Knjige

Hrvatski zvukopis – interaktivna književna aplikacija predstavljena u SAD-u

Foto: Umjetnička organizacija YELO
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Hrvatski zvukopis (en: Croatian Soundscript), besplatna interaktivna književna mobilna aplikacija doživjela je ovaj mjesec predstavljanje u New Yorku, prvoj urbanoj sredini izvan granice Republike Hrvatske.

Riječ je o aplikaciji iza koje stoji umjetnička organizacija YELO koja u audio formatu nudi do sada neobjavljene suvremene kratke priče naših autora i autorica i odlomke pisanih djela poznatih starijih hrvatskih književnika. Aplikacija funkcionira uz pomoć geolokacije tako da korisniku dok se kreće određenim područjem odnosno prostorom “hvata” priče označene na mapi tog grada te ih korisnik odmah može poslušati.

Hrvatski je zvukopis izrađen 2019., prvi puta je aktiviran u Zagrebu, potom u Splitu, ali i u mjestima srednjodalmatinskih otoka. U New Yorku je ove godine aplikacija prvi puta predstavljena zajednici Hrvata koji žive izvan Hrvatske. Priče su u aplikaciji dostupne i na hrvatskom i na engleskom, pokušavajući tako povećati dostupnost i vidljivost hrvatskog pisanog stvaralaštva.

Projekt su na put povele Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica i autorica projekta, Jelena Miholjević, glumica i jedna od interpretatorica kratkih priča i Andrea Remetin, producentica, a predstavljen je Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washington D.C.-u, Hrvatskom centru u New Yorku, Hrvatskom radio klubu New York, ali i na odjelu slavistike na Sveučilištu Harvard (Cambridge, Massachusetts). Sve su postaje promotivne turneje uvelike doprinijele vidljivosti aplikacije preko bare.

Početkom sljedeće godine aplikacija će pružati preko 90 kratkih priča hrvatskih autora u obliku zvukovnog zapisa s glazbenog podlogom. Cilj aplikacije Hrvatski zvukopis je omogućiti pristup književnom sadržaju naših autora širokom krugu potencijalnih korisnika djelujući u prostoru različitih gradova.

Aplikaciju Croatian Soundscript možete besplatno preuzeti na vaše mobilne Android ili iOS uređaje.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari