Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Intervju

ON: “Draže nam je imati prijatelje, nego fanove”

08.02.2017. Tin ĐudajekFoto: facebook.com/OnBandOfficial
Vrijeme čitanja: 4 minute

Zanimljiva kombinacija svestranih glazbenika sažetih pod jednostavnim imenom ON nastupit će u četvrtak u Vinylu, a povodom toga kroz nekoliko smo pitanja rezimirali sve što trebati znati o njima.

ON je slovensko – hrvatska kombinacija glazbenika koji su se upoznali i počeli svirati u Austriji. Možete li malo opisati kako je taj proces upoznavanja i formiranja benda tekao.

Marko, Mario i Josip su se poznavali još iz škole Elly Bašić u kojoj su bili učenici profesora Ante Čaglja. Svi su s vremenom završili na studiju u Beču na glavnom univerzitetu za primijenjenu umjetnost i glazbu. Luka je s druge strane živio u Rijeci i upisao VMI, konzervatorij jazz glazbe. Kad su se on i Marko prvi puta sreli, svirali su satima prije nego što su uopće krenuli s nekakvim razgovorima. Mjesec dana kasnije, svi su bili skupa u domu Canisius, gdje su započeli svoja druženja i sviranja u podrumu tog nekadašnjeg samostana. Tamo su nastale ideje i koncept za bend koji se tada zvao „On, Kraljica“.

Na kojem jeziku komunicirate na probi. Je li to engleski, njemački ili neka panslavenska mješavina?

Uglavnom komuniciramo pomoću hrvatskoga jezika, dok su tu i engleski, njemački uz naravno zvuk glazbe.

Svi ste studirali gitaru u Austriji. Kako ste na kraju odlučili tko će sjesti za bubanj, tko će u ruke uzeti bas, a tko će ostati na gitarama?

Iskreno, o tome nismo puno razmišljali, spontano se desilo kroz ta druženja da je Mario nekako najbolje razvio tu tehniku na djembeu koji smo tada imali pa je kasnije prirodno prešao na bubanj. Marko je uglavnom svirao bas dok su Luka i Josip svirali gitare, sve dok se jednoga dana Josip nije pojavio s novim basom i pojačalom.

ON

Foto: facebook.com/OnBandOfficial

Kako je teklo snimanje prvijenca ‘Gospodin Oktober’? Gdje ste snimali, koliko dugo je nastajao album?

Album je sniman u Kramasonik studiju kod Hrvoje Nikšića. Bilo je to nevjerojatno iskustvo i suradnja. Hrvoje je sudjelovao s nama u stvaranju jer mi jednostavno nismo mogli drugačije raditi. Shvatili smo ga kao dio benda i njegove ideje su bile jednako važne kao i naše. Snimili smo svu glazbu unutar tri dana, dok smo pjesme Viking, Stranger Surfer i Song For the Mountains smiksali u sljedeća dva dana. Zatim smo se vratili oko Uskrsa i dovršili ostale pjesme u miksu. Što se tiče samog nastajanja glazbe, nakon dvije godine zajedničkog sviranja smo se odlučili okupiti kod Maria u Virovitici preko ljeta, gdje smo se desetak dana družili i svirali. Ono što smo tada napravili smo i odsvirali na koncertu noć prije nego sto smo se rastali.

Kada biste nekome morali najjednostavnije objasniti, što biste mu rekli da svirate? Može li vas se ugurati u neki žanr? Postoje li još žanrovi u glazbi?

Budući da smo hiperaktivni slušači glazbe i volimo sve stilove i kulture, svaka od tih glazbenih jedinica ima dio u našemu izričaju. Naš prvi album je nekako posvećen toj ideji, gdje smo htjeli istaknuti sve te žanrove jedne pored drugih uz neizbježni zvuk našega izvođenja. Svakako, pjesme Primal Fear i Godspeed smatramo nekakvim „iskrenim“ ili najtočnijim stilskim jezikom našega benda. Sljedeći album koji je trenutno u planu bi trebao više pratiti jednu fokusiraniju estetsku liniju. Na žanrove više tako, gledamo iz perspektive estetike umjesto kao stilsko opredjeljenje ili obilježje. Najčešće zvučimo kao mješavina post rocka, avangarde, progresive, afrobeat i cha-cha. Volimo cha-cha.

Budući da ste internacionalni bend, gdje ste sve do sada svirali? Gdje ste odradili najveći broj svirki i koji vam je ovo nastup u Hrvatskoj ili Zagrebu?

Najviše smo svirali u Austriji, no to se polako mijenja jer smo počeli gravitirati tako prema Hrvatskoj i Sloveniji. Maribor, Beč, Zagreb, Virovitica, to su nekako ‘naši’ gradovi. Nekako nam se najviše sviđa svirati tamo gdje su nam prijatelji jer na kraju krajeva, ON je bend koji više voli imati prijatelje umjesto fanova.

Postoji li još projekata osim ON? Gdje još svirate, što još radite?

Mario je dio kolektiva ZMaJ koji je nedavno izdao svoj prvi album, „svaki kraj, novi je početak“. Izvrsni su i nepredvidljivi. Prekrasni. Marko svira svugdje i u svakakvim projektima. Možete ga čuti kako svira bas s Lanom Janjanin, Richard seniow trio i Mnogi Drugi. Više je baziran na Beč. Jura je još mlad i mora jesti puno palente, no u međuvremenu rastura lutnju i klasičnu gitaru tako da ga možete očekivati u tom izdanju, kada mu se bude dalo. Luka svira sessione po Zagrebu, ima duo projekt „Yaye“(čita se jej) s Peterom Ferlanom u kojemu rafi lo-fi hip hop i vapourwave glazbu dok Peter sve to oblikuje vizualno. Isto tako radi na konceptualnoj glazbi s Leom Beslaćem.

Na nastupu u sklopu projekta MIMO imali ste i projekciju (VJ). Koliko je taj vizualni identitet važan dio benda i hoćemo li nešto slično vidjeti i u Vinylu?

Vizualni dio nam je 50% naše ideje. Dorian Šiško i Peter Ferlan realiziraju taj dio. Budući da imaju neke neizbježne obaveze, ovaj put nećemo biti praćeni vizualima. Peter će donijeti neke nove postere i moći ćete ga pitati na licu mjesta što želite.

Kako ste zadovoljni kritikama prvijenca? Jeste li uopće zadovoljni kako je album prihvaćen? Što slijedi?

S obzirom na to da smo sve radili potpuno sami što se tiče izdavaštva promocije i tih stvari, zadovoljni smo. To je bilo naše prvo iskustvo i napravili smo mnogo stvari dobro, no i dosta toga smo napravili krivo. Svakako smo naučili mnogo. Pripremamo se za novi đir. Zadovoljni smo kritikama donekle, premda je dojam neshvaćenosti ostao, no nama je to u redu. Novi album će biti puno veće iskustvo, šire, konceptualno i zvučno fokusiranije.

Pratite li domaću scenu? Što vas se u zadnje vrijeme najviše dojmilo? Preporučujete li koji koncert?

Obožavamo domaću scenu. Mimika, Porto Morto, Peglica i Komandos, NT Wave, Chui, Pridjevi, Kries, Tobogan, NLV, No! Mozzart, Tannu Tuwa, Chui, Šumovi Protiv Valova, samo da imenujemo neke, big shoutout. Volimo glazbu domaće scene i volimo što smo dio nje. Volimo tu otvorenost i prijateljstvo između sviju i želimo svima uspjeh u granicama normale. Preporučujemo sve koncerte i da se ulaznice kupuju, da se glazba sluša, jer jedino tako će biti bolja. Zagreb je trenutno mjesto gdje se puno toga kuha.

(Visited 422 times, 1 visits today)

Komentari