Vizart

Otvorena izložba ''Konstrukti'' mlade slikarice Maje Bachler

Foto: Facebook/ Izložba: Maja Bachler- ''KONSTRUKTI''
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook/ Izložba: Maja Bachler- ''KONSTRUKTI''
Foto: Facebook/ Izložba: Maja Bachler- ”KONSTRUKTI”

Svi građani i posjetitelji grada Zagreba u razdoblju od 1. do 5. prosinca imat će priliku zaviriti u svijet stvaralaštva Maje Bachler ukoliko posjete njezinu izložbu pod nazivom ”Konstrukti” koja krasi galeriju Greta u najdužoj zagrebačkoj ulici.

Mlada slikarica je, nakon završetka studija sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine, 2011. upisala Akademiju likovnih umjetnosti, također u Zagrebu. Trenutno je na prvoj godini diplomskog studija odsjeka likovne kulture. Uoči izložbe, kroz razgovor smo imali priliku dobiti informacije iz prve ruke. Kao povod za izložbu, Maja navodi želju da vidi reakcije ljudi na promjene koje su se uvukle u njezino stvaralaštvo od posljednjeg Salona mladih na kojemu je izlagala. Osim toga, nije mogla odbiti ukazanu priliku za izlaganje u već spomenutoj galeriji.

Maja svoju inspiraciju crpi iz nevjerovatno puno te, istovremeno, iz iznimno malo izvora. Pronalazi ju u dnevnoj štampi, filozofiji, raznim knjigama, filmovima, pop-kulturi te vizurama krajolika kao primjerice irskih koje je imala prilike vidjeti prošle godine. Upravo njih smatra vrlo bitnim segmentom koji je utjecao na način slikanja koji je razvila. Osim toga, upravo je ondje stekla i zavidno iskustvo koje je izvršilo utjecaj na njezin likovni izričaj. Ukratko, svoje slike smatra odrazom svog promišljanja o svijetu i životu.

Od umjetnika koji su na nju izvršili najveći utjecaj navodi El Greca iz kategorije starih majstora koji ju je posebno očarao svojim, možda najistaknutijim djelom- ”Pokop grofa Orgaza” kojega je imala priliku vidjeti posjetivši Toledo. Maja navodi da joj je želja slikati upravo poput njega. Od suvremenika ističe Michaëla Borremansa, ali i seriju True Detective te filmove čiji je autor Andrei Tarkovsky. Osim što su njegovi filmovi vizualno veoma snažni i inspirativni, njihove naznake mogu se vidjeti i u Majinim radovima.

Za kraj, od mlade umjetnice saznajemo kako smatra da uvijek postoji prostor za inovacije na području slikarstva iako se često postavlja pitanje ”Koje novosti slikarstvo može ponuditi?”, a osobito nakon svih avangardnih pravaca i 20. stoljeća. Također, smatra da su promjene uvijek pozitivne te da je stagnacija na bilo kojem području loša baš kao i prihvaćanje samo onoga što je trenutno popularno. Maja Bachler poručuje da je kao mladi umjetnik važno riskirati i ne držati se samo onoga čime se bave svi.
Svaki izloženi rad izdiše modrom bujicom emocija koje se stvaraju i u pojedincu dok se pretapa s prostorima naslikanih interijera te nas uvlaće u svijet svojih dimenzija.

Be social

Komentari