marija Veselčić, dok su za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim ili perdstavama za djecu i mlade nagrađeni Siniša Novković i Anja Đurinović.

črna mati zemla
[Črna mati zemla] Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr

Prilikom objave nominacija puno je pažnje izazvala činjenica da je HNK u Zagrebu u kategoriji drame dobilo samo jednu nominaciju, za sporednu mušku ulogu Siniše Popovića u “Ljudima od voska“. Čak ni Mate Matišić nije dobio nominaciju za dramski tekst, iako je predstava zaslužila i puno više jer je uz “Črnu mati zemla” zaista riječ o ponajboljoj prošlosezonskoj produkciji. Na kraju je Popović osvojio nagradu za sporednu mušku ulogu, a eventualno nezadovoljstvo uprave HNK-a mogu utješiti brojne nagrade u kategorijama opere i baleta. Možda je HNK zato i zakinuto u kategoriji drame kako ne bi u potpunosti dominiralo dodjelom nagrade, u skladu s onom starom “svakome dio kolača”.

Trostruko je slavlje zagrebačkog HNK u kategoriji baleta. Osim što je “Gospoda Glembajevi” najbolja baletna predstava, Leo Mujić osvojio je nagradu za koreografiju i režiju baleta kojeg je prema drami i prozi Miroslava Krleže postavio na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. Slavlje zaokružuje Iva Vitić Gameiro koja je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu za ulogu Julije u baletu “Romeo i Julija“. Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu “Derviš i smrt” HNK u Splitu, iako je i to na neki način uspjeh zagrebačkog HNK jer je Petranović ipak nacionalni prvak te kuće. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina nagrađena je plesačica riječkog HNK Marta Kanazir.

Najveće slavlje za Riječane je dakako nagrada za najbolju opernu predstavu jer je Opera HNK Zajc zadnjih nekoliko godina doživjela pravi uzlet. Verdijevog “Otella” u Zajcu je režirao intendant Marin Blažević, uz dirigentsko vodstvo Villea Matvejeffa. Nagrada za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje odlazi u ruke Filipu Pavišiću za dirigiranje Puccinijeve “Tosce” u HNK u Osijeku. Ljubomir Puškarić osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u operi “Don Carlo” HNK u Zagrebu, Lana Kos za najbolju žensku ulogu u operi “Ernani” HNK u Splitu, dok je za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina nagrađen Matija Meić za naslovnu ulogu u “Figarovom piru” također HNK u Zagrebu.

[Otello] Foto: hnk-zajc.hr

U poznatoj apsurdnoj kategoriji za “najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave” slavili su Hrvoje Ivanković i Ivica Boban za dramaturški koncept, obradu i oblikovanje teksta predstave “Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” Dubrovačkih ljetnih igra. Inače, s njima su bili nominirani “ZKM-ovi” Ana Tonković Dolenčić za dramski tekst “Sherlock Holmes” i Tomislav Zajec za dramatizaciju i dramaturgiju “Črne mati zemla”.

Balet “Gospoda Glembajevi” osvojio je i nagradu za najbolju kostimografiju, odnosno nagrada ide u ruke Manueli Paladin Šabanović, dok je Dinka Jeričević nagrađena za scenografiju opere “Tosca” HNK u Osijeku. Za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami nagrađen je Goran Kulenović za režiju prve epizode druge sezone TV serije „Crno-bijeli svijet“, dok je Ozren Grabarić nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami. Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je umjetničkoj organizaciji Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me” koji scenskim jezikom istražuje granice društvene odgovornosti.

[Sherlock Holmes] Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr
Nagrade za životno djelo Zdenki Heršak i Vladimiru Kranjčeviću

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame ove godine odlazi u ruke glumici Zdenki Heršak koja je kao iznimna glumačka osobnost dugi niz godina svojim ulogama obilježila repertoar kazališta Gavella, no jednako tako i televizijsku i  filmsku scenu. Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji opera odlazi u ruke pijanistu, dirigentu i glazbenom pedagogu, gospodinu Vladimiru Kranjčeviću. Profesor emeritus Vladimir Kranjčević u 56 godina dugoj i bogatoj profesionalnoj umjetničkoj karijeri odgojio je naraštaje hrvatskih glazbenika te je promicao glazbenu umjetnost i stvaralaštvo hrvatskih autora ne samo među glazbenicima, već i za širu javnost. Bio je ravnatelj, umjetnički voditelj i šef-dirigent značajnih ustanova vezanih uz operu i klasičnu glazbu u Hrvatskoj.

Ono što na kraju možemo primijetiti je to da one godine kada se ne dodjeljuju nagrade za mjuzikl kazalište Komedija nije dobilo nijednu nominaciju. No nijednu nominaciju nije dobilo ni jedno nacionalno kazalište, HNK u Varaždinu, dok su pak Gavella i Teatar &TD dobili tek jednu nominaciju – i nisu ih potvrdili. Iako su za nominacije neki ostali zakinuti (npr. Saša Božić za režiju “Gospođe Bovary”, Anica Tomić za režiju “Magic Evening”, Jelena Miholjević za ulogu Emme Bovary, “Ljudi od voska” u više kategorija), u konačnici ove godine ipak možemo reći da su nagrade otišle u prave ruke.

Be social

Komentari