kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Izvedbene umjetnosti

Gospođa Robinson zavodi na kazališnim daskama Komedije

Foto: komedija.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: komedija.hr
Foto: komedija.hr

Predstava “Diplomac”, novo redateljsko ostvarenje Aide Bukvić, premijerno je izvedena 13. veljače u Kazalištu Komedija, a već su rezervirani termini za brojne reprizne izvedbe. Domaće dramsko tržište tako je obogaćeno još jednom adaptacijom, u ovom slučaju moglo bi se reći, filmskog klasika. Iako je film “Diplomac” iz 1967. snimljen prema istoimenom romanu Charlesa Webba, on je postao globalno poznat upravo zahvaljujući ovom filmu, Dustinu Hoffmanu i pjesmi “Mrs. Robinson”. Glumica Sanja Marin utjelovila je gospođu Robinson, lijepu, stariju i udatu ženu pred čijom će besčutnom igrom zavođenja, popustiti dvostruko mlađi, neiskvareni i zbunjeni, friško diplomirani Benjamin. Do središnjeg zapleta dolazi kada Benjamin upoznaje njezinu kćer Elaine u koju se zaljubljuje. Uloga Benjamina pripala je Ivanu Magudu, a Elaine glumici Ani Kraljević.

Foto: komedija.hr
Foto: komedija.hr

“And here’s to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. Wo wo wo… God bless you, please, Mrs. Robinson, heaven holds a place for those who pray. Hey hey hey, hey hey hey…”, malo tko nije čuo ovu pjesmu, soundtrack koji potpisuje rock dvojac Simon i Garfunkel za film koji je ušao u kategoriju kultnih ostvarenja sedme umjetnosti 20.stoljeća. Film “Diplomac”, 1967. rušio je rekorde gledanosti i sakupljao nagrade pa je tako ovjenčan i onom najprestižnijom, Oscarom. Te godine Zlatni kipić za najbolju režiju otišao je u ruke Mikeu Nicholsu. Dustin Hoffman koji je bio nominiran za najbolju glavnu mušku ulogu, nije bio te sreće, iako se ulogom Benjamina Braddocka proslavio i nametnuo kao jedan od najvećih glumačkih talenata svoje generacije. A gospođa Robinson? U ulozi ove fatalne žene našla se Ann Bancroft. Bila je to uloga njezine karijere, a lik gospođe Robinson postao je arhetip zavodnice u zrelijim godinama, često citiran u književnoj literaturi i filmskoj umjetnosti. A da zvjezdani status i hollywoodska slava ipak nisu najvažniji, dokazao je Mike Nichols prodavši prava za film i povukavši se, ne želeći da mu publicitet oko filma narušava status ozbiljnog umjetnika, a pjesma “Mrs. Robinson” nije ni bila nominirana za nagradu Oscar u kategoriji filmske glazbe jer je Paul Simon jednostavno zaboravio popuniti obaveznu prijavu.

Charles Webb napisao je roman “Diplomac” kad je imao samo 24 godine, prema nekim tvrdnjama na temeljima vlastotog iskustva. Webb je, navodno, roman o preljubničkoj aferi udate žene s dvostruko mlađim muškarcem, napisao nedugo nakon što je sam diplomirao, uz bazen hotelskog bara istog hotela u kojem je i sam doživio sličnu avanturu. Ljubav, seks, nesigurnost, odnosi u obitelji, razočaranja, bespomoćnost, sve su to motivi s kojima se pokušavaju nositi junaci njegove priče. Odličnim dijalozima i britkim humorom, kroz smijeh, ali istovremeno i očaj, prikazan je svevremenski i vječiti sukob generacija.

Foto: komedija.hr
Foto: komedija.hr

“I zato ovo nije samo još jedna duhovita priča o ljubavi i seksu. Ovo je rekvijem za snove koje je jednom sanjala gospođa Robinson. I koje sanja svaka nova generacija. A samo rijetki uspiju doživjeti zrelost sanjajući i dalje”, kaže dramaturginja Zinka Kiseljak.

(Visited 640 times, 3 visits today)
Be social

Komentari