Glazba

HUUN-HUUR-TU(VIB): Mnogo više od jednog uobičajenog koncerta srijedom

Foto: Ksenija Lu Zafirović/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Već smo u najavi koncerta mogli pročitati kako kvartet HUUN-HUUR-TU dolazi iz Autonomne Republike Tuva u Ruskoj Federaciji koja graniči s Mongolijom i za koju je karakteristično to da njeguje vlastitu glazbenu tradiciju.

HUUN-HUUR-TU je u drugim dijelovima svijeta senzacija za koju se traži karta više, pogotovo u Kini, prema riječima jedne drage poznanice koju sam srela nakon koncerta.

Bila sam iznenađena odazivom publike, nisam uopće mogla predvidjeti koliko će ljudi biti zainteresirano za ovakvu vrstu koncerta. U zadnjih godinu-dvije sam obišla nešto sličnih koncerata u Močvari, a odaziv bi dosta varirao. Jučer u Vintageu publiku je činio zbijeni lanac teško prohodne gomile koja je pokazala svoje poštovanje i zanimanje nevjerojatnom tišinom za vrijeme izvođenja – barem većina njih.

Foto: Ksenija Lu Zafirović/Ziher.hr
HUUN-HUUR-TU povezani s prirodom

Koncertno događanje je započelo kako je bilo i najavljeno. u 21:30 prostor pozornice zauzeo je kvartet u tradicionalnoj odjeći sa svojim tradicionalnim instrumentima. Prije pojedinih pjesama uslijedio bi kratak uvod ili pojašnjenje o čemu je pjesma koju ćemo čuti.

Pročitala sam negdje kako je jedan od pjevača pojasnio da svoju glazbu stvaraju za sve, ne samo za ljude. Njihova glazba je za pticu, za tigra, za planinu. Može li čovjek užurbanog vremena uopće shvatiti tu vezu koju su ovi čarobni glazbenici razvili s prirodom? Vezu s prirodom koja je njima urođena i dio je njihove svakodnevice. Slušati prirodu, oponašati zvukove prirode, povezati se s prirodom, dati nešto lijepo prirodi natrag. Možemo li mi to?

huun
Foto: Ksenija Lu Zafirović/Ziher.hr
Putnici pjevači koji čuvaju tradiciju

Tuvansko pjevanje je zaista specifično, to se grleno pjevanje prenosi s koljena na koljeno, a nastalo je od imitacija zvukova iz prirode od rane dobi. Za one kojima je potrebno objašnjenje, poslužit ću se jedinom definicijom koju sam uspjela pronaći. Grleni pjevač manipulira rezonancama i šupljinama glave dok zrak putuje iz pluća, pored glasnica do usana koje mijenjanjem oblika proizvedu specifičnu melodiju. Položaj jezika u usnoj šupljini, koja se koristi kao rezonator, također ima važnu ulogu i obično je vezan za prednje gornje zube.

Kako su HUUN-HUUR-TU i sami rekli u jednom od intervjua, grleni pjevači su putnici koji tragaju za otvorenim prostorima koji im omogućavaju da se zvuk prostire što dalje. Tu jedino nailazimo na moje gruntanje jer je koncert bio predivan, a zvuk fantastičan. U sebi sam tiho zažalila što nismo imali priliku ovakvom koncertu svjedočiti na otvorenom, u prirodi. Ipak, bilo mi je dovoljno da zatvorim oči i uživam u glazbi koja me odvela u neke druge daleke svjetove.

huun
Foto: Ksenija Lu Zafirović/Ziher.hr
Kontrast između pjevanja i govornog glasa

Jako je zanimljivo bilo slušati to grleno pjevanje i nakon pjesme čuti pjevača kako priča tihog i smirenog, ujednačenog tonaliteta. Znam da nisam bila jedina kojoj je to bilo fascinantno jer sam poslije u prolazu čula slične komentare. Za vrijeme koncerta publika je sve pozorno slušala i promatrala, a nakon pjesama glasnim uzvicima i pljeskanjem iskazala odobravanje onog što čuju. I dok sam ja tako bila ponosna na tihu publiku, poznanica s početka teksta mi je rekla kako joj je bilo čudno vidjeti mirne i statične tihe figure jer je ona cijelo vrijeme dobivala poriv da pleše i kako se na sličnim koncertima u Kini publika redovito raspleše.

Iako to znamo, u takvim situacijama posebno shvaćaš kako različite kulture imaju različite reakcije na glazbu koju čuju.

Jučer smo uživali u nepuna dva sata glazbe kvarteta koji, na drugim kontinentima, rasprodaje svoje nastupe i to po cijeni karte barem dva puta većoj nego što je bila jučer. Moglo bi se reći kako su se kod nas provukli ispod radara. Ugodno lijepa brojka domaće publike je prepoznala jedinstvenost onoga što HUUN-HUUR-TU stvara i nudi svijetu putujući i pjevajući. Vintageu hvala na različitosti svog programa i na prilici da uživamo u nastupu ove svjetske senzacije.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari