Film

Indie srijeda – What If: Što ako se Harry Potter, Star Wars i Game of Thrones nađu u istom filmu?

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:What_If_Movie_Poster.png
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:What_If_Movie_Poster.png
Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:What_If_Movie_Poster.png

Već je duže vrijeme upitno je li uopće moguće snimiti romantičnu komediju čija radnja je originalna, svježa, jedinstvena, neviđena i nepredvidiva. Vjerojatno bi na prste jedne ruke mogli nabrojiti onih par filmova tog žanra koji su apsolutno očaravajući i razoružaju gledatelja na prvi pogled i do zadnje minute je upitno kako će završiti. What If nije jedan od tih filmova. Michael Dowse, kanadski redatelj najpoznatiji po indie komedijama sa Sundancea i Toronta poput Take Me Home Tonight, Goon i FUBAR, ovog puta okušao se u posve drugačijoj tematici od uobičajene kojom se bavi. To ipak ne znači da film radnjom iznenađuje koliko Dowseova odluka da ga režira.

Prvotnog naziva The F Word, What If je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu prošle godine, a bio je nominiran u pet kategorija na Canadian Screen Awards. Film prati prijateljstvo dvoje mladih i potpuno izgubljenih ljudi: Wallace (Daniel Radcliffe) je propali student medicine koji je zadnju godinu dana svog života proveo zatvoren u stanu oplakujući niz loših veza u koje se upuštao, konačno upoznaje Chantry (Zoe Kazan) koja je, za razliku od njega, u sretnoj vezi s dugogodišnjim dečkom Benom. Međutim, i Chantry ima svojih problema – kao i većina dvadesetogodišnjaka svježe proizašlih s fakulteta, ne uspijeva se snaći u kapitalističkom poslovnom svijetu čak iako joj se nudi promaknuće za koje nije sigurna treba li ga prihvatiti. Ona i Wallace započinju neobično prijateljstvo, povezujući se kroz nastojanja da jedno drugom riješe probleme. Kemija je, naravno, neporeciva pa se oboje počinju pitati je li ispravno da prijateljstvo ustvari pretvore u vezu. Nesigurni u to koliko se rizik isplati, na listu svojih brojnih problema dodaju još taj jedan.

Osim Radcliffea, kojem ovo nije prvi nezavisni film u post-hogwartskoj karijeri, i Kazan, koju smo i navikli gledati u ovakvim indie filmićima, What If okuplja zanimljivu mladu glumačku ekipu u usponu: Adam Driver, najpoznatiji po ulozi u seriji Girls te najavljeni budući glavni negativac u nadolazećem Star Wars filmu, Oona Chaplin koje se većina sjeća iz Game of Thrones (Red Wedding, anyone?), Megan Park koja je karijeru počela graditi uz Shailene Woodley u seriji The Secret Life of the American Teenager i mnogi drugi. Svi oni zajedno grade klišejiziranu priču o djevojci i mladiću koji pokušavaju izaći iz friendzone faze, no ono što ističe ovaj film od drugih rom-comova jest drugačiji pristup scenariju. Naime, kritičari su povukli paralelu između ovog filma i 500 days of Summer upravo zbog činjenice da je ženski lik onaj koji kontrolira cijelu situaciju, a muški lik je taj koji je izgubljen, pati i motiviran je zaljubljenošću. Također, glumcima se daje prostora da izgrade svoje likove kroz netipične filozofske razgovore isprepletene s duhovitim opaskama i ponekom emotivnom izjavom. Sladunjavo, a opet dovoljno realistično da ne okrećete očima kod izjava ljubavi i izmjena nježnosti.

Film u kina dolazi 1. kolovoza i taman će poslužiti da odmorite mozak od svih bombastičnih i laserima nabrijanih akcijskih ljetnih blockbustera.

Be social

Komentari