Vizart

Herman Bollé: Otvorena izložba o graditelju hrvatske metropole

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U atriju Muzeja za umjetnost i obrt sinoć je otvorena izložba Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole. Dupkom puno predvorje muzeja činilo se kao premalen prostor za primiti sve zainteresirane koji su htjeli čuti koju riječ o jednom od najvažnijih i najpoznatijih, ali i najkontroverznijih hrvatskih arhitekata.

“Muzeju za umjetnost i obrt je ova izložba važna jer se obraćamo jednom od naših utemeljitelja. Za ovu izložbu MUO nije samo prostor gdje se izložba događa nego je i sama izložba. Sam Bollé je bio i ravnatelj MUO-a. Možemo li danas zamisliti grad Zagreb bez katedrale i bez Mirogoja i njegovih arkada? Bollé je uz Isu Kršnjavija i Juraja Strosamayjera, a i Khuen-Héderváryja kojeg ne volimo u našoj povijesti, izgradio Zagreb koji je tada bio provincija od tridestak tisuća ljudi”, započeo je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Projekt zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, namjenski građene za muzej prvi put u Hrvatskoj, izgradio je upravo Bollé. Ta historicistička palača izgrađena 1888. godine, svojim pročeljem u duhu njemačke renesanse upotpunjuje scenografiju jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Gašparović se, između ostalog, zahvalio i svima koji su dali doprinos samoj realizaciji izložbe među kojima je posebno istaknuo Zagrebačku nadbiskupiju, zagrebačku mitropoliju i grkokatoličku križevačku eparhiju, gradonačelnika, kustosicu Jasminu Fučkan te dr. sc. Dragana Damjanovića.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

“Rasvijetlit ću zašto je baš večeras otvorena izložba. Na današnji dan prije 89 godina je Bollé umro. Ipak, danas su još dvije važne obljetnice koje su u većoj ili manjoj mjeri povezane s Bolléovom biografijom. Na današnji dan je potpisan ugovor kojim je započela gradnja đakovačke katedrale, tog ključnog projekta Juraja Strossmayjera pomoću koje je on uspio započeti renesansu Hrvatske u 19. stoljeću. Preko tog projekta će stjecajem okolnosti i slijedom vremena mnogi umjetnici doći u Hrvatsku, a među njima i Bollé. Devet godina nakon početka gradnje đakovačke katedrale 1875. godine na današnji dan biskup Strossmayer je uputio pismo tadašnjem banu Ivanu Mažuraniću kojem uvjetuje osnivanje katedre za povijest umjetnosti. Katedra je osnovana kako bi Kršnjavi nekoliko godina kasnije na njoj dobio svoju profesuru, a upravo su Kršnjavi i Strossmayer ključni ljudi koji su Bolléa doveli u Hrvatsku”, objasnio je profesor Damjanović.

Također, objasnio je što se sve našlo na izložbi gdje uz Bolléov osobni život izložba ocrtava i projektantske strane njegove aktivnosti, osobito u pogledu restauracije spomenika gdje je kroz dobar dio 20. stoljeća bio omražen. Uz restauratorske zahvate koji su povezani uz njegov rad sa zagrebačkom katedralom istaknuo je i njegov šarolik i bogat opusom u arhitekturi kraja 19. stoljeća – kada je stil arhitektonskih građevina govorio o njihovoj svrsi, kada je sve bilo ne samo dopušteno nego i poželjno.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Nakon obraćanja zamjenice ministrice Vesne Jurić Bulatović gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu. “U ovih petnaestak godina sam otvarao puno izložbi, ali kada se radi o ovakvoj izložbi čovjeka pomalo hvata trema jer govorimo o čovjeku koji je udario pečat Zagrebu kao istinskoj europskoj metropoli. Ono što me još više veseli jest visoka razina svijesti i razina sinergije konzumiranja kvalitetnih kulturnih projekata Zagrepčana jer uvijek kada otvaram izložbe vidim slična, ali bome i nova lica, a to svjedoči o visokoj kulturnoj osviještenosti naših sugrađana i visokoj razini standarda koji uživamo zajedno.”

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Gradonačelnik je pozvao iz Muzeja Mimara sve uzvanike i predstavnike 9 hrvatskih gradova da dođu na ovu veliku svečanost, a to su gradovi koji su se kandidirali za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine u organizaciji Ministarstva kulture. Rad Bolléa u Zagrebu za Zagreb možete pogledati do 23. kolovoza.

Be social

Komentari