Glazba

Ipak imamo festivale! A pohodimo ih u automobilima!

Vrijeme čitanja: 3 minute

Preplavljeni smo sadržajem koji se iz realnog vremena i prostora izmjestio u digitalna prostranstva, ali u pejzažu kojekakvih ideja, isplivaju i one vrijedne vremena, pažnje i podrške.

Mali produkcijski duo Sabmarine u Zagrebu 15. – 17. svibnja organizira prvi domaći drive-in-festival glazbe i filma.

Glavni grad Hrvatske nije pogođen samo pandemijom, nego i dvama potresima koji su se dogodili u vrijeme karantene, što je dodatno otežalo kulturnu djelatnost, ali i svakodnevno življenje. Jedna od pogođenih skupina su i sami studenti kojima je suspendiran studij i također izmješten u digitalnu sferu, ali poslovi i izvori egzistencije, nažalost, nisu. I sama studentska inicijatva Drive-in-kultura uzela ih je pod okrilje i trodnevnim glazbeno-filmskim festivalom nastojat će pripomoći. Večeri su tematske, a film i glazba u dobroj su romansi.

Ovaj trodnevni događaj koji će se održati iza Tehničkog muzeja u Zagrebu podsjeća na važnost umjetnosti i kulture u ovim neizvjesnim vremenima. Dvojac iza Sabmarinea nastoji potaknuti kulturu na otvorenom – kako se ona nekada prije društvenih mreža i Interneta i uglavnom ostvarivala. Događanje je humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda. O toj je skupini malo tko iz nadležnih institucija govorio. U suradnji sa Zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva, a zatim u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima.

Svi koji žele pomoći mladima svoj doprinos mogu dati uplatom na poseban žiro račun u periodu od 13. do 20. svibnja, a dodatne informacije pronaći na: www.driveinkultura.com.

Tematski program i auto-servis:

Prvo javno kulturno okupljanje nakon potpune blokade grada, održat će se od 15. do 17. svibnja s početkom u 21h na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja. Tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila, po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih – drive in kina.

Petak, 15. svibnja 2020:

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će Zagrebački ekvinocij (2019), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića. Film je jedno od najvećih iznenađenja prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a nastao je gotovo bez budžeta. Prigodno, film na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život.

Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz obrade poznatih pjesama. Ljetno kino nastupa u proširenom sastavu i takvi će nas pripremit za ples, pa organizatori strahuju da neće moći zadržati ljude u autima. Prije samog filma, Miki Solus će nastupiti s glazbom Zagrebačkog ekvinocija čiji je soundtrack komponirao.

Subota, 16. svibnja 2020: 

Subota je  večer ljubavnih igara uz romantičan zvuk saksofona, nakon čega slijedi projekcija doku-hita Gangster te voli (2013) Nebojše Slijepčevića. Komedija prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Roko Vušković na saksofonu i njegov prateći band napravit će glazbeni uvod u film.

Nedjelja, 17. svibnja 2020.:

Drive-in-kino donosi hvaljeni Vis-à-Vis (2013) Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma Comic sans usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. Comic sans Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, Vis-à-Vis.

Sam kraj programa podrazumijeva after party i to uz ime s elektronske scene, Felvera, koji će se savršeno uklopiti u filmove s tematikom odrastanja i sazrijevanja.

Pored dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom odabrani studentski kratkometražni filmovi. Izdanja su recentna, a ona su  Igra malog tigra (2015) Jasne Nanut, 13+ (2016) Nikice Zdunić te hit Južno voće (2019) Josipa Lukića.

Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti – I’m not feeling very well (2019) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan, Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film Odrasti u malo drvo (2019) Noemi Ribić.

Na koncerte i projekcije dolazi se u automobilima, a prostor se pridržava epidemioloških mjera prema nacionalnom Stožeru civilne zaštite RH.

Ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati putem web stranica Drive-In-Kultura

Be social

Komentari