Vizart

Grimizna laguna: Odmor na Mediteranu kakav niste očekivali u formi stripa

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Smješten u prekrasnom izoliranom zaljevu, turistički kompleks Grimizna laguna izbirljivom suvremenom turistu nudi sve što bi mogao poželjeti: pješčanu plažu, dobro opremljeno odmaralište, orkestar, park s divljim životinjama, pa čak i vlastito groblje. Svašta se može dogoditi na takvom mjestu.

U ovom stripu kojeg je nacrtao zagrebački underground crtač Igor Hofbauer, a napisao engleski putopisac Jonathan Bousfield, miješaju se elementi turističkog vodiča, znanstvene fantastike i političkog trilera u uznemirujućoj viziji vremena u kojima živimo. Radnja prati nevjerojatan uspon nekadašnjeg pčelara koji postaje upravitelj zoološkog vrta u Grimiznoj laguni s ciljem da zavlada cijelim ljetovalištem. Ova nadrealna priča svojim će zastrašujućim raspletom iz temelja promijeniti Vaše viđenje savršenog odmora na Mediteranu.

Radi se o pripovjednom okviru kakav savršeno odgovara Igoru Hofbaueru, crtaču poznatom po oporom stilu i sklonosti ka istraživanju morbidnog i bizarnog. Ne čudi ni da je izdavač stripa URK, udruga koja već dvadesetak godina njeguje karakterističan vizualni identitet kluba Močvara. “Močvara prednjači u podržavanju i promociji hrvatskog nezavisnog likovnog stvaralaštva“, ustvrdio je 2018. godine Time Out Croatia, a ovaj strip još je jedan dokaz Močvarine posvećenosti nepredvidljivoj strani umjetnosti.

Igor Hofbauer zagrebački je crtač poznat po dizajnu koncertnih plakata, programskih knjižica kluba Močvara i naslovnica za knjige. Izlagao je širom Europe, a svoje stripove izdao je u dvije zbirke – Prison Stories (2008.) i Mister Morgen (2016.). Mister Morgen preveden je na engleski i francuski jezik.

Jonathan Bousfield je pisac koji se specijalizirao za kulturu, povijest i turizam. Napisao je brojne turističke vodiče, uključujući Rough Guide za Hrvatsku, Poljsku, baltičke republike i Bugarsku, kao i Dorling Kindersley Eyewitness vodiče kroz Hrvatsku i Sloveniju.


PRODAJNA MJESTA

Knjiga se može nabaviti po cijeni od 60 kuna u klubu Močvara za vrijeme svakog programa i preko maila ivana@mochvara.hr.

ZAGREB
AGM – Teslina 7
Dirty Old Shop – Tratinska 18
Glazbena knjižara Rockmark – Berislavićeva 13
Hoću knjigu – Arena Centar, Vice Vukova 6
Hoću knjigu – City Center One, Jankomir 33
Hoću knjigu – Megastore, Bogovićeva 7
Knjižara Dominović – Hrvatske bratske zajednice bb (NSK)
Močvara – Trnjanski nasip bb
Muzej suvremene umjetnosti – Avenija Dubrovnik 17
Pločnik – Međimurska 21
Strip knjižara Asteroid B612 – Gajeva 17
Stripovi na kvadrat d.o.o. – Preradovićeva 34
Superknjižara – Rooseveltov trg 6
UPI2M BOOKS – Medulićeva 20
Vuković&Runjić – Teslina 16

SPLIT
Hoću knjigu – TC Joker, Put brodarice 6

RIJEKA
Hoću knjigu – TC Towewr, J. Polića Kamova 81

Be social

Komentari