Film

Posljednji dan Vukovar film festivala: Broj 55 osvaja nacionalne festivale

Foto: sff.ba
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: sff.ba
Foto: sff.ba

Odbjeglo ljeto kao da i najavljuje kraj velikog broja filmskih festivala. S današnjim danom (30.kolovoza) završava i saga Vukovar film festivala. Neizbježno, za kraj usljeđuju dodjele nagrada onima koji su se najviše istakli u danima festivala.

Žiri u sastavu Milene Zupančić, slovenske filmske, kazališne i televizijske glumice, Daniela Rafalića, povjesničara i filmskog kritičara s Brankom Sömen, filmskom kritičarkom na čelu, nakon što je odgledao 8 dugometražnih, 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentaraca u konkurenciji osmog izdanja Vukovar film festivala, jednoglasno je donio presude o tome tko je ove godine obilježio podunavski festival.

Zlatni šlep za najbolji igrani film pripao je Broju 55, pobjedniku i ovogodišnjeg Pula film festivala, filmu redatelja Kristijana Milića u produkciji Hrvatske radio televizije. Istinita priča o dvadesetorici hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu svojojm je snažnom pričom osvojila Vukovar koji je u njemu vidio metaforu rata.

Za najbolji kratkometražni film, Zlatni šlep je osvojio mađarski film Moj vodič, Barnabasa Totha. U samo dvanaest minuta autor sumira život starijeg bračnog para – njegovu predvidljivost i monotoniju, ali i vrijednost i nezamjenjivost suprug shvaća kad on nestane.

U dokumentarnoj konkurenciji žirijivu je naklonost pridobio mađarski film Overdose – Utrka za snom redatelja Gabora Ferenczija. Film kroz karijeru trkačkog konja lucidno i spretno stvara sliku društva i upućuje na brojnost prevara koja su njezin sastavni element.

Cjeloukupna glumačka ekipa Broja 55 nagrađena je i Posebnom nagradom žirija. Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen pokazali su tako da ne postoje velike i male uloge već da je bitna snaga kolektiva kad je riječ o dobrom filmu.

Kristijan Milić osim svojoj glumačkoj ekipi i sebi je priskrbio žirijevo priznanje – nagradu Krsto Papić za pojedinačni doprinos hrvatskome filmu. Milić je kao i sami sudionik Domovinskog rata  svojom režijom uspješno i hrabro pretočio u svoj film iskustva ratne sudbine.

Po prijedlogu žirija od ove se godine među nagrade Vukovar film festivala uvodi i nagrada za životno djelo. Prvi dobitnik takve počasti je Mustafa Nadarević čime se konačno i potvrđuje dugogodišnji genij ovog filmskog i kazališnog glumca.

Po završetku još jedne edicije Vukovar film festivala još je jedino moguće za zaključak reći da će se tradicija uspješnog održavanja ovog festivala samo nastaviti.

Be social

Komentari