Film

Ljudska strana Ničega (“In Praise of Nothing”, B. Mitić)

In Praise of Nothing
Foto: zagrebdox.net
Vrijeme čitanja: 2 minute

Neka su od recentnih filmskih ostvarenja na području dokumentarnog filma reprezentativan dokaz da su filmska poetika i lirika svoje mjesto pronašle i u ovom filmskom rodu. Upravo je najnoviji dokumentarni film Borisa Mitića, In Praise of Nothing (2017.), prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, savršen primjer poetičnog filmskog izraza na kojemu počiva dokumentarni film.

Umorno od nerazumijevanja. Ništa bježi od kuće

Ova je satirična dokumentarna parabola u potpunosti personalizira Ništa koje, umorno od nerazumijevanja, bježi od kuće i odlazi među ljude. Premda ne zauzima ljudski niti bilo kakav fizički oblik, Ništa sugerira vlastitu sveprisutnost u kojoj svijet promatra kroz čovjekove oči. In Praise of Nothing uokviruje poetični monolog koji, u ulozi Ničega, izgovara legendarni Iggy Pop te, govoreći u rimama, scenarij pretvara u liričnu meditaciju. Film je podijeljen na veći broj poglavlja čiji podnaslovi odgovaraju događajima u razdoblju koje Ništa provodi među ljudima te na taj način sugeriraju određene tematske jedinice kojima odgovaraju fragmenti samog monologa.

In Praise of Nothing počiva na ritmičnom filmskom diskursu koji je jednako intelektualan koliko i poetičan. Naime, nakon što se Ništa nađe među ljudima, nalazimo se svjedocima lirski motiviranih sintagmi i mudrosti na temu čovječanstva, politike i pripadnosti krećući se od banalnih i humorističnih do velikih životnih tema i pitanja. Prelazeći most od sumnjičavosti i svojevrsne melankolije sve do mnogobrojnih prilika da se nasmijemo vlastitoj banalnosti, bez sumnje možemo govoriti o izuzetno zanimljivom i neočekivanom doživljaju.

In Praise of Nothing
Foto: Trailer screenshot
Svijest o Ničemu kao aspekt ispunjenoga života

Govoreći o svom posljednjem dokumentarnom filmu, Boris Mitić se ne referira na potencijalne ispraznosti ljudske egzistencije, već upravo na njihove suprotnosti – sve ono što ispunjava ljudski život, neovisno radi li se o temeljnim životnim aspektima ili, pak, svakodnevnim banalnostima. Prema tome, svijest o Ničemu kao utjelovljenju svojevrsne sveprisutne praznine u svakom slučaju može imati pozitivan potencijal. In Praise of Nothing u svojoj lirici, satiri, cinizmu i ironiji nastoji poetizirati život, a konačni ishod, osim jezično vještom monologu, može zahvaliti i impresivnom nizu impresivnih kadrova koje su u sedamdeset zemalja bilježili desetci direktora fotografije.

Prizori iz cijelog svijeta kreću se od veličanstvenih prikaza netaknute prirode sve do tramvajskih stajališta i uličnih meteža spajajući se s tematskim fragmentima filmskog monologa. Niz ovih estetski dotjeranih kadrova koji su, bez obzira na međusobnu raznolikost, vješto ukomponirani u cjelinu, ciljaju na umjetnički dojam jednako koliko i na puku prepoznatljivost. In Praise of Nothing tako predstavlja jedinstven audiovizualni korpus kojeg možemo smatrati svojevrsnim utjelovljenjem filmske poezije ili, pak, Ničega koje barem na trenutak postaje prilično humanim dijelom ljudske egzistencije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari