Intervju

Dražen Žarković: “Uvijek kažu da su dječji film ili komedija ono što bi moglo vratiti publiku u hrvatska kina“

Foto: zagonetnidjecak.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: zagonetnidjecak.hr
Foto: zagonetnidjecak.hr

“Vjerujem da je film najmanje toliko dobar koliko Koko i duhovi. To je ipak jedna ciljana publika. Uvijek kažu da su dječji film ili komedija ono što bi moglo vratiti publiku u hrvatska kina, što se domaćih filmova tiče. To se posljednjih desetljeća pokazalo točnim, filmovi koji su bili nagledaniji su ili dječji film ili komedija, za sve ostalo je interes očito smanjen”, rekao je za Ziher poznati hrvatski redatelj Dražen Žarković o svom novom filmu Zagonetni dječak, nastalom prema istoimenom dječjem kriminalističkom romanu Ivana Kušana. Film je nastavak detektivske priče Koko i duhovi, hita koji je u kinima okupio velik broj gledatelja.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ovo je Draženov treći dugometražni film, a prethodili su mu Ajmo žuti i Trešeta.

“Poslom filmskog redatelja bavim se gotovo dvadeset godina. Sama želja za režijom rodila se tako da sam prvo uletio u svijet stripa koji me dosta vukao i zapravo sam htio upisati primijenjenu umjetnost te se baviti grafikom, crtežom, slikanjem… Potrošio sam par godina radeći animirane filmove u Zagreb filmu, koji je bio na početku svoje propasti, tako da to nije dugo trajalo. Uspio sam upisati Akademiju dramskih umjetnosti pa sam iz tog svijeta crtane – video umjetnosti, prešao u ovu igranu. To mi je dosta olakšalo kasnije posao, jer sam navikao unaprijed vizualizirati stvari, to dosta pomaže u ovom našem poslu. Primjerice, kada nešto radim, bio to film, serija ili što god, u stanju sam to snimiti unaprijed u svojoj glavi, što zaista olakša posao kasnije na setu i u samom proizvodnom procesu”, ispričao je Dražen dodavši – “Svi su se režiseri htjeli, na prvome mjestu, baviti igranim filmovima, međutim, nas je puno, filmova je manje, a ovo je mala zemlja, gdje se malo snima, tako da živim primarno od televizijskih formi. Radio sam puno dokumentaraca, dokumentarnih, a i igranih serijala – Bitange i princeze, Stipe u gostima… Upravo s dvojicom kolega redatelja radim posljednju sezonu Odmori se, zaslužio si. Najviše volim čistu dokumentarnu formu skrivene kamere”.

Foto: zagonetnidjecak.hr
Foto: zagonetnidjecak.hr

S obzirom da je 28. veljače kino-premijera ovog dugoočekivanog filma, zanimalo nas je kakvi su dojmovi i iskustva njegova “stvaratelja” – “Snimanje je trajalo nekih 36 snimajućih dana, što se pokazalo možda čak i premalo, mada zvuči puno. Film je zapravo dosta mozaičan, imali smo jako puno scena na jako puno lokacija, tako da je na kraju možda falilo par snimajućih dana, no uspjeli smo sve napraviti u roku. Zadovoljan sam kako je ispalo, no ja ne gledam stvari koje su dobre – gledam samo ono što ne valja, što smo mogli napraviti bolje”, izjavio je simpatični redatelj. – “Imamo gomilu anegdota sa snimanja, ne znam odakle bih počeo. Najnapornije je bilo na početku snimanja – prvo smo snimali kraj filma, to je bilo nekako tehnički najzahtjevnije. Tada smo djecu tri noći utapali u Jarunu, jezero je glumilo rijeku Savu, jer tamo nismo mogli raditi. Radili smo valove, kišu, djeca su u ronilačkim odijelima padala i utapala se, nisu znali što ih čeka pa smo ih odmah prve dane bacili u vodu. Na kraju snimanja smo ih pitali kako bi preživjeli da sada idemo snimati tu scenu – rekli su da nema šanse”, ispričao nam je Dražen dodavši kako je svaki dan zapravo bio određena vrsta anegdote.

Foto: zagonetnidjecak.hr
Foto: zagonetnidjecak.hr

“U mom poslu postoji izreka – ako baš ne moraš, nemoj raditi filmove s djecom i životinjama, s obzirom da je to najteže – a ja sam imao samo djecu i životinje”, kroz smijeh je govorio redatelj. – “Vrlo je lijepo raditi s djecom, jer su ona neiskvarena. To su četrnaestogodišnjaci, nisu klinci kojima treba manipulirati i izvlačiti iz njih nešto što oni sami ne bi znali pokazati, što se radi možda s manjom djecom, međutim ovo su već praktički odrasli ljudi s kojima možeš razgovarati kao s bilo kojim glumcem koji je završio Akademiju. Kažeš mu otvoreno što hoćeš i on to napravi”, pohvalio je redatelj svoje mlade glumce.

Dražen kaže kako u kino ide vrlo rijetko, no pogledao je zadnjeg Jamesa Bonda: “Sviđa mi se film, Sam Mendes je, kao režiser, uspio nešto malo dubine unijeti u sve to, što je za Bonda zaista puno. Daniel Craig je unio neku karmu i karizmu u Bonda, zaista mi se dopao film”.

Foto: zagonetnidjecak.hr
Foto: zagonetnidjecak.hr

“Nažalost, ovo nije Hollywood, u Hrvatskoj uvijek postoji neka određena količina kompromisa, manjih ili većih – ovisi koliko je projekt zahtjevan. Što je zahtjevniji, to je kompromisa više, tako da smo se povremeno morali žuriti, ali, usprkos tome, mislim da će rezultati biti vrlo, vrlo dobri”.

U filmu snimanom u koprodukciji HRT-a i Kinorame, glume Antonio Parač, Karlo Maloča, Toma Budanko, Vanja Markovinović, Filip Ružić, Nina Mileta i Kristian Bonačić. Scenarij potpisuje Hana Jušić, dok su koscenaristi Dražen Žarković i Daniel Kušan. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a direktor filma Hrvoje Pervan.

S obzirom na sve redateljeve prijašnje uspjehe, ne sumnjamo u istinitost njegovih predviđanja. Krenite u kina i pogledajte ovaj dugoočekivani film – došlo je vrijeme da napokon odgonetnemo tko je taj Zagonetni dječak!

Be social

Komentari