Film

Improvizirane filmske scene: Kreativne sekunde koje obilježe cijeli film

Foto: screenshot/ TheDarkKnight
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kada imate tu sreću da radite posao gdje će vas šef saslušati, dapače, pustiti vas da sami dirigirate neke poteze i unesete kreativnost u njih, možete biti sretni. Gluma je jedan od takvih rijetkih poslova, a ponekad su i najveći OCD-jevci među redateljima pustili glumce da improviziraju na sceni. Najbolji tada dođu do izražaja, a scene koje nastanu pamte se godinama. Ovo su samo neke od njih, možda manje poznate od klasika poput Here’s Johnny i You talkin’ to me?, ali jednako inovativne i kreativne.

Dark Knight/ Christopher Nolan

Kad kapetan Jim Gordon (Gary Oldman) sazna za promaknuće, uslijedi glasan pljesak njegovih kolega policajaca. Plješće i Joker (Ledger) u ćeliji. U početku brzo, zatim usporava, s jezivim ravnodušnim pogledom. Pljesak koji nije bio u scenariju dokaz je kako i manja improvizacija može biti genijalna. Ovaj usporeni prikaz (isprike zbog zvučne pozadine) samo pokazuje koliko će nam nedostajati genijalac koji nas je prerano napustio.

City of God/ Fernando Meirelles

Film koji nije poznat poput većine ostalih na ovoj listi, ali filmoljupcima vrlo dobro poznat jest Božji grad. Ono što ovaj film čini genijalnim je, između ostalog, činjenica da je većina glumačke postave došla izravno iz favela Rio de Janeira na filmski set, lišena svega umjetnog, s najiskrenijom dušom djece i pogledom ubojica. Okvirni scenarij je postojao, ali ga nisu čitali jer je redatelj htio zadržati sirovu emociju. Uz pokoju lekciju u kratkoj glumačkoj školi, ovi klinci donijeli su samo znanje s ulice. I to je bilo i više nego dovoljno.

Being John Malkovich/ Spike Jonze

Ovaj iskreni vrisak zbog limenke u glavu koju John Malkovich dobije u glavu je pravi, ali ne i planiran. Jedan od statista nagne se u vožnji iz auta i pogodi glumca s limenkom u glavu uz povik “Hej, misli brzo!”. Potpuno neplanirano, redatelju se svidjelo jer je smatrao da doprinosi frustriranosti lika. Umjesto otkaza, hrabri statist je dobio povišicu.

The Usual Suspects/ Bryan Singer

Christopher McQuarrie za ovu scenu napisao je samo ovu jednu rečenicu, koju glumci čitaju s papira. Svakom od glumaca u poznatoj sceni bilo je rečeno da improvizira način na koji će je izreći. Upravo McQuarrie glumi policajca koji Beniciu Del Toru govori da priča na engleskom. Njegova reakcija također je improvizirana, a smijeh na sceni je navodno nastao jer je glumac cijelo vrijeme – ispuštao vjerove.

The Warriors/ Walter Hill

Ovdje vođa Roguesa (David Patrick Kelly), bande iz New Yorka, prilazi autom i poziva svoje rivale (Warriorse) da se izađu boriti, pritom lupkajući praznim staklenim bocama. Kelly je kultnu rečenicu sam dodao i tako je nastala najpamtljivija scena u filmu.

Vera Drake/ Mike Leigh

Kada se film snimao, samo je glavna glumica (Imelda Staunton) znala da je tema filma pobačaj. Nitko do ostalih članova koji su glumili članove obitelji, uključujući Staunton, nisu znali da će Vera biti uhićena do trenutka kada glumci koji igraju policajce nisu pokucali na vrata kuće koju su glumci koristili za probe. Njihove iskrene reakcije šoka i konfuzije su priuštili sirov i iskren materijal za improvizirani dijalog i pokrete.

A Clockwork Orange/ Stanley Kubrick

Svi znamo scenu u kojoj Alex (Malcolm McDowell) i ekipa krenu pjevati veselu pjesmu prilikom izvođenja bolesne točke nasilja i silovanja. Navodno je Kubrick nekoliko puta snimao scenu, a zadovoljan je postao tek kad je rekao McDowellu da radi što hoće. Ovaj je odlučio ispjevati Singing in the rain, a redatelju se toliko svidjelo da je odmah odlučio zatražiti prava za korištenje pjesme.

Be social

Komentari